Dzisiaj znów przepis z cyklu "jak wykorzystać resztki z rosołu" :) Tym razem wykorzystałam warzywa, na których gotował się rosół. Połączone z soczewicą, aromatyzowane świeżym tymiankiem, stanowić mogą genialne "zastępstwo" dla ziemniaków do drugiego dania.
- posiłek: obiad
- gatunek: sałatka na ciepło
- mięso: nie
- ilość porcji: 3 (jako sałatka)
- kalorie w całości: ok. 490 kcal
- czas przygotowania: 5 min
- czas gotowania: ok. 20 min
- czas duszenia: ok. 10 min
SKŁADNIKI
- soczewica zielona 100 g (sucha)
- marchewka gotowana 140 g
- pietruszka gotowana 140 g
- seler gotowany 50 g
- cebula 80 g (0,5 szt.)
- tymianek 1 łyżka (po posiekaniu)
- sól, liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie
- olej 5 g
PRZYGOTOWANIE
- W garnku zagotować wodę z solą, liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem.
- Do gotującej wody wrzucić suchą soczewicę i gotować ok. 20 min.
- Soczewicę po ugotowaniu odcedzić i przepłukać zimną wodą.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Gotowane warzywa (marchewkę, pietruszkę i seler) posiekać w kostkę średniej wielkości.
- Drobno posiekać tymianek.
- Rozgrzać olej na patelni i zeszklić na nim cebulę.
- Do cebuli dorzucić soczewicę i gotowane warzywa
- Warzywa wymieszać, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu 5 - 7 minut.
- Zgasić ogień pod patelnią, dorzucić posiekany tymianek, dobrze wymieszać i podawać gorące na stół.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Danie równie dobrze smakuje następnego dnia po odgrzaniu :)
- Soczewicę zieloną można zastąpić soczewicą czerwoną, ale łatwiej się ona rozgotowuje i danie może stać się bardziej "paćkowate".
- Konkretna ilość (i stosunek wagowy) poszczególnych warzyw (marchewki, selera i pietruszki) zależy od tego, ile ich było użytych do gotowania rosołu.
- Soczewicę należy ugotować w przyprawach, a na warzywach gotuje się rosół, więc nie ma potrzeby "dosmaczać" całej potrawy solą i pieprzem po uduszeniu.
- "Widzę" również tą soczewicę w wersji zapieczonej w prodiżu...
Przepis dodany do akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz