click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

poniedziałek, 19 listopada 2012

Soczewica, tymianek i gotowane warzywa

Dzisiaj znów przepis z cyklu "jak wykorzystać resztki z rosołu" :) Tym razem wykorzystałam warzywa, na których gotował się rosół. Połączone z soczewicą, aromatyzowane świeżym tymiankiem, stanowić mogą genialne "zastępstwo" dla ziemniaków do drugiego dania.
* TYMIANKOWA SOCZEWICA *
soczewica z warzywami i tymiankiem :)
 INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: sałatka na ciepło
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 3 (jako sałatka)
  • kalorie w całości: ok. 490 kcal
  • czas przygotowania: 5 min
  • czas gotowania: ok. 20 min
  • czas duszenia: ok. 10 min
SKŁADNIKI
  • soczewica zielona 100 g (sucha)
  • marchewka gotowana 140 g
  • pietruszka gotowana 140 g
  • seler gotowany 50 g
  • cebula 80 g (0,5 szt.)
  • tymianek 1 łyżka (po posiekaniu)
  • sól, liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie
  • olej 5 g
PRZYGOTOWANIE
  1. W garnku zagotować wodę z solą, liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem.
  2. Do gotującej wody wrzucić suchą soczewicę i gotować ok. 20 min.
  3. Soczewicę po ugotowaniu odcedzić i przepłukać zimną wodą.
  4. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  5. Gotowane warzywa (marchewkę, pietruszkę i seler) posiekać w kostkę średniej wielkości.
  6. Drobno posiekać tymianek.
  7. Rozgrzać olej na patelni i zeszklić na nim cebulę.
  8. Do cebuli dorzucić soczewicę i gotowane warzywa
  9. Warzywa wymieszać, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu 5 - 7 minut.
  10. Zgasić ogień pod patelnią, dorzucić posiekany tymianek, dobrze wymieszać i podawać gorące na stół.
* SMACZNEGO *
bałagan na talerzu :)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Danie równie dobrze smakuje następnego dnia po odgrzaniu :)
  2. Soczewicę zieloną można zastąpić soczewicą czerwoną, ale łatwiej się ona rozgotowuje i danie może stać się bardziej "paćkowate".
  3. Konkretna ilość (i stosunek wagowy) poszczególnych warzyw (marchewki, selera i pietruszki) zależy od tego, ile ich było użytych do gotowania rosołu.
  4. Soczewicę należy ugotować w przyprawach, a na warzywach gotuje się rosół, więc nie ma potrzeby "dosmaczać" całej potrawy solą i pieprzem po uduszeniu.
  5. "Widzę" również tą soczewicę w wersji zapieczonej w prodiżu...
Przepis dodany do akcji:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz