click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

niedziela, 18 listopada 2012

Marokański hamburger czyli ósma wyprawa Poszukiwaczy Zaginionego Hamburgera

W ten weekend miała miejsce kolejna próba znalezienia idealnego w smaku hamburgera (ranking wszystkich wypróbowanych przez nas dotychczas wersji można znaleźć W TYM MIEJSCU). Tym razem wypróbowaliśmy dodatek w postaci harissy marokańskiej. Smakowało nam, ale nadal bezkonkurencyjna jest wersja z solą, pieprzem, miętą i gałką muszkatołową (przepis TUTAJ).
* HAMBURGER - WERSJA 8 *
INFO
  • posiłek: obiad, kolacja
  • gatunek: hamburger
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w całości: ok. 200 - 250 kcal (udziec wołowy) + bułka, sosy i warzywa
  • czas przygotowania: 10 min.
  • czas czekania: 2 godz.
  • czas grillowania: 5 - 15 min
SKŁADNIKI
  • mięso wołowe (udziec) 200 - 250 g
  • sól 0,5 łyżeczki
  • harissa marokańska 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE
  1. Mięso wołowe zmielić.
  2. Dodać do mięsa sól i marokańską harissę.
  3. Masę dobrze wymieszać i podzielić ją na dwie części.
  4. Każdą część mięsa dobrze wyrobić w dłoniach, a potem uformować z nich okrągłe, ale płaskie kotleciki.
  5. Położyć kotlety na papierze śniadaniowym lub do pieczenia. Zakryć je drugim kawałkiem papieru.
  6. Włożyć kotlety do lodówki na minimum 2 godziny.
  7. Smażyć kotlety na dobrze rozgrzanej patelni grillowej w zależności od ich grubości i ulubionego stopnia wysmażenia.
  8. Podawać w ciepłej, grillowanej bułce z ulubionymi sosami i warzywami.
* SMACZNEGO *
grillowana ciabatta, kapusta pekińska, rukola, bazylia, cebula, ogórek, pomidor, piklowane chilli, majonez, ketchup i hamburger z marokańską harissą
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Poprzednio (TUTAJ i TU) używałam łaty, której kaloryczność jest większa w porównaniu do dzisiejszych kotletów z udźca, co związane jest z większą ilością tłuszczu w tym pierwszym gatunku mięsa.
  2. Zazwyczaj do hamburgera bułkę  w środku, po przekrojeniu skrapiam oliwą czosnkową lub chilli (lub zastępczą, kupną, ale wygodną wersją oliwy w spray'u) i grilluję przez chwilę obok kotleta lub podgrzewam w tosterze.
  3. Hamburger jest kojarzony z kulturą USA, ale jego korzenie sięgają Niemiec (informacje podstawowe TUTAJ).
  4. Harissę marokańską polecam również do gulaszu z kurczaka.
OCENA:
8/10

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz