W ten weekend miała miejsce kolejna próba znalezienia idealnego w smaku hamburgera (ranking wszystkich wypróbowanych przez nas dotychczas wersji można znaleźć W TYM MIEJSCU). Tym razem wypróbowaliśmy dodatek w postaci harissy marokańskiej. Smakowało nam, ale nadal bezkonkurencyjna jest wersja z solą, pieprzem, miętą i gałką muszkatołową (przepis TUTAJ).
* HAMBURGER - WERSJA 8 *
INFO
- posiłek: obiad, kolacja
- gatunek: hamburger
- mięso: tak
- ilość porcji: 2
- kalorie w całości: ok. 200 - 250 kcal (udziec wołowy) + bułka, sosy i warzywa
- czas przygotowania: 10 min.
- czas czekania: 2 godz.
- czas grillowania: 5 - 15 min
SKŁADNIKI
- mięso wołowe (udziec) 200 - 250 g
- sól 0,5 łyżeczki
- harissa marokańska 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE
- Mięso wołowe zmielić.
- Dodać do mięsa sól i marokańską harissę.
- Masę dobrze wymieszać i podzielić ją na dwie części.
- Każdą część mięsa dobrze wyrobić w dłoniach, a potem uformować z nich okrągłe, ale płaskie kotleciki.
- Położyć kotlety na papierze śniadaniowym lub do pieczenia. Zakryć je drugim kawałkiem papieru.
- Włożyć kotlety do lodówki na minimum 2 godziny.
- Smażyć kotlety na dobrze rozgrzanej patelni grillowej w zależności od ich grubości i ulubionego stopnia wysmażenia.
- Podawać w ciepłej, grillowanej bułce z ulubionymi sosami i warzywami.
* SMACZNEGO *
grillowana ciabatta, kapusta pekińska, rukola, bazylia, cebula, ogórek, pomidor, piklowane chilli, majonez, ketchup i hamburger z marokańską harissą |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Poprzednio (TUTAJ i TU) używałam łaty, której kaloryczność jest większa w porównaniu do dzisiejszych kotletów z udźca, co związane jest z większą ilością tłuszczu w tym pierwszym gatunku mięsa.
- Zazwyczaj do hamburgera bułkę w środku, po przekrojeniu skrapiam oliwą czosnkową lub chilli (lub zastępczą, kupną, ale wygodną wersją oliwy w spray'u) i grilluję przez chwilę obok kotleta lub podgrzewam w tosterze.
- Hamburger jest kojarzony z kulturą USA, ale jego korzenie sięgają Niemiec (informacje podstawowe TUTAJ).
- Harissę marokańską polecam również do gulaszu z kurczaka.
8/10
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz