Poszukiwacze Zaginionego Hamburgera

RANKING HAMBURGERÓW
z miętą i gałką muszkatołową
  • mięso:
    • wołowe (udziec) 100%
  • przyprawy:
    • pieprz
    • sól
    • mięta suszona
    • gałka muszkatołowa świeżo starta
  • ocena:
    • 9/10
  • uzasadnienie:
    • idealnie wyczuwalna nuta mięty podkręcona w tle gałką muszkatołową
II
z miętą
  • mięso:
    • wołowe (łata) 100%
  • przyprawy:
    • pieprz
    • sól
    • mięta suszona
  • ocena:
    • 9/10
  • uzasadnienie:
    • idealnie wyczuwalna nuta mięty, podkreślająca smak wołowiny
prosty
  • mięso:
    • wołowe (udziec) 100%
  • przyprawy:
    • pieprz
    • sól
  • ocena:
    • 9/10
  • uzasadnienie:
    • proste, prawie idealne, wymaga wyrazistych dodatków

IV
z marokańską harissą
  • mięso:
    • wołowe (udziec) 100%
  • przyprawy:
    • sól
    • harissa marokańska
  • ocena:
    • 8/10
  • uzasadnienie:
    • zdecydowany smak, lekko orientalny; brak lekkości, którą daje mięta w wersji 5 i 7

V
z papryką ostrą i słodką
  • mięso:
    • wołowe (udziec) 100%
  • przyprawy:
    • papryka słodka
    • papryka ostra
    • sól
  • ocena:
    • 6/10
  • uzasadnienie:
    • wolimy "ostrość pieprzu" niż "ostrość papryki"
z lubczykiem
  • mięso:
    • wołowe (łata) 100%
  • przyprawy:
    • pieprz
    • sól
    • lubczyk
  • ocena:
    • 6/10
  • uzasadnienie:
    • lubczyk był mało wyczuwalny
z kuminem
  • mięso:
    • wołowe (udziec) 100%
  • przyprawy:
    • pieprz
    • sól
    • kmin rzymski mielony (kumin)
  • ocena:
    • 5/10
  • uzasadnienie:
    • smak kuminu "razi" w tym zestawie dodatków
VIII
z majerankiem
  • mięso:
    • wołowe (udziec) 100%
  • przyprawy:
    • pieprz
    • sól
    • majeranek
  • ocena:
    • 3/10
  • uzasadnienie:
    • smak majeranku nie pasuje nam do wyobrażenia o idealnym hamburgerze
LISTA DODATKÓW 
  • bułka:
    • ciabattka
    • oliwa smakowa (chilli, czosnkowa) do skropienia
    • grillowana z obu stron 
  • sosy
    • ketchup pikantny
    • majonez 
    • piklowane chilli
  • warzywa świeże
    • sałata masłowa
    • sałata rzymska
    • kapusta pekińska
    • rukola
    • bazylia
    • ogórek
    • pomidor
    • cebula zwykła
    • cebula czerwona
    • cebula cukrowa
    • papryka
  • warzywa konserwowe
    • ogórki konserwowe
    • marynowane cebulki
  • sery
    • ser żółty
    • mozarella
    • ser z białą pleśnią (camembert, brie)
    • ser z niebieską pleśnią (gorgonzola)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz