czwartek, 1 grudnia 2011

Druga Krucjata Hamburgerowa czyli Poszukiwacze Zaginionego Hamburgera c.d.

Dzisiaj nastąpił dalszy ciąg poszukiwań idealnego w smaku domowego hamburgera.
Wczorajsza wersja tylko z solą i pieprzem otrzymała 9/10 punktów. Dzisiaj nadszedł czas na wypróbowanie pierwszego dodatku - kuminu.
* HAMBURGER - WERSJA 2 *
INFO
  • posiłek: obiad, kolacja
  • gatunek: hamburger
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w całości: ok. 200 - 250 kcal (udziec wołowy) + bułka, sosy i warzywa
  • czas przygotowania: 10 min.
  • czas czekania: 2 godz.
  • czas grillowania: 5 - 15 min
SKŁADNIKI
  • mięso wołowe (udziec) 200 - 250 g
  • sól 0,5 łyżeczki
  • pieprz 0,5 łyżeczki
  • mielony kmin rzymski (kumin) 0,5 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
  1. Mięso wołowe zmielić.
  2. Dodać do mięsa sól, pieprz i kumin.
  3. Masę dobrze wymieszać i podzielić ją na dwie części.
  4. Każdą część mięsa dobrze wyrobić w dłoniach, a potem uformować z nich okrągłe kotleciki.
  5. Położyć kotlety na papierze śniadaniowym lub do pieczenia. Zakryć je drugim kawałkiem papieru.
  6. Włożyć kotlety do lodówki na minimum 2 godziny.
  7. Smażyć kotlety na dobrze rozgrzanej patelni grillowej w zależności od ich grubości i ulubionego stopnia wysmażenia.
  8. Podawać w ciepłej, grillowanej bułce z ulubionymi sosami i warzywami.
* SMACZNEGO *
z wyglądu podobny do wczorajszego hamburgera, ale smak diametralnie inny...
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Użycie zamiast udźca rostbefu da kotlety o większej ilości kalorii, co związane jest z większą ilością tłuszczu w nim.
  2. Zazwyczaj do hamburgera bułkę  w środku, po przekrojeniu skrapiam oliwą czosnkową lub chilli (lub zastępczą, kupną, ale wygodną wersją oliwy w spray'u) i grilluję przez chwilę obok kotleta.
  3. Hamburger jest kojarzony z kulturą USA, ale jego korzenie sięgają Niemiec (informacje podstawowe TUTAJ).
OCENA:
5/10

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz