Od dawna nie szukaliśmy z TeŻetem "naszego" smaku hamburgera. Po raz ostatni próbowaliśmy w końcu grudnia dodatku papryki (TUTAJ) i majeranku (TU). Ranking wszystkich wypróbowanych przez nas dotychczas wersji można znaleźć W TYM MIEJSCU.
* HAMBURGER - WERSJA 5 *
INFO
- posiłek: obiad, kolacja
- gatunek: hamburger
- mięso: tak
- ilość porcji: 2
- kalorie w całości: ok. 350 - 450 kcal (łata wołowa) + bułka, sosy i warzywa
- czas przygotowania: 10 min.
- czas czekania: 2 godz.
- czas grillowania: 5 - 15 min
SKŁADNIKI
- mięso wołowe (łata) 200 - 250 g
- sól 0,5 łyżeczki
- pieprz 0,5 łyżeczki
- mięta suszona 0,5 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
- Mięso wołowe zmielić.
- Dodać do mięsa sól, pieprz i miętę suszoną.
- Masę dobrze wymieszać i podzielić ją na dwie części.
- Każdą część mięsa dobrze wyrobić w dłoniach, a potem uformować z nich okrągłe, ale płaskie kotleciki.
- Położyć kotlety na papierze śniadaniowym lub do pieczenia. Zakryć je drugim kawałkiem papieru.
- Włożyć kotlety do lodówki na minimum 2 godziny.
- Smażyć kotlety na dobrze rozgrzanej patelni grillowej w zależności od ich grubości i ulubionego stopnia wysmażenia.
- Podawać w ciepłej, grillowanej bułce z ulubionymi sosami i warzywami.
* SMACZNEGO *
hamburger nieśmiało wynurza się z bułki, szczelnie opatulony sałatą, serem i innymi dodatkami :) |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Poprzednio (TUTAJ, TU, TAM, ÓWDZIE) używałam udźca wołowego, którego kaloryczność jest mniejsza w porównaniu do dzisiejszych kotletów z łaty, co związane jest z większą ilością tłuszczu w tym drugim gatunku mięsa.
- Zazwyczaj do hamburgera bułkę w środku, po przekrojeniu skrapiam oliwą czosnkową lub chilli (lub zastępczą, kupną, ale wygodną wersją oliwy w spray'u) i grilluję przez chwilę obok kotleta.
- Hamburger jest kojarzony z kulturą USA, ale jego korzenie sięgają Niemiec (informacje podstawowe TUTAJ).
9/10
i tak smakuje ;) Mięta to strzał w 10 (no może 9) :P
OdpowiedzUsuń