wtorek, 12 czerwca 2012

Poszukiwacze Zaginionego Hamburgera - piąta podróż

Od dawna nie szukaliśmy z TeŻetem "naszego" smaku hamburgera. Po raz ostatni próbowaliśmy w końcu grudnia dodatku papryki (TUTAJ) i majeranku (TU). Ranking wszystkich wypróbowanych przez nas dotychczas wersji można znaleźć W TYM MIEJSCU.
* HAMBURGER - WERSJA 5 *
INFO
  • posiłek: obiad, kolacja
  • gatunek: hamburger
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w całości: ok. 350 - 450 kcal (łata wołowa) + bułka, sosy i warzywa
  • czas przygotowania: 10 min.
  • czas czekania: 2 godz.
  • czas grillowania: 5 - 15 min
SKŁADNIKI
  • mięso wołowe (łata) 200 - 250 g
  • sól 0,5 łyżeczki
  • pieprz 0,5 łyżeczki
  • mięta suszona 0,5 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
  1. Mięso wołowe zmielić.
  2. Dodać do mięsa sól, pieprz i miętę suszoną.
  3. Masę dobrze wymieszać i podzielić ją na dwie części.
  4. Każdą część mięsa dobrze wyrobić w dłoniach, a potem uformować z nich okrągłe, ale płaskie kotleciki.
  5. Położyć kotlety na papierze śniadaniowym lub do pieczenia. Zakryć je drugim kawałkiem papieru.
  6. Włożyć kotlety do lodówki na minimum 2 godziny.
  7. Smażyć kotlety na dobrze rozgrzanej patelni grillowej w zależności od ich grubości i ulubionego stopnia wysmażenia.
  8. Podawać w ciepłej, grillowanej bułce z ulubionymi sosami i warzywami.
* SMACZNEGO *
hamburger nieśmiało wynurza się z bułki, szczelnie opatulony sałatą, serem i innymi dodatkami :)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Poprzednio (TUTAJ, TU, TAM, ÓWDZIE) używałam udźca wołowego, którego kaloryczność jest mniejsza w porównaniu do dzisiejszych kotletów z łaty, co związane jest z większą ilością tłuszczu w tym drugim gatunku mięsa.
  2. Zazwyczaj do hamburgera bułkę  w środku, po przekrojeniu skrapiam oliwą czosnkową lub chilli (lub zastępczą, kupną, ale wygodną wersją oliwy w spray'u) i grilluję przez chwilę obok kotleta.
  3. Hamburger jest kojarzony z kulturą USA, ale jego korzenie sięgają Niemiec (informacje podstawowe TUTAJ).
OCENA:
9/10

2 komentarze: