piątek, 16 listopada 2012

Ciasteczka z duszonymi jabłkami

W zeszłym tygodniu duszoną żurawinę (TAKĄ) wkładałam w ciasto drożdżowe robiąc bułeczki TAKIE. W ostatni weekend z kolei duszone jabłka (TUTAJ) ułożyłam na cieście francuskim, robiąc ciasteczka z jabłkami.
* CIASTECZKA Z DUSZONYMI JABŁKAMI *
ciasteczka na cieście francuskim z duszonymi jabłkami
INFO
  • posiłek: deser, podwieczorek, impreza
  • gatunek: ciasto francuskie
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 32 szt.
  • kalorie w całości: ok. 2000 kcal (ok. 63 kcal w 1 sztuce)
  • czas przygotowania: 10 min.
  • czas duszenia jablek: 50 - 60 min.
  • czas pieczenia: 15 min.
SKŁADNIKI
  • ciasto francuskie 375 g
  • duszone jabłka (przepis TUTAJ) ok. 300 g
  • cukier brązowy 15 g
  • jajko 1 szt.
PRZYGOTOWANIE
  1. Gotowe ciasto francuskie rozłożyć na blacie.
  2. Ciasto podzielić na 32 jednakowe kwadraty.
  3. W każdym kwadraciku zawinąć boczki do środka, tworząc niziutkie ścianki.
  4. Do środka kwadracików nałożyć nadzienie z duszonych jabłek.
  5. Rozbełtać jajko w miseczce.
  6. Posmarować jajkiem zwinięte boczki ciasteczek i duszone jabłka.
  7. Posypać ciasteczka brązowym cukrem.
  8. Ułożyć ciasteczka w nagrzanym prodiżu i piec je przez około 15 minut.
 * SMACZNEGO *
zbliżenie na ciastka :)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Prodiż nagrzewa się do temperatury około 200 - 220 stopni C.
  2. Na ciasteczka można nałożyć dowolne nadzienie.

    1 komentarz:

    1. Miałem dziś na obiad ciasto francuskie w wersji wytrawnej, ale chętnie zagryzłbym na deser wersją na słodko :)

      OdpowiedzUsuń