W zeszłym tygodniu duszoną żurawinę (TAKĄ) wkładałam w ciasto drożdżowe robiąc bułeczki TAKIE. W ostatni weekend z kolei duszone jabłka (TUTAJ) ułożyłam na cieście francuskim, robiąc ciasteczka z jabłkami.
INFO
- posiłek: deser, podwieczorek, impreza
- gatunek: ciasto francuskie
- mięso: nie
- ilość porcji: 32 szt.
- kalorie w całości: ok. 2000 kcal (ok. 63 kcal w 1 sztuce)
- czas przygotowania: 10 min.
- czas duszenia jablek: 50 - 60 min.
- czas pieczenia: 15 min.
SKŁADNIKI
- ciasto francuskie 375 g
- duszone jabłka (przepis TUTAJ) ok. 300 g
- cukier brązowy 15 g
- jajko 1 szt.
PRZYGOTOWANIE
- Gotowe ciasto francuskie rozłożyć na blacie.
- Ciasto podzielić na 32 jednakowe kwadraty.
- W każdym kwadraciku zawinąć boczki do środka, tworząc niziutkie ścianki.
- Do środka kwadracików nałożyć nadzienie z duszonych jabłek.
- Rozbełtać jajko w miseczce.
- Posmarować jajkiem zwinięte boczki ciasteczek i duszone jabłka.
- Posypać ciasteczka brązowym cukrem.
- Ułożyć ciasteczka w nagrzanym prodiżu i piec je przez około 15 minut.
* SMACZNEGO *
zbliżenie na ciastka :) |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Prodiż nagrzewa się do temperatury około 200 - 220 stopni C.
- Na ciasteczka można nałożyć dowolne nadzienie.
Miałem dziś na obiad ciasto francuskie w wersji wytrawnej, ale chętnie zagryzłbym na deser wersją na słodko :)
OdpowiedzUsuń