środa, 7 listopada 2012

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem żurawinowo-gruszkowo-miodowym

W weekend postanowiłam zrobić moje pierwsze w życiu bułeczki drożdżowe. O zrobienie pierwszego ciasta drożdżowego z owocami pokusiłam się już w tym roku (przepis TUTAJ), więc  teraz przyszedł czas na bułeczki. W lodówce znalazłam żurawiny i gruszki, a w spiżarni miód. Powstały więc:
* BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM ŻURAWINOWO-GRUSZKOWO-MIODOWYM *
bułeczki drożdżowe z nadzieniem żurawinowo-gruszkowo-miodowym
INFO
  • posiłek: deser, podwieczorek, impreza
  • gatunek: ciasto drożdżowe
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 10
  • kalorie w całości: ok. 2200 kcal (ok. 220 kcal w 1 bułeczce)
  • czas przygotowania: 35 min.
  • czas  rośnięcia: 1 godz. 30 min.
  • czas pieczenia: 25 min.
SKŁADNIKI
  • mąka pszenna 450 g
  • mleko 250 ml
  • drożdże świeże 35 g
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 3 łyżki
  • olej 15 g
  • jajko 2 szt.
  • nadzienie - żurawina i gruszka duszone z miodem (przepis TUTAJ) ok. 250 g
PRZYGOTOWANIE
  1. Mleko delikatnie podgrzać i rozpuścić w nim drożdże.
  2. Przesiać do miski mąkę, sól i cukier.
  3. Do składników suchych wlać ciepłe mleko, w którym rozrobione są drożdże.
  4. Do miski dodać olej i 1 jajko.
  5. Wyrabiać ciasto ok. 20 minut.
  6. Jeśli zbyt mocno klei się do rąk, dosypać mąki.
  7. Odstawić ciasto na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  8. Po tym czasie podzielić ciasto na 10 części.
  9. Każdą część ciasta rozpłaszczyć, nałożyć nadzienie i zamknąć je w środku ciasta, formując bułeczkę.
  10. Pozwolić bułeczkom wyrastać przez około 30 minut.
  11. W tym czasie rozbełtać drugie jajko w miseczce.
  12. Ułożyć bułeczki w prodiżu i posmarować je rozbełtanym jajkiem.
  13. Piec bułeczki w prodiżu przez około 25 minut.
 * SMACZNEGO *
puszyste ciasto i słodko-kwaśne nadzienie... mniam...
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Prodiż nagrzewa się do temperatury około 200 - 220 stopni C.
  2. Czas pieczenia można sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli wciśnięty w ciasto po wyjęciu z niego jest suchy (nie licząc śladów nadzienia), to ciasto jest upieczone.
  3. Nadzienie powinno być w miarę gęste. Jeśli nadzienie jest zbyt rzadkie, to można je po nałożeniu na ciasto lekko oprószyć mąką ziemniaczaną.
  4. Do bułeczek można włożyć dowolne nadzienie.
  5. Do nadzienia żurawinowo-gruszkowego idealnie pasuje ser pleśniowy. Do dwóch bułeczek włożyłam po kawałku camemberta i do tego nadzienie z żurawiną. Wyszło bosko :)
bułeczki drożdżowe z serem camembert i duszoną żurawiną z gruszką... pycha!

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. oj smacznie, żeby jeszcze w boczki nie wchodziło :)

      Usuń
  2. piękne i na pewno pyszne! świetne nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne bułeczki :)
    Gdzieś w czeluściach piwnicy mam jeszcze prodiż, ale wieki ni był używany, nie wiem czy jeszcze działa. Wszystko robię w piekarniku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój piekarnik jest starszy ode mnie i boję się używać. Kupiliśmy więc prodiż jakieś 4 lata temu i już nie wyobrażam sobie życia bez niego :)

      Usuń