W weekend postanowiłam zrobić moje pierwsze w życiu bułeczki drożdżowe. O zrobienie pierwszego ciasta drożdżowego z owocami pokusiłam się już w tym roku (przepis TUTAJ), więc teraz przyszedł czas na bułeczki. W lodówce znalazłam żurawiny i gruszki, a w spiżarni miód. Powstały więc:
* BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM ŻURAWINOWO-GRUSZKOWO-MIODOWYM *
bułeczki drożdżowe z nadzieniem żurawinowo-gruszkowo-miodowym |
INFO
- posiłek: deser, podwieczorek, impreza
- gatunek: ciasto drożdżowe
- mięso: nie
- ilość porcji: 10
- kalorie w całości: ok. 2200 kcal (ok. 220 kcal w 1 bułeczce)
- czas przygotowania: 35 min.
- czas rośnięcia: 1 godz. 30 min.
- czas pieczenia: 25 min.
SKŁADNIKI
- mąka pszenna 450 g
- mleko 250 ml
- drożdże świeże 35 g
- sól 1 łyżeczka
- cukier 3 łyżki
- olej 15 g
- jajko 2 szt.
- nadzienie - żurawina i gruszka duszone z miodem (przepis TUTAJ) ok. 250 g
PRZYGOTOWANIE
- Mleko delikatnie podgrzać i rozpuścić w nim drożdże.
- Przesiać do miski mąkę, sól i cukier.
- Do składników suchych wlać ciepłe mleko, w którym rozrobione są drożdże.
- Do miski dodać olej i 1 jajko.
- Wyrabiać ciasto ok. 20 minut.
- Jeśli zbyt mocno klei się do rąk, dosypać mąki.
- Odstawić ciasto na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Po tym czasie podzielić ciasto na 10 części.
- Każdą część ciasta rozpłaszczyć, nałożyć nadzienie i zamknąć je w środku ciasta, formując bułeczkę.
- Pozwolić bułeczkom wyrastać przez około 30 minut.
- W tym czasie rozbełtać drugie jajko w miseczce.
- Ułożyć bułeczki w prodiżu i posmarować je rozbełtanym jajkiem.
- Piec bułeczki w prodiżu przez około 25 minut.
* SMACZNEGO *
puszyste ciasto i słodko-kwaśne nadzienie... mniam... |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Prodiż nagrzewa się do temperatury około 200 - 220 stopni C.
- Czas pieczenia można sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli wciśnięty w ciasto po wyjęciu z niego jest suchy (nie licząc śladów nadzienia), to ciasto jest upieczone.
- Nadzienie powinno być w miarę gęste. Jeśli nadzienie jest zbyt rzadkie, to można je po nałożeniu na ciasto lekko oprószyć mąką ziemniaczaną.
- Do bułeczek można włożyć dowolne nadzienie.
- Do nadzienia żurawinowo-gruszkowego idealnie pasuje ser pleśniowy. Do dwóch bułeczek włożyłam po kawałku camemberta i do tego nadzienie z żurawiną. Wyszło bosko :)
bułeczki drożdżowe z serem camembert i duszoną żurawiną z gruszką... pycha! |
Mmm, jak smacznie ;)
OdpowiedzUsuńoj smacznie, żeby jeszcze w boczki nie wchodziło :)
Usuńpiękne i na pewno pyszne! świetne nadzienie :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńBardzo apetyczne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńGdzieś w czeluściach piwnicy mam jeszcze prodiż, ale wieki ni był używany, nie wiem czy jeszcze działa. Wszystko robię w piekarniku.
Mój piekarnik jest starszy ode mnie i boję się używać. Kupiliśmy więc prodiż jakieś 4 lata temu i już nie wyobrażam sobie życia bez niego :)
Usuń