Na początku tygodnia, korzystając z faktu, że przez dwa dni byłam "słomianą wdówką", zrobiłam obiad, w którym zawarłam dwa składniki nielubiane przez TeŻeta czyli mięso królika i pęczak :)
Prezentowałam już w Notatniku Kuchennym przepis na królika w owocach oraz na białego królika w cebuli i winie, a dzisiaj czas na kolejnych "znajomych królika" czyli śmietanę, cytrynę i koperek. Póki co poniższa wersja, to chyba najsmaczniejszy z "moich króliczków" :D
*KRÓLIK W ŚMIETANIE Z CYTRYNĄ I KOPERKIEM*
świeży smak cytryny i koperku, delikatne mięso królika, a wszystko zanurzone w delikatnym sosie śmietanowym... mniam! |
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: duszone mięso
- mięso: tak
- ilość porcji: 1
- kalorie w całości: ok. 570 kcal + pęczak
- czas przygotowania: 10 min. + minimum 1 godz. marynowania mięsa
- czas duszenia: 25 min.
SKŁADNIKI
- polędwiczka z królika 125 g
A. marynata do mięsa
- pieprz zielony w ziarnach 1 łyżeczka
- sól 1 szczypta
- sok z cytryny 10 ml
B. sos do duszenia mięsa
- cebula 1 szt. mała (60 g)
- por 10 g
- koperek świeży 10 g
- śmietana 12% 180 g
- mąka 10 g
- olej 10 g
PRZYGOTOWANIE
- W moździerzu utłuc pieprz zielony.
- Wycisnąć sok z cytryny.
- Śmietanę wymieszać z mąką.
- Mięso umyć i obsuszyć.
- Natrzeć polędwiczkę królika szczyptą soli, zmiażdżonym pieprzem i sokiem z cytryny.
- Wstawić mięso z marynatą do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Cebulę i por pokroić w piórka, koperek drobno posiekać.
- W woku rozgrzać silnie olej.
- Polędwiczkę szybko obsmażyć z każdej strony.
- Zmniejszyć ogień pod wokiem i dorzucić do mięsa cebulę i por.
- Cebulę i por zeszklić.
- Zalać mięso i warzywa małą ilością wody.
- Wok przykryć, zmniejszyć ogień i dusić około 20 minut.
- Po tym czasie zahartować śmietaną płynem spod duszenia królika i wlać ją do woka.
- Dobrze wymieszać i gotować na małym ogniu około 5 minut.
- Do królika w śmietanie dorzucić posiekany koperek i wyłączyć gaz pod wokiem.
- Podawać z pęczakiem.
- Powyższy przepis to obiad na 1 osobę!
- Wierzch mięsa pod wpływem synergicznego działania soli i soku z cytryny zetnie się, co widoczne jest w postaci białego zabarwienia mięsa. To naturalna i pożądana reakcja chemiczna :)
- Zamiast polędwiczki z królika można użyć innego, chudego mięsa: pierś z kurczaka lub indyka, wołowina chuda itp. Jeśli przygotowujemy w ten sposób mięso z kością, czas duszenia należy wydłużyć.
- Długość duszenia zależy od rodzaju mięsa (pkt. 1 pomocniczych informacji) oraz jego wielkości. Podany czas (20 min.) dotyczy króliczej polędwiczki w kilku, małych kawałkach.
- Ja lubię używać do takich potraw żeliwnego woka, ale można użyć dowolnego garnka lub głębszej patelni.
- Koperek MUSI być świeży.
- Zamiast pęczaku można podać królika z ryżem lub makaronem.
- Inne przepisy na polędwiczkę z królika:
- w owocach jest TUTAJ,
- w winie i cebuli jest TUTAJ,
- "po włosku jest TUTAJ,
- grillowany na dziko z sałata na ciepło jest TUTAJ.
Ale mi smak narobiłaś ;)
OdpowiedzUsuńja się nadal na królika nie skusiłam, a to tak ładnie wygląda;)
OdpowiedzUsuńNie tylko ładnie wygląda, ale i genialnie smakuje :)
Usuńuwielbiam królika :)
OdpowiedzUsuńja też... mniam!
Usuńtaak. myślę, że królik i pozostałe składniki rzeczywiście mogę się zaprzyjaźnić : )
OdpowiedzUsuńi to baardzoo ;)
Usuń