sobota, 10 listopada 2012

Znajomi królika czyli śmietana, cytryna i koperek

Na początku tygodnia, korzystając z faktu, że przez dwa dni byłam "słomianą wdówką", zrobiłam obiad, w którym zawarłam dwa składniki nielubiane przez TeŻeta czyli mięso królika i pęczak :)
Prezentowałam już w Notatniku Kuchennym przepis na królika w owocach oraz na białego królika w cebuli i winie, a dzisiaj czas na kolejnych "znajomych królika" czyli śmietanę, cytrynę i koperek. Póki co poniższa wersja, to chyba najsmaczniejszy z "moich króliczków" :D
*KRÓLIK W ŚMIETANIE Z CYTRYNĄ I KOPERKIEM* 
świeży smak cytryny i koperku, delikatne mięso królika, a wszystko zanurzone w delikatnym sosie śmietanowym... mniam!
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: duszone mięso
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 1
  • kalorie w całości: ok. 570 kcal + pęczak
  • czas przygotowania: 10 min. + minimum 1 godz. marynowania mięsa
  • czas duszenia: 25 min.
SKŁADNIKI
  • polędwiczka z królika 125 g
     A. marynata do mięsa
  • pieprz zielony w ziarnach 1 łyżeczka
  • sól 1 szczypta
  • sok z cytryny 10 ml
     B. sos do duszenia mięsa
  • cebula 1 szt. mała (60 g)
  • por 10 g
  • koperek świeży 10 g
  • śmietana 12% 180 g
  • mąka 10 g
  • olej 10 g
PRZYGOTOWANIE
  1. W moździerzu  utłuc pieprz zielony.
  2. Wycisnąć sok z cytryny.
  3. Śmietanę wymieszać z mąką.
  4. Mięso umyć i obsuszyć.
  5. Natrzeć polędwiczkę królika szczyptą soli, zmiażdżonym pieprzem i sokiem z cytryny.
  6. Wstawić mięso z marynatą do lodówki na minimum 1 godzinę.
  7. Cebulę i por pokroić w piórka, koperek drobno posiekać.
  8. W woku rozgrzać silnie olej.
  9. Polędwiczkę szybko obsmażyć z każdej strony.
  10. Zmniejszyć ogień pod wokiem i dorzucić do mięsa cebulę i por.
  11. Cebulę i por zeszklić.
  12. Zalać mięso i warzywa małą ilością wody.
  13. Wok przykryć, zmniejszyć ogień i dusić około 20 minut.
  14. Po tym czasie zahartować śmietaną płynem spod duszenia królika i wlać ją do woka.
  15. Dobrze wymieszać i gotować na małym ogniu około 5 minut.
  16. Do królika w śmietanie dorzucić posiekany koperek i wyłączyć gaz pod wokiem.
  17. Podawać z pęczakiem.
* SMACZNEGO *
a do królika w sosie śmietanowym ugotowałam pęczak czyli idealne polskie danie :)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Powyższy przepis to obiad na 1 osobę!
  2. Wierzch mięsa pod wpływem synergicznego działania soli i soku z cytryny zetnie się, co widoczne jest w postaci białego zabarwienia mięsa. To naturalna i pożądana reakcja chemiczna :)
  3. Zamiast polędwiczki z królika można użyć innego, chudego mięsa: pierś z kurczaka lub indyka, wołowina chuda itp. Jeśli przygotowujemy w ten sposób mięso z kością, czas duszenia należy wydłużyć.
  4. Długość duszenia zależy od rodzaju mięsa (pkt. 1 pomocniczych informacji) oraz jego wielkości. Podany czas (20 min.) dotyczy króliczej polędwiczki w kilku, małych kawałkach.
  5. Ja lubię używać do takich potraw żeliwnego woka, ale można użyć dowolnego garnka lub głębszej patelni.
  6. Koperek MUSI być świeży.
  7. Zamiast pęczaku można podać królika z ryżem lub makaronem.
  8. Inne przepisy na polędwiczkę z królika:

    • w owocach jest TUTAJ,
    • w winie i cebuli jest TUTAJ,
    • "po włosku jest TUTAJ,
    • grillowany na dziko z sałata na ciepło jest TUTAJ.


7 komentarzy:

  1. ja się nadal na królika nie skusiłam, a to tak ładnie wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko ładnie wygląda, ale i genialnie smakuje :)

      Usuń
  2. taak. myślę, że królik i pozostałe składniki rzeczywiście mogę się zaprzyjaźnić : )

    OdpowiedzUsuń