Kolejna odsłona królika, tym razem z grilla. Sałatę na ciepło, z którą go podałam, można wykorzystać również do innych rodzajów mięs.
* GRILLOWANY KRÓLIK NA DZIKO Z SAŁATĄ NA CIEPŁO *
sałatka na środku, grillowana polędwiczka w 4 częściach w rogach talerza :) |
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: grillowane mięso
- mięso: tak
- ilość porcji: 1
- kalorie w całości: 350 kcal (w tym sama sałatka ok. 215 kcal)
- czas przygotowania: 10 min. + minimum 2 godz. marynowania polędwiczki
- czas duszenia: 30 min.
SKŁADNIKI
- polędwiczka z królika 100 g
A. marynata do mięsa
- pieprz zielony w ziarnach 10 szt.
- jałowiec w ziarnach 5 szt.
- sól 2 szczypty
B. sałata na ciepło
- cykoria 130 g (0,5 szt.)
- sałata rzymska 120 g (0,5 szt.)
- cebula 60 g (0,5 szt.)
- śliwki suszone 20 g (4 szt.)
- żurawina suszona 15 g (1 garść)
- ocet jabłkowy 15 ml
- olej 5 g
- świeże zioła: majeranek, rozmaryn, szałwia, koperek 1 garść w sumie
- sól, pieprz zielony w ziarnach, jałowiec
PRZYGOTOWANIE
- Ziarna pieprzu zielonego i jałowca rozgnieść w moździerzu.
- Polędwiczkę z królika umyć i obsuszyć.
- Natrzeć mięso solą, pieprzem zielonym i jałowcem.
- Wstawić mięso do lodówki na minimum 2 godzin.
- Cebulę pokroić w piórka.
- Sałatę rzymską i cykorię pokroić w podłużne paski.
- Każdą suszoną śliwkę pokroić na 6 części.
- Świeże zioła drobno posiekać.
- Ziarna pieprzu zielonego i jałowca rozgnieść w moździerzu.
- Rozgrzać silnie patelnię grillową i położyć na nią polędwiczkę z królika.
- Na zwykłej patelni rozgrzać olej z rozgniecionym pieprzem i jałowcem.
- Wrzucić na patelnię cebulę i zeszklić ją.
- Do cebuli dodać sałatę rzymską, cykorię, suszone żurawiny i śliwki oraz posiekane świeże zioła i sól. Całość wymieszać i chwilę podsmażać.
- Wlać do warzyw ocet jabłkowy i pozwolić mu odparować.
- Podlać całość wodą.
- Dusić warzywa przez około 10 minut. W razie potrzeby dolewać wodę, aby warzywa się nie przypaliły.
- W międzyczasie przełożyć polędwiczkę na drugą stronę i grillować ją dalej.
- Po 10 minutach duszenia warzyw odparować z nich nadmiar płynu.
- Wyłożyć sałatkę na talerz, dodać grillowaną polędwiczkę i całość posypać świeżym, posiekanym koperkiem.
- Zamiast polędwiczki z królika można użyć innego, chudego mięsa: pierś z kurczaka lub indyka, wołowina chuda itp.
- Ja lubię używać do takich potraw żeliwnej patelni albo woka, ale można użyć dowolnego garnka lub głębszej patelni. Również patelnię grillową polecam żeliwną.
- Zioła używane do sosu mogą być suszone, w zależności co mamy pod ręką ;) Trzeba tylko zmienić wtedy ilość ziół, bo suszonych dodaje się mniej niż świeżych.
- Inne przepis na polędwiczkę z królika można znaleźć:
w Lidlu był ostatnio królik do kupienia... no ale niestety nie załapałam sie na niego :(
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie wiedziałam :(
Usuńwpadam do Ciebie na królika bo ja sama raz robiłam i nie jestem przekonana co do jego smaku... tymczasem TY królikowo szalejesz i to na tyle sposobów!
OdpowiedzUsuńprzyznam się, że na małej diecie jestem obecnie, a królik jest odpowiednio chudy. Przecież ile można jeść pierś z kurczaka? ;)
UsuńJak dla mnie, to królik wymaga wyrazistych dodatków. Owoce, jałowiec, grzyby leśne, koperek czy wino bardzo mu pomagają :)
Jejku, ja ostatnio królika jadłam jako dziecko i nie pamiętam ni trochę jego smaku. Szkoda, że ciężko go kupić. A tego Lidlowego też przegapiłam...
OdpowiedzUsuńNajgorzej właśnie dostać królika w sklepie. Podobno w Biedronce też czasem bywa.
UsuńPysznie wygląda, a ja załapałam się na królika w lidlu i zrobiłam wg ich przepisu w sosie musztardowym, był pyszny, wystawiłam na ich stronie:)
OdpowiedzUsuń