click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

środa, 20 lutego 2013

Grillowany królik na dziko z sałatą na ciepło

Kolejna odsłona królika, tym razem z grilla. Sałatę na ciepło, z którą go podałam, można wykorzystać również do innych rodzajów mięs.
* GRILLOWANY KRÓLIK NA DZIKO Z SAŁATĄ NA CIEPŁO *
sałatka na środku, grillowana polędwiczka w 4 częściach w rogach talerza :)
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: grillowane mięso
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 1
  • kalorie w całości: 350 kcal (w tym sama sałatka ok. 215 kcal)
  • czas przygotowania: 10 min. + minimum 2 godz. marynowania polędwiczki
  • czas duszenia: 30 min.
SKŁADNIKI
  • polędwiczka z królika 100 g
     A. marynata do mięsa
  • pieprz zielony w ziarnach 10 szt.
  • jałowiec w ziarnach 5 szt.
  • sól 2 szczypty
     B. sałata na ciepło
  • cykoria 130 g (0,5 szt.)
  • sałata rzymska 120 g (0,5 szt.)
  • cebula 60 g (0,5 szt.)
  • śliwki suszone 20 g (4 szt.)
  • żurawina suszona 15 g (1 garść)
  • ocet jabłkowy 15 ml
  • olej 5 g
  • świeże zioła: majeranek, rozmaryn, szałwia, koperek 1 garść w sumie
  • sól, pieprz zielony w ziarnach, jałowiec
PRZYGOTOWANIE
  1. Ziarna pieprzu zielonego i jałowca rozgnieść w moździerzu.
  2. Polędwiczkę z królika umyć i obsuszyć.
  3. Natrzeć mięso solą, pieprzem zielonym i jałowcem.
  4. Wstawić mięso do lodówki na minimum 2 godzin.
  5. Cebulę pokroić w piórka.
  6. Sałatę rzymską i cykorię pokroić w podłużne paski.
  7. Każdą suszoną śliwkę pokroić na 6 części.
  8. Świeże zioła drobno posiekać.
  9. Ziarna pieprzu zielonego i jałowca rozgnieść w moździerzu.
  10. Rozgrzać silnie patelnię grillową i położyć na nią polędwiczkę z królika.
  11. Na zwykłej patelni rozgrzać olej z rozgniecionym pieprzem i jałowcem.
  12. Wrzucić na patelnię cebulę i zeszklić ją.
  13. Do cebuli dodać sałatę rzymską, cykorię, suszone żurawiny i śliwki oraz posiekane świeże zioła i sól. Całość wymieszać i chwilę podsmażać.
  14. Wlać do warzyw ocet jabłkowy i pozwolić mu odparować.
  15. Podlać całość wodą.
  16. Dusić warzywa przez około 10 minut. W razie potrzeby dolewać wodę, aby warzywa się nie przypaliły.
  17. W międzyczasie przełożyć polędwiczkę na drugą stronę i grillować ją dalej.
  18. Po 10 minutach duszenia warzyw odparować z nich nadmiar płynu.
  19. Wyłożyć sałatkę na talerz, dodać grillowaną polędwiczkę i całość posypać świeżym, posiekanym koperkiem.
* SMACZNEGO *
zbliżenie na sałatkę, a i królik  się zmieścił na zdjęciu
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zamiast polędwiczki z królika można użyć innego, chudego mięsa: pierś z kurczaka lub indyka, wołowina chuda itp.
  2. Ja lubię używać do takich potraw żeliwnej patelni albo woka, ale można użyć dowolnego garnka lub głębszej patelni. Również patelnię grillową polecam żeliwną.
  3. Zioła używane do sosu mogą być suszone, w zależności co mamy pod ręką ;) Trzeba tylko zmienić wtedy ilość ziół, bo suszonych dodaje się mniej niż świeżych.
  4. Inne przepis na polędwiczkę z królika można znaleźć:
  • TUTAJ (królik w owocach)
  • TUTAJ (Biały Królik)
  • TUTAJ (królik w śmietanie z cytryną i koperkiem)
  • TUTAJ (królik "po włosku")

7 komentarzy:

  1. w Lidlu był ostatnio królik do kupienia... no ale niestety nie załapałam sie na niego :(

    OdpowiedzUsuń
  2. wpadam do Ciebie na królika bo ja sama raz robiłam i nie jestem przekonana co do jego smaku... tymczasem TY królikowo szalejesz i to na tyle sposobów!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przyznam się, że na małej diecie jestem obecnie, a królik jest odpowiednio chudy. Przecież ile można jeść pierś z kurczaka? ;)
      Jak dla mnie, to królik wymaga wyrazistych dodatków. Owoce, jałowiec, grzyby leśne, koperek czy wino bardzo mu pomagają :)

      Usuń
  3. Jejku, ja ostatnio królika jadłam jako dziecko i nie pamiętam ni trochę jego smaku. Szkoda, że ciężko go kupić. A tego Lidlowego też przegapiłam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najgorzej właśnie dostać królika w sklepie. Podobno w Biedronce też czasem bywa.

      Usuń
  4. Pysznie wygląda, a ja załapałam się na królika w lidlu i zrobiłam wg ich przepisu w sosie musztardowym, był pyszny, wystawiłam na ich stronie:)

    OdpowiedzUsuń