poniedziałek, 18 lutego 2013

Królik "po włosku"

Dzisiejszy przepis to wariacja inspirowana włoskimi smakami. Pomidory, bazylia, oregano...
* KRÓLIK "PO WŁOSKU" * 
duża porcja dla głodnej osoby ;)
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: duszone mięso
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 1
  • kalorie w całości: ok. 300 kcal + makaron
  • czas przygotowania: 10 min. + minimum 2 godz. marynowania polędwiczki
  • czas duszenia: 30 min.
SKŁADNIKI
  • polędwiczka z królika 100 g
     A. marynata do mięsa
  • bazylia suszona 0,25 łyżeczki
  • oregano suszone 0,25 łyżeczki
  • mięta suszona 0,25 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony 2 szczypty
  • sól 2 szczypty
     B. sos
  • pomidor 2 szt. (300 g)
  • cebula 0,5 szt. (50 g)
  • seler naciowy 40 g
  • czosnek 2 ząbki
  • ocet balsamiczny 15 ml
  • olej 5 g
  • świeże zioła: oregano, bazylia, mięta 1 garść w sumie
  • sól, pieprz czarny mielony, cukier
PRZYGOTOWANIE
  1. Polędwiczkę z królika umyć i obsuszyć. Mięso pokroić na kawałki "na 1 kęs".
  2. Natrzeć mięso solą, pieprzem suszonym oregano, bazylią i miętą.
  3. Wstawić mięso do lodówki na minimum 2 godzin.
  4. Cebulę i seler naciowy pokroić drobną kostkę.
  5. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić je w drobną kostkę.
  6. Świeże zioła drobno posiekać.
  7. Na patelni rozgrzać silnie olej.
  8. Kawałki polędwiczki szybko obsmażyć z każdej strony.
  9. Zmniejszyć ogień pod patelnią i wrzucić na nią cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  10. Cebulę zeszklić.
  11. Wlać do mięsa i cebuli ocet balsamiczny i pozwolić mu odparować.
  12. Do mięsa i cebuli dodać seler naciowy, pomidory, posiekane świeże zioła, szczyptę soli, cukru i pieprzu mielonego. Całość wymieszać i chwilę podsmażać.
  13. Zwiększyć ogień pod patelnią i podlać całość wodą.
  14. Dusić sos na dużym ogniu przez około 20 minut. W razie potrzeby dolewać wodę, aby sos się nie przypalił.
  15. Po tym czasie odparować nadmiar płynu.
  16. Podawać z makaronem posypane świeżymi ziołami (bazylią, oregano i/lub miętą)
* SMACZNEGO *
Zbliżenie na sos...
... i zbliżenie na chude mięso królika.
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zamiast polędwiczki z królika można użyć innego, chudego mięsa: pierś z kurczaka lub indyka, wołowina chuda itp.
  2. Ja lubię używać do takich potraw żeliwnej patelni albo woka, ale można użyć dowolnego garnka lub głębszej patelni.
  3. Zioła używane do sosu mogą być suszone, w zależności co mamy pod ręką ;) Trzeba tylko zmienić wtedy ilość ziół, bo suszonych dodaje się mniej niż świeżych.
  4. Ilość soli i pieprzu zależy od własnych upodobań, a ilość cukru zależy od kwaśności pomidorów.
  5. Inne przepis na polędwiczkę z królika można znaleźć

    • TUTAJ (królik w owocach)
    • TUTAJ (Biały Królik)
    • TUTAJ (królik w śmietanie z cytryną i koperkiem)
    • TUTAJ (grillowany królik na dziko z sałatą na ciepło)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz