Dzisiejszy przepis to wariacja inspirowana włoskimi smakami. Pomidory, bazylia, oregano...
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: duszone mięso
- mięso: tak
- ilość porcji: 1
- kalorie w całości: ok. 300 kcal + makaron
- czas przygotowania: 10 min. + minimum 2 godz. marynowania polędwiczki
- czas duszenia: 30 min.
SKŁADNIKI
- polędwiczka z królika 100 g
A. marynata do mięsa
- bazylia suszona 0,25 łyżeczki
- oregano suszone 0,25 łyżeczki
- mięta suszona 0,25 łyżeczki
- pieprz czarny mielony 2 szczypty
- sól 2 szczypty
B. sos
- pomidor 2 szt. (300 g)
- cebula 0,5 szt. (50 g)
- seler naciowy 40 g
- czosnek 2 ząbki
- ocet balsamiczny 15 ml
- olej 5 g
- świeże zioła: oregano, bazylia, mięta 1 garść w sumie
- sól, pieprz czarny mielony, cukier
PRZYGOTOWANIE
- Polędwiczkę z królika umyć i obsuszyć. Mięso pokroić na kawałki "na 1 kęs".
- Natrzeć mięso solą, pieprzem suszonym oregano, bazylią i miętą.
- Wstawić mięso do lodówki na minimum 2 godzin.
- Cebulę i seler naciowy pokroić drobną kostkę.
- Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić je w drobną kostkę.
- Świeże zioła drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać silnie olej.
- Kawałki polędwiczki szybko obsmażyć z każdej strony.
- Zmniejszyć ogień pod patelnią i wrzucić na nią cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Cebulę zeszklić.
- Wlać do mięsa i cebuli ocet balsamiczny i pozwolić mu odparować.
- Do mięsa i cebuli dodać seler naciowy, pomidory, posiekane świeże zioła, szczyptę soli, cukru i pieprzu mielonego. Całość wymieszać i chwilę podsmażać.
- Zwiększyć ogień pod patelnią i podlać całość wodą.
- Dusić sos na dużym ogniu przez około 20 minut. W razie potrzeby dolewać wodę, aby sos się nie przypalił.
- Po tym czasie odparować nadmiar płynu.
- Podawać z makaronem posypane świeżymi ziołami (bazylią, oregano i/lub miętą)
- Zamiast polędwiczki z królika można użyć innego, chudego mięsa: pierś z kurczaka lub indyka, wołowina chuda itp.
- Ja lubię używać do takich potraw żeliwnej patelni albo woka, ale można użyć dowolnego garnka lub głębszej patelni.
- Zioła używane do sosu mogą być suszone, w zależności co mamy pod ręką ;) Trzeba tylko zmienić wtedy ilość ziół, bo suszonych dodaje się mniej niż świeżych.
- Ilość soli i pieprzu zależy od własnych upodobań, a ilość cukru zależy od kwaśności pomidorów.
- Inne przepis na polędwiczkę z królika można znaleźć
- TUTAJ (królik w owocach)
- TUTAJ (Biały Królik)
- TUTAJ (królik w śmietanie z cytryną i koperkiem)
- TUTAJ (grillowany królik na dziko z sałatą na ciepło)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz