click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

piątek, 17 sierpnia 2012

Słodki króliczek czyli królik w owocach

Wczorajszy dzień spędziłam na zakupach w całej Warszawie. Wszędzie mnie było pełno :) Z moich Bielan skoczyłam na Żoliborz załatwić jedną sprawę, potem w Śródmieściu wpadłam do sklepu i na Pradze Północ też się zakręciłam. Poszperałam w Universamie Grochów i wylądowałam na Gocławiu u Rodziców na obiedzie.
Skoro był czwartek, a ja byłam u Rodziców, to nie mogło się obyć bez króliczych zakupów w sklepie z ekologiczną żywnością. Czwartek bowiem to dzień dostawy królika w tym sklepie. Niestety, tuszek nie było (a taką miałam ochotę na rosół z królika!), ale były polędwiczki! Cena - bez komentarza, sama przed sobą się nie przyznaję ile zapłaciłam za te 500 g :( Ale coś za coś - królik z pewnego, ekologicznego źródła, szczęśliwie żyjący, a więc jego mięso jest najwyższej jakości.
Jako że TeŻet absolutnie odmawia nawet spróbowania królika, to całe te pół kilograma mięsa jest tylko dla mnie. Podzieliłam więc polędwiczki na 5 części, po 100 g każda (porcja akurat na jeden obiad dla 1 osoby) i 4 części zamroziłam "na zaś". Z tej przyczyny w Notatniku Kuchennym pojawi się niedługo 5 przepisów na polędwiczki królicze (pierwszy już dzisiaj), a każdy z nich będzie podany w proporcjach na 1 osobę.
Zaczynamy od tej piątej części, która zamarynowałam od razu w owocach.
* POLĘDWICZKA KRÓLIKA W OWOCACH *
Photobucket
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: duszone mięso
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 1
  • kalorie w całości: ok. 350 kcal + ryż
  • czas przygotowania: 10 min. + minimum 12 godz. marynowania mięsa
  • czas duszenia: 30 - 35 min.
SKŁADNIKI
  • polędwiczka z królika 100 g
     A. marynata do mięsa
  • śliwki 2 szt. duże (100 g)
  • brzoskwinia 1 szt. (100 g)
  • ocet jabłkowy 2 łyżeczki
  • mięta i melisa świeże pół garści (w sumie obu ziół)
  • lawenda suszona 2 łyżeczki
  • pieprz kolorowy w ziarnach 1 łyżeczka
  • sól 2 szczypty
     B. sos do duszenia mięsa
  • marynata
  • cebula 1 szt. (100 g)
  • marchewka 1 szt. (60 g)
  • wódka waniliowa TAKA 5 ml
  • olej 5 g
  • ocet jabłkowy 1 łyżeczka
  • lawenda suszona 1 łyżeczka
  • sól 1 szczypta
  • cukier 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
  1. W moździerzu  utłuc pieprz kolorowy. Posiekać świeża zioła - miętę i melisę.
  2. Mięso umyć i obsuszyć.
  3. Natrzeć polędwiczkę szczyptą soli, połową zmiażdżonego pieprzu, połową posiekanych ziół i łyżeczką lawendy.
  4. Skropić mięso 1 łyżeczką octu jabłkowego.
  5. Śliwki i brzoskwinię wypestkować oraz drobno posiekać.
  6. Posypać owoce szczyptą soli, pozostałą połową zmiażdżonego pieprzu i posiekanych ziół oraz łyżeczką lawendy. Skropić owoce łyżeczką octu.
  7. Natrzeć doprawionymi owocami polędwiczkę.
  8. Wstawić mięso z marynatą do lodówki na minimum 12 godzin.
  9. Cebulę pokroić w piórka a marchewkę w średnią kostkę.
  10. W woku rozgrzać silnie olej.
  11. Polędwiczkę oczyścić w miarę możliwości ze składników marynaty i szybko obsmażyć z każdej strony. Przełożyć ją z powrotem do marynaty.
  12. Zmniejszyć ogień pod wokiem i wrzucić na pozostały olej cebulę. Posolić ją, dodać cukier i wlać łyżeczkę octu jabłkowego.
  13. Cebulę delikatnie skarmelizować. Trwa to 10 - 15 minut.
  14. Do skarmelizowanej cebuli dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz suszoną lawendę, wymieszać i chwilę podsmażać.
  15. Do garnka przełożyć wcześniej obsmażone mięso, kładąc je na mieszankę cebuli z marchewką.
  16. Zwiększyć ogień pod wokiem i polać mięso wódką waniliową.
  17. Po odparowaniu wódki wyłożyć marynatę na mięso i dolać wodę, tak aby płyn sięgał połowy wysokości polędwiczki.
  18. Wok przykryć, zmniejszyć ogień i dusić około 20 minut.
  19. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar płynu.
  20. Podawać z ryżem.
* SMACZNEGO *
Photobucket
rzut oka na królika
Photobucket
rzut oka na owoce
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zamiast polędwiczki z królika można użyć innego, chudego mięsa: pierś z kurczaka lub indyka, wołowina chuda itp. Jeśli przygotowujemy w ten sposób mięso z kością, czas duszenia należy wydłużyć.
  2. Moja polędwiczka marynowała się 24 godziny, ale 12 godzin powinno wystarczyć.
  3. 1 łyżeczka pieprzu w marynacie dała bardzo ostry smak daniu. Jeśli ktoś ma "delikatne podniebienie" należy zmniejszyć ilość pieprzu.
  4. Do marynaty wybrałam śliwki i brzoskwinie, bo miałam je w domu. Można dodać inne owoce: jabłka, gruszki, nektarynki, morele, mirabelki... Warto jednak, aby były słodkie, bowiem jeśli będą kwaskowate, to trzeba będzie doprawić potrawę cukrem.
  5. Długość duszenia zależy od rodzaju mięsa (pkt. 1 pomocniczych informacji) oraz jego wielkości. Podany czas (20 min.) dotyczy dużej króliczej polędwiczki.
  6. Ja lubię używać do takich potraw żeliwnego woka, ale można użyć dowolnego garnka lub głębszej patelni.
  7. Lawenda może być świeża, a mięta i melisa suszone, w zależności co mamy pod ręką ;) Trzeba tylko zmienić wtedy ilość ziół, bo suszonych ziół dodaje się mniej niż świeżych.
  8. Przy braku wódki waniliowej można ją pominąć lub użyć zwykłej wódki i dorzucić trochę ziaren wanilii.
  9. Inne przepisy na królika można znaleźć TUTAJ (Biały Królik), TU (Królik w śmietanie z cytryną i koperkiem), TUTAJ (Królik "po włosku"), TU (Grillowany królik na dziko z sałatą na ciepło).
Przepis dodany do akcji:

3 komentarze:

  1. Ciekawy przepis, bardzo owocowy, z chęcią bym spróbował, zwłaszcza że nigdy nie miałem okazji jeść królika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować królika, bardzo delikatne mięso

      Usuń
  2. Królika nigdy nie jadłam, ale oczywiście chętnie bym spróbowała. Kiedyś na pewno kupię. Twój wygląda smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń