Znam kuchnię polską, rozróżniam nawet jej odcienie regionalne. Całkiem nieźle poruszam się w kuchni rosyjskiej (regionalnej również). Mniej więcej znam się również na kuchniach europejskich. Raczej mniej niż więcej ;) Stąd też pita, którą od czasu do czasu przygotowuję, być może nawet nie przypomina prawdziwej pity. Jest jednak smaczna i w naszym domu jest częścią "domowego gyrosa", który pojawi się niedługo w Notatniku Kuchennym.
INFO
- posiłek: obiad, kolacja, impreza
- gatunek: pita, pizza, pieczywo
- mięso: nie
- ilość porcji: 2
- kalorie w całości: ok. 1100 kcal
- czas przygotowania: 25 min.
- czas rośnięcia: 80 min.
- czas pieczenia: 20 min.
SKŁADNIKI
- mąka pszenna 250 g
- woda 150 ml
- drożdże suszone 3 łyżeczki (3 g)
- olej 2 łyżki + do posmarowania
- sól 1 łyżeczka
- cukier 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE
- Przesiać do miski mąkę, sól, cukier i suszone drożdże.
- Do składników suchych wlać wodę i olej.
- Wyrabiać ciasto ok. 20 min.
- Jeśli zbyt mocno klei się do rąk, dosypać mąki.
- Odstawić ciasto na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Po tym czasie uformować z ciasta 2 placki i odstawić je do wyrośnięcia na 40 min.
- W tym czasie rozgrzać prodiż.
- Placki ciasta włożyć do prodiża i posmarować olejem z wierzchu.
- Piec pity około 20 minut.
* SMACZNEGO *
...a po rozkrojeniu można ją nafaszerować dowolnymi dodatkami. |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Prodiż nagrzewa się do temperatury około 200 - 220 stopni C.
- Ciasto na pitę jest trochę podobne do ciasta na cienką pizzę (TUTAJ).
mega!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńO jaka smaczna:-)
OdpowiedzUsuńoj smaczna, smaczna ;)
UsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńw moim guście wyrosła idealna ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie