click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

sobota, 18 sierpnia 2012

Pita? Trudno orzec...

Znam kuchnię polską, rozróżniam nawet jej odcienie regionalne. Całkiem nieźle poruszam się w kuchni rosyjskiej (regionalnej również). Mniej więcej znam się również na kuchniach europejskich. Raczej mniej niż więcej ;) Stąd też pita, którą od czasu do czasu przygotowuję, być może nawet nie przypomina prawdziwej pity. Jest jednak smaczna i w naszym domu jest częścią "domowego gyrosa", który pojawi się niedługo w Notatniku Kuchennym.
* PITA Z SUSZONYMI DROŻDŻAMI *
Photobucket
Z zewnątrz pita jest ładnie zrumieniona...
INFO
  • posiłek: obiad, kolacja, impreza
  • gatunek: pita, pizza, pieczywo
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w całości: ok. 1100 kcal
  • czas przygotowania: 25 min.
  • czas  rośnięcia: 80 min.
  • czas pieczenia: 20 min.
SKŁADNIKI
  • mąka pszenna 250 g
  • woda 150 ml
  • drożdże suszone 3 łyżeczki (3 g)
  • olej 2 łyżki + do posmarowania
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka 
PRZYGOTOWANIE
  1. Przesiać do miski mąkę, sól, cukier i suszone drożdże.
  2. Do składników suchych wlać wodę i olej.
  3. Wyrabiać ciasto ok. 20 min.
  4. Jeśli zbyt mocno klei się do rąk, dosypać mąki.
  5. Odstawić ciasto na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. Po tym czasie uformować z ciasta 2 placki i odstawić je do wyrośnięcia na 40 min.
  7. W tym czasie rozgrzać prodiż.
  8. Placki ciasta włożyć do prodiża i posmarować olejem z wierzchu.
  9. Piec pity około 20 minut.
 * SMACZNEGO *
Photobucket
...a po rozkrojeniu można ją nafaszerować dowolnymi dodatkami.
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Prodiż nagrzewa się do temperatury około 200 - 220 stopni C.
  2. Ciasto na pitę jest trochę podobne do ciasta na cienką pizzę (TUTAJ).

9 komentarzy: