click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

niedziela, 19 sierpnia 2012

Sos do domowego gyrosa - zwykły i dietetyczny

Wczoraj w Notatniku Kuchennym pojawił się przepis na pitę, która jest częścią naszego domowego "gyrosa". Dzisiaj z kolei przepisy na dwa sosy do tego chlebka. Oba są bardzo proste i mogą być używane  również jako "maziu-maziu" do kanapek.
gyros_dodatki_OK
zestaw warzyw i sosów do domowego "gyrosa" (przepis już jutro)
Pierwszy sos, ulubiony przez TeŻeta, kaloryczny i łagodny.
* SOS DO GYROSA - KLASYCZNY *
INFO
  • posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, kolacja
  • gatunek: dodatek
  • mięso: nie
  • ilość porcji: kilka
  • kalorie w całości: 400 kcal
  • czas przygotowania: 3 min
SKŁADNIKI
  • majonez 50 g
  • ketchup pikantny 50 g
  • przyprawa do gyrosa 2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
  1. Wymieszać w kubeczku majonez, ketchup i przyprawę do gyrosa.
* SMACZNEGO *
gyros_sos_majonezowy_OK

A teraz kolej na moją wersję sosu, mniej kaloryczną i bardzo ostrą.

* SOS DO GYROSA - DIETETYCZNY *
INFO
  • posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, kolacja
  • gatunek: dodatek
  • mięso: nie
  • ilość porcji: kilka
  • kalorie w całości: 110 kcal
  • czas przygotowania: 3 min
SKŁADNIKI
  • jogurt naturalny 100 g
  • ketchup pikantny 50 g
  • przyprawa do gyrosa 2 łyżeczki
  • nasiona papryczki chilli z 0,5 szt.
PRZYGOTOWANIE
  1. Wymieszać w kubeczku jogurt, ketchup, przyprawę do gyrosa i nasiona papryczki chilli.
* SMACZNEGO *
gyros_sos_jogurtowy_OK
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Oczywiście nasiona chilli można dodać również do klasycznego sosu, aby uzyskać ostry smak.
  2. Zamiast nasion chilli można dodać drobno posiekaną papryczkę. Ja wolę jednak w tym sosie dodatek nasion.
  3. Używam mieszanki "Gyros" bez glutaminianu sodu. Naprawdę, można taką znaleźć. Osobiście polecam .

10 komentarzy:

  1. Lubię sosy na bazie majonezu, w ogóle lubię majonez ;) Ale ostatnio staram się go nie jeść, od dawna nie mam go w lodówce i nawet zacząłem się przekonywać do używania jogurtu zamiast :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie mogę powiedzieć, że lubię majonez, bo ja go UWIELBIAM!!!
      Jestem gorliwą wyznawczynią religii zwanej "Majonezjanizm", która wymaga stosowania majonezu do każdej potrawy ;)
      Wersja dietetyczna sosu powstała, bo jestem na diecie, niestety...

      Usuń
  2. też lubię takie sosy ;) sprawdzają się doskonale do pizz, gyrosa, frytek, tostów... a pupa rośnie ;( za bardzo lubię majonez ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, podoba mi się taka dietetyczna wersja. Lubię sałatkę gyros, więc na pewno lżejszy sos się przyda. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, do sałatki też się przyda. My jemy takie sosiki głównie do gyrosa w postaci: pita+mięso+warzywa.

      Usuń
  4. Chętnie wypróbuję dietetyczną wersję sos gyros

    OdpowiedzUsuń
  5. To ja biorę ten dietetyczny:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo, poczęstuj się i na zdrowie ;)

      Usuń