poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Domowy "gyros"

Zdarza nam się z TeŻetem zjeść jakiś fast food na mieście. Staramy się jednak aby nie jeść za często śmieciowego jedzenia. Zwłaszcza, że można je w zdrowszej wersji przygotować w domu. Mamy wtedy wpływ na to, co jemy, na świeżość składników, na ich kaloryczność.
Na naszym stole goszczą hamburgery domowe (przepisy: PIERWSZY, DRUGI, TRZECI, CZWARTY,  PIĄTY, SZÓSTY) a także domowy "gyros". Pewnie różni się on od klasycznej wersji greckiej, ale nam smakuje i jest zdrowszą alternatywą dla ulicznych kebabów.
* DOMOWY "GYROS" *
Oto z czego nasz domowy gyros się składa:
Photobucket
chlebek pita, mięso, sosy i dodatki warzywne.

PITA
Na początek chlebek pita. Przepis umieściłam TUTAJ.
Photobucket

MIĘSO
Zazwyczaj do gyrosa używam piersi kurczaka. Kroję je w kostkę, obtaczam w przyprawie gyros (bez glutaminianu sodu - TAKIEJ), a potem smażę na małej ilości tłuszczu.
Photobucket

SOSY
TeŻet ma swój ulubiony klasyczny sos, ja używam bardziej dietetycznego. Oba przepisy są TUTAJ. Dobrze pasuje też sos czosnkowy, koperkowy, chrzanowy, z zielonym pieprzem...
gyros_sos_majonezowy_OK

gyros_sos_jogurtowy_OK
DODATKI WARZYWNE
Tu panuje pełna dowolność. Co w lodówce, to w gyrosie ;) W sobotę na naszym stole gościł poniższy zestaw (sałata, cebula, ogórek, papryka, pomidory). Zimą często do zestawu wpada również kapusta pekińska, kiszone ogórki, kiszona kapusta, suszone pomidory w oliwie... Pojawiają się też różne gatunki serów; tak żółte, jak i pleśniowe.
gyros_dodatki_OK

POMOCNICZE INFORMACJE

  • Używam przyprawy gyros bez dodatku glutaminianu sodu,  TAKIEJ.
  • Kaloryczność gyrosa zależy od wyboru dodatków (głównie rodzaju i ilości sosu, mięsa i sera).
  • Pita z TEGO przepisu to około 500 kcal sztuka, mięso z piersi kurczaka to 250 - 350 kcal (w zależności ile weźmiecie - liczę 100 - 150 g).
 * SMACZNEGO *
Photobucket

6 komentarzy:

  1. taki domowy jest najlepszy! :) super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dość, że najlepszy, to jeszcze wiadomo co się je :)

      Usuń
  2. domowy gyros pyszna sprawa ;) ja uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bosko, uwielbiam takie jedzonko :) Do tego świetnie sprawdziłby się na jakiejś imprezie, wszystko można przygotować wcześniej, a w ostatniej chwili tylko podgrzać pity i usmażyć mięso :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdarzyło mi się na imprezce podać to danie. Niesamowicie integruje :)

      Usuń