click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

środa, 18 lipca 2012

Sos śmietanowy z zielonym pieprzem

TeŻet i ja bardzo lubimy od czasu do czasu zjeść typowy polski, ciężki sos na zasmażce. Mój ukochany sos to sos chrzanowy, a do zapiekania używam często sosu śmietanowego. W tym tygodniu zrobiłam:
* SOS Z ZIELONYM PIEPRZEM *
Photobucket
grillowany kurczak, makaron, ogórki małosolne i sos z zielonym pieprzem... mniam...
INFO
  • posiłek: obiad, śniadanie, kolacja
  • gatunek: dodatek, sos, maziu
  • mięso: nie
  • ilość porcji: około 500 g
  • kalorie (w całości): 650 - 700 kcal.
  • czas gotowania: ok. 15 min.
SKŁADNIKI
  • bulion (rosół) drobiowy lub warzywny 200 ml
  • śmietana 12 % 300 g
  • masło 82 % 20 g
  • mąka 20 g
  • pieprz zielony w ziarnach - suszony 7 g
PRZYGOTOWANIE
  1. Zagotować bulion. 
  2. Do wrzącego bulionu wrzucić 5 g ziaren pieprzu zielonego. Gotować około 5 minut.
  3. Pozostałe 2 g ziaren pieprzu utłuc w moździerzu.
  4. Masło rozgrzać w garnku, dodać utłuczone ziarna pieprzu.
  5. Wsypać mąkę do masła i energicznie rozmieszać trzepaczką.
  6. Smażyć mieszaninę do uzyskania jasno-złotego koloru.
  7. Wlać do zasmażki 150 ml gorącego bulionu z ziarnami pieprzu.
  8. Energicznie rozmieszać zasmażkę w bulionie, aby nie zrobiły się kluski.
  9. Śmietanę zahartować pozostałym gorącym bulionem.
  10. Wlać śmietanę do sosu. Energicznie wymieszać.
  11. Ciągle mieszając gotować sos na małym ogniu przez około 5 min.
* SMACZNEGO *
Photobucket
a następnego dnia to samo, ale zamiast makaronu kalafior gotowany :)

POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Nie używam zielonego pieprzu z zalewy, więc nie wiem czy też trzeba by go było gotować 5 min. w bulionie.
  2. Gotowanie ziaren pieprzu suszonego pozwala im uwolnić aromat do bulionu i zmiękcza je.
  3. Jeśli bulion jest mało słony można dodać szczyptę soli pod koniec gotowania.
  4. Sos wstawiony na noc do lodówki nabiera konsystencji pozwalającej stosować go jako "smarowidło" pod wędlinę na kanapki.

3 komentarze:

  1. Pycha, bardzo lubię duży dodatek pieprzu, taki sos musi być pycha :) Pieprzu z zalewy nie trzeba gotować, można go ewentualnie rozgnieść lub pokroić przez dodaniem do sosu, wtedy odda więcej smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj był bardzo pyszny :) Dzięki za podpowiedź z pieprzem z zalewy :)

      Usuń
  2. Sos pieprzowy jest świetny ;) lubię go dodawać do pieczeni wszelkiej maści ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń