TeŻet i ja bardzo lubimy od czasu do czasu zjeść typowy polski, ciężki sos na zasmażce. Mój ukochany sos to sos chrzanowy, a do zapiekania używam często sosu śmietanowego. W tym tygodniu zrobiłam:
* SOS Z ZIELONYM PIEPRZEM *
grillowany kurczak, makaron, ogórki małosolne i sos z zielonym pieprzem... mniam... |
INFO
- posiłek: obiad, śniadanie, kolacja
- gatunek: dodatek, sos, maziu
- mięso: nie
- ilość porcji: około 500 g
- kalorie (w całości): 650 - 700 kcal.
- czas gotowania: ok. 15 min.
SKŁADNIKI
- bulion (rosół) drobiowy lub warzywny 200 ml
- śmietana 12 % 300 g
- masło 82 % 20 g
- mąka 20 g
- pieprz zielony w ziarnach - suszony 7 g
PRZYGOTOWANIE
- Zagotować bulion.
- Do wrzącego bulionu wrzucić 5 g ziaren pieprzu zielonego. Gotować około 5 minut.
- Pozostałe 2 g ziaren pieprzu utłuc w moździerzu.
- Masło rozgrzać w garnku, dodać utłuczone ziarna pieprzu.
- Wsypać mąkę do masła i energicznie rozmieszać trzepaczką.
- Smażyć mieszaninę do uzyskania jasno-złotego koloru.
- Wlać do zasmażki 150 ml gorącego bulionu z ziarnami pieprzu.
- Energicznie rozmieszać zasmażkę w bulionie, aby nie zrobiły się kluski.
- Śmietanę zahartować pozostałym gorącym bulionem.
- Wlać śmietanę do sosu. Energicznie wymieszać.
- Ciągle mieszając gotować sos na małym ogniu przez około 5 min.
* SMACZNEGO *
a następnego dnia to samo, ale zamiast makaronu kalafior gotowany :) |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Nie używam zielonego pieprzu z zalewy, więc nie wiem czy też trzeba by go było gotować 5 min. w bulionie.
- Gotowanie ziaren pieprzu suszonego pozwala im uwolnić aromat do bulionu i zmiękcza je.
- Jeśli bulion jest mało słony można dodać szczyptę soli pod koniec gotowania.
- Sos wstawiony na noc do lodówki nabiera konsystencji pozwalającej stosować go jako "smarowidło" pod wędlinę na kanapki.
Pycha, bardzo lubię duży dodatek pieprzu, taki sos musi być pycha :) Pieprzu z zalewy nie trzeba gotować, można go ewentualnie rozgnieść lub pokroić przez dodaniem do sosu, wtedy odda więcej smaku :)
OdpowiedzUsuńOj był bardzo pyszny :) Dzięki za podpowiedź z pieprzem z zalewy :)
UsuńSos pieprzowy jest świetny ;) lubię go dodawać do pieczeni wszelkiej maści ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie ;)