click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

niedziela, 15 lipca 2012

Krem brokułowy z piklowanym chilli

Uwielbiamy zupy-kremy, a w szczególności krem cebulowy. Zawsze podkręcam tę zupę piklowanym czosnkiem domowym (lub kupnym). Ostatnio jednak kupiłam w sklepie AleDobre.pl ostre pikle chilli. Są one naprawdę diabelnie ostre tak, jak to uwielbiam (TeŻet trochę mniej). Piklami chilli podkręciłam dzisiejszą zupę:
* KREM BROKUŁOWY *

Photobucket
zielony kolor brokułów został złamany dość dużą ilością czerwonej marchewki oraz białego ziemniaka i selera
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zupa
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 4-6
  • kalorie w całości: ok. 750 kcal + płatki migdałów/ziarna słonecznika/pestki dyni
  • czas przygotowania: 15 min.
  • czas gotowania: 20 min.
SKŁADNIKI
  • brokuły 450 g (1 szt.)
  • marchewka 175 g (3 szt.)
  • ziemniak 175 g (1 szt. duża)
  • cebula 150 g (1 szt.)
  • seler korzeń 120 g (1 szt.)
  • nać selera korzeniowego 20 g
  • por 20 g
  • oliwa aromatyzowana chilli (TAKA) 15 g
  • rosół drobiowy/warzywny 1 litr
  • piklowane chilli (TAKIE) 35 g
  • płatki migdałów/ziarna słonecznika/pestki dyni
PRZYGOTOWANIE
  1. Cebulę i por pokroić w piórka, a marchewkę, ziemniaki i seler w drobną kostkę, nać selera posiekać.
  2. Brokuły umyć i podzielić na różyczki.
  3. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę i por. Smażyć do zeszklenia.
  4. Do cebuli dorzucić pokrojoną marchewkę, ziemniaki, korzeń i nać selera oraz brokuły. Wymieszać i zalać rosołem.
  5. Gotować ok. 20 minut bez przykrycia.
  6. Po ugotowaniu do garnka dorzucić piklowane chilli i zmiksować blenderem.
  7. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów lub ziarna słonecznika lub pestki dyni.
  8. Nałożyć krem brokułowy na talerze i posypać prażonymi ziarnami.
* SMACZNEGO *

Photobucket
uwielbiam chrupiące ziarna w zupach-kremach :)

POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Część cebuli można zastąpić porem.
  2. Oliwa nie musi być smakowa; można użyć oleju.
  3. Zamiast domowego rosołu można użyć kostek rosołowych kupnych.
  4. Miłośnicy łagodnego smaku nie powinni szaleć z piklowanym chilli. Podana przeze mnie ilość daje wyczuwalnie ostry smak.

8 komentarzy:

  1. Zupy kremy - najlepsze na świecie, muszę wypróbować ten przepis zapowiada się przepysznie aromatyczny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. TeŻet i ja bardzo lubimy wszystkie zupy-kremy, ale pomidorówka ma jednak pierwsze miejsce na podium :D

      Usuń
  2. Piklowane chilli musi być pyszne, uwielbiam papryczki w każdej postaci :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszne, ale i ostre bardzo!!! Trzeba być prawdziwym miłośnikiem ostrości ;)

      Usuń
  3. Ja też bardzo lubię krem brokułowy, jednak swój przygotowuję inaczej. Nie ma w nim marchewki. I brokuła miksuję z serem pleśniowym. Zupka ma wtedy ciekawy posmak. Ale Twój również wygląda smakowicie, muszę wypróbować ten sposób ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu marchewka się przydaje, bo do ostrego smaku papryczki chilli dodaje swoją słodycz. Też czasem dodaję ser pleśniowy, np tutaj:
      http://notatnik-kuchenny.blogspot.com/2012/02/krem-z-pora-cebuli-selera-i-gruszki-z.html

      Usuń
  4. Te papryczki mniam mniam. I super pomysł, aby dodać je do zupki :). Ja w przypadku tej zupy zastępuję cebulę porem, no i jako, że nie lubię selera, to go nigdzie nie dodaję :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie można cebulę i por zamiennie stosować. Ja jestem ogromną fanką cebuli zawsze i wszędzie :)

      Usuń