W zeszłym tygodniu robiłam nam na obiad patisony faszerowane kurczakiem. Rok temu prezentowałam wegetariańskie faszerowane warzywa - bakłażana i cukinię. Ostatnio zaś "chodziła" za mną cukinia faszerowana mięsem wieprzowym. Wybrałam więc wczoraj na bazarze największą jaka była (białą) i wrzuciłam w nią mieloną łopatkę wieprzową:
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: faszerowane warzywa
- mięso: tak
- ilość porcji: 2
- kalorie (w całości): 1200 kcal (850 kcal bez sera)
- czas przygotowania: 10 min.
- czas duszenia: 10 - 15 min.
- czas pieczenia: 30 min.
SKŁADNIKI
- cukinia 1 szt. duża (ok. 550 g)
- mielona łopatka wieprzowa 250 g
- pomidor 100 g (0,5 szt.)
- cebula 0,5 szt. średnia (50 g)
- ser brie z orzechami 90 g
- sól, pieprz czarny mielony, tymianek
- olej 10 ml
PRZYGOTOWANIE
- Cukinię umyć, przekroić na pół i wyjąć łyżką gniazdo nasienne tak, aby otrzymać łódeczki z cukinii.
- Cebulę, gniazdo nasienne cukinii i pomidora pokroić w drobną kostkę, a ser brie na plastry.
- Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić na olej cebulę i lekko zeszklić.
- Do cebuli dorzucić mięso mielone, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
- Całość wymieszać i chwilkę podsmażać.
- Do mięsa i cebuli dodać posiekanego pomidora i gniazdo nasienne cukinii. Podlać lekko wodą i dusić około 10 minut.
- Cukiniowe łódeczki doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
- Odparowany z nadmiaru płynów farsz nałożyć do łódeczek cukinii.
- Posmarować cukinię z zewnątrz niewielką ilością oleju.
- Ułożyć cukinię w zimnym prodiżu i od włączenia piec 25 min.
- Po tym czasie na farszu ułożyć ser brie i zapiekać jeszcze 5 min.
- Podawać gorące.
- Świetnie sprawdza się tutaj oliwa w spray'u. Pozwala dokładnie naoliwić warzywa małą ilością tłuszczu.
- Czas pieczenia cukinii może być krótszy jeśli zostanie usunięte więcej miąższu i ścianki łódeczek będą cieńsze.
- Zamiast sera brie można użyć tutaj innego sera pleśniowego, sera żółtego lub mozzarelli.
- Ilość kalorii można zmniejszyć poprzez zastąpienie mięsa z łopatki wieprzowej mieloną wołowiną lub mieloną piersią kurczaka. Można również zrezygnować z sera.
- Faszerowane cukinie można podać, np. z ryżem, aby całe danie było bardziej treściwe.
Wygląda pysznie, zwłaszcza ten ser na wierzchu, uwielbiam taki zapieczony serek :D
OdpowiedzUsuńteż kocham zapieczony ser... tylko te nieszczęsne kalorie... :(
Usuńo tak, nazywam to danie "cukiniowe łodzie" ;). I ogólnie faszerowana cukinia jest przepyszna ;). Mój mężczyzna bardzo lubi to danie ;).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie:)
TeŻet też zajadał się tą cukinią :)
Usuńcudne danie!!! zjadłabym i to zaraz!
OdpowiedzUsuńto zapraszam na obiad w weekend takim razie ;) Pewnie znów będzie u nas faszerowana cukinia :)
Usuń