środa, 11 lipca 2012

Faszerowana cukinia

W zeszłym tygodniu robiłam nam na obiad patisony faszerowane kurczakiem. Rok temu prezentowałam wegetariańskie faszerowane warzywa - bakłażana i cukinię. Ostatnio zaś "chodziła" za mną cukinia faszerowana mięsem wieprzowym. Wybrałam więc wczoraj na bazarze największą jaka była (białą) i wrzuciłam w nią mieloną łopatkę wieprzową:
* FASZEROWANA CUKINIA *

INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: faszerowane warzywa
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 2
  • kalorie (w całości): 1200 kcal (850 kcal bez sera)
  • czas przygotowania: 10 min.
  • czas duszenia: 10 - 15 min.
  • czas pieczenia: 30 min.
SKŁADNIKI
  • cukinia 1 szt. duża (ok. 550 g)
  • mielona łopatka wieprzowa 250 g
  • pomidor 100 g (0,5 szt.)
  • cebula 0,5 szt. średnia (50 g)
  • ser brie z orzechami 90 g
  • sól, pieprz czarny mielony, tymianek
  • olej 10 ml
PRZYGOTOWANIE
  1. Cukinię umyć, przekroić na pół i wyjąć łyżką gniazdo nasienne tak, aby otrzymać łódeczki z cukinii.
  2. Cebulę, gniazdo nasienne cukinii i pomidora pokroić w drobną kostkę, a ser brie na plastry.
  3. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić na olej cebulę i lekko zeszklić.
  4. Do cebuli dorzucić mięso mielone, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
  5. Całość wymieszać i  chwilkę podsmażać.
  6. Do mięsa i cebuli dodać posiekanego pomidora i gniazdo nasienne cukinii. Podlać lekko wodą i dusić około 10 minut.
  7. Cukiniowe łódeczki doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
  8. Odparowany z nadmiaru płynów farsz nałożyć do łódeczek cukinii.
  9. Posmarować cukinię z zewnątrz niewielką ilością oleju.
  10. Ułożyć cukinię w zimnym prodiżu i od włączenia piec 25 min.
  11. Po tym czasie na farszu ułożyć ser brie i zapiekać jeszcze 5 min.
  12. Podawać gorące.
* SMACZNEGO *
uwielbiam rozpływający się ser brie... mniam...
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Świetnie sprawdza się tutaj oliwa w spray'u. Pozwala dokładnie naoliwić warzywa małą ilością tłuszczu.
  2. Czas pieczenia cukinii może być krótszy jeśli zostanie usunięte więcej miąższu i ścianki łódeczek będą cieńsze.
  3. Zamiast sera brie można użyć tutaj innego sera pleśniowego, sera żółtego lub mozzarelli.
  4. Ilość kalorii można zmniejszyć poprzez zastąpienie mięsa z łopatki wieprzowej mieloną wołowiną lub mieloną piersią kurczaka. Można również zrezygnować z sera.
  5. Faszerowane cukinie można podać, np. z ryżem, aby całe danie było bardziej treściwe.

6 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, zwłaszcza ten ser na wierzchu, uwielbiam taki zapieczony serek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też kocham zapieczony ser... tylko te nieszczęsne kalorie... :(

      Usuń
  2. o tak, nazywam to danie "cukiniowe łodzie" ;). I ogólnie faszerowana cukinia jest przepyszna ;). Mój mężczyzna bardzo lubi to danie ;).

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. TeŻet też zajadał się tą cukinią :)

      Usuń
  3. cudne danie!!! zjadłabym i to zaraz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zapraszam na obiad w weekend takim razie ;) Pewnie znów będzie u nas faszerowana cukinia :)

      Usuń