click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

niedziela, 8 lipca 2012

Gulasz bezmięsny

Chociaż TeŻet i ja nie wyobrażamy sobie życia bez mięsa, to raz w tygodniu nasze obiady są bezmięsne. W ten piątek przygotowałam nam gulasz, w którym białko z mięsa zastąpiłam białkiem z ciecierzycy.
* GULASZ BEZMIĘSNY Z CIECIERZYCĄ *
gulasz bezmięsny z ciecierzycą
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: gulasz
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2-3
  • kalorie w całości: 666 kcal - tak wyszło na kalkulatorze kalorii ;)
  • czas przygotowania: 15 min. + 12 godz. moczenia ciecierzycy
  • czas gotowania: 45 min.
SKŁADNIKI
  • ciecierzyca 100 g (suchej)
  • pomidory 4szt. (400 g)
  • fasolka szparagowa 175 g
  • cukinia kawałek 175 g
  • bakłażan kawałek 150 g
  • patison 1 szt. (100 g)
  • cebula 1 szt. (100 g)
  • papryka 0,5 szt. (75 g)
  • olej 10 ml
  • świeże zioła: majeranek, tymianek, bazylia, koperek
  • sól, kminek mielony, papryka ostra
PRZYGOTOWANIE
  1. Ciecierzycę namoczyć w codzie minimum 12 godzin przed przygotowywaniem dania.
  2. Pomidory sparzyć obrać ze skórki i pokroić na kawałki.
  3. Fasolkę szparagową umyć i odciąć końcówki. Pokroić na 2-3 kawałki każdą.
  4. Bakłażan pokroić na średniej wielkości kawałki, lekko posolić i odstawić na minimum 15 min. Po 15 min. bakłażan dokładnie opłukać pod zimną, bieżącą wodą.
  5. Patison pokroić na średniej wielkości kawałki i wyjąć z nich gniazdo nasienne.
  6. Cebulę pokroić w piórka, paprykę i cukinię na kawałki średniej wielkości.
  7. Świeże zioła (majeranek, tymianek, bazylia, koperek) drobno posiekać.
  8. W woku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę.
  9. Do cebuli dodać pomidory i namoczoną ciecierzycę razem z wodą, w której się moczyła.
  10. Ciecierzycę i cebulę doprawić solą, kminkiem mielonym, ostrą papryką, majerankiem, tymiankiem, bazylią i koperkiem. Gotować całość pod przykryciem 25 minut.
  11. Po tym czasie dorzucić do woka fasolkę szparagową, bakłażan, patison, cukinię i paprykę. Gotować jeszcze 20 min.
  12. Podawać gorące posypane posiekanym koperkiem i bazylia.
 * SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Ciecierzycę najlepiej namoczyć dzień wcześniej wieczorem. Można użyć ciecierzycy z puszki, której wcześniej nie trzeba namaczać.
  2. Pomidory świeże można zastąpić tymi z puszki.
  3. Solenie bakłażanu pozwala uwolnić go od charakterystycznej goryczki.
  4. Świeże zioła można zastąpić suszonymi.
  5. Jeśli gulasz staje się w czasie gotowania zbyt gęsty można dolać wody, a jeśli wody jest za dużo należy ją odparować w trakcie gotowania.
  6. Można podać gulasz z chlebem, ryżem, kaszą, makaronem itp. aby obiad był bardziej treściwy.
  7. Dzisiaj zrobiłam taki sam gulasz, ale zamiast ciecierzycy dodałam pierś z kurczaka:
gulasz bezmięsny z mięsem ;)

5 komentarzy:

  1. bardzo apetyczny gulasz. na talerzu prezentuje się cala gama smaków i barw ;)


    dziękuje za odwiedziny, odwdzięczam się i zapewne jeszcze tu wrócę.

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. U la la, dzięki za wspaniały przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo, polecam się na przyszłość ;)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie potrawy, szczególnie latem :) Pytanie tylko, czy uda mi się nabyć patisona, bo rzadko widuję na straganie to warzywo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dopiero w tym roku zauważyłam, że można je kupić na bazarze. Kilka lat wstecz w ogóle ich nie było u mnie w okolicy.

      Usuń