Chociaż TeŻet i ja nie wyobrażamy sobie życia bez mięsa, to raz w tygodniu nasze obiady są bezmięsne. W ten piątek przygotowałam nam gulasz, w którym białko z mięsa zastąpiłam białkiem z ciecierzycy.
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: gulasz
- mięso: nie
- ilość porcji: 2-3
- kalorie w całości: 666 kcal - tak wyszło na kalkulatorze kalorii ;)
- czas przygotowania: 15 min. + 12 godz. moczenia ciecierzycy
- czas gotowania: 45 min.
SKŁADNIKI
- ciecierzyca 100 g (suchej)
- pomidory 4szt. (400 g)
- fasolka szparagowa 175 g
- cukinia kawałek 175 g
- bakłażan kawałek 150 g
- patison 1 szt. (100 g)
- cebula 1 szt. (100 g)
- papryka 0,5 szt. (75 g)
- olej 10 ml
- świeże zioła: majeranek, tymianek, bazylia, koperek
- sól, kminek mielony, papryka ostra
PRZYGOTOWANIE
- Ciecierzycę namoczyć w codzie minimum 12 godzin przed przygotowywaniem dania.
- Pomidory sparzyć obrać ze skórki i pokroić na kawałki.
- Fasolkę szparagową umyć i odciąć końcówki. Pokroić na 2-3 kawałki każdą.
- Bakłażan pokroić na średniej wielkości kawałki, lekko posolić i odstawić na minimum 15 min. Po 15 min. bakłażan dokładnie opłukać pod zimną, bieżącą wodą.
- Patison pokroić na średniej wielkości kawałki i wyjąć z nich gniazdo nasienne.
- Cebulę pokroić w piórka, paprykę i cukinię na kawałki średniej wielkości.
- Świeże zioła (majeranek, tymianek, bazylia, koperek) drobno posiekać.
- W woku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę.
- Do cebuli dodać pomidory i namoczoną ciecierzycę razem z wodą, w której się moczyła.
- Ciecierzycę i cebulę doprawić solą, kminkiem mielonym, ostrą papryką, majerankiem, tymiankiem, bazylią i koperkiem. Gotować całość pod przykryciem 25 minut.
- Po tym czasie dorzucić do woka fasolkę szparagową, bakłażan, patison, cukinię i paprykę. Gotować jeszcze 20 min.
- Podawać gorące posypane posiekanym koperkiem i bazylia.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Ciecierzycę najlepiej namoczyć dzień wcześniej wieczorem. Można użyć ciecierzycy z puszki, której wcześniej nie trzeba namaczać.
- Pomidory świeże można zastąpić tymi z puszki.
- Solenie bakłażanu pozwala uwolnić go od charakterystycznej goryczki.
- Świeże zioła można zastąpić suszonymi.
- Jeśli gulasz staje się w czasie gotowania zbyt gęsty można dolać wody, a jeśli wody jest za dużo należy ją odparować w trakcie gotowania.
- Można podać gulasz z chlebem, ryżem, kaszą, makaronem itp. aby obiad był bardziej treściwy.
- Dzisiaj zrobiłam taki sam gulasz, ale zamiast ciecierzycy dodałam pierś z kurczaka:
bardzo apetyczny gulasz. na talerzu prezentuje się cala gama smaków i barw ;)
OdpowiedzUsuńdziękuje za odwiedziny, odwdzięczam się i zapewne jeszcze tu wrócę.
Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)
U la la, dzięki za wspaniały przepis!
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, polecam się na przyszłość ;)
UsuńUwielbiam takie potrawy, szczególnie latem :) Pytanie tylko, czy uda mi się nabyć patisona, bo rzadko widuję na straganie to warzywo.
OdpowiedzUsuńJa dopiero w tym roku zauważyłam, że można je kupić na bazarze. Kilka lat wstecz w ogóle ich nie było u mnie w okolicy.
Usuń