Znowu czasu mi brakuje na gotowanie :( W tygodniu jemy dania, które można przygotować na szybko, ale za to w weekendy odbijam sobie i całą sobotę "szaleję" w kuchni. W ten weekend TeŻet na drugie danie jadł gulasz wieprzowy, a ja w sobotę i niedzielę królika w wersjach: grillowany, podany na ciepłej sałacie i "po włosku" (przepisy na królika pojawią się w Notatniku Kuchennym już w najbliższych dniach). Obydwoje za to zajadaliśmy się krupnikiem z pęczaku.
- posiłek: obiad
- gatunek: zupa
- mięso: tak/nie (bulion mięsny)
- ilość porcji: 6-8
- kalorie w całości: ??? kcal.
- czas przygotowania: 20 min.
- czas gotowania: 0,5 godz.
SKŁADNIKI
- bulion drobiowy 2,5 litra
- ziemniaki 1 szt. duża (300 g)
- marchewka 2 szt. średnie (200 g)
- kasza jęczmienna pęczak 150 g
- seler naciowy 4 łodygi (130 g)
- cebula 1 szt. (100 g)
- pietruszka 1 szt. duża (90 g)
- seler korzeniowy 0,5 szt. małej (80 g)
- por 1 jasnozielona część (60 g)
- sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy
PRZYGOTOWANIE
- Marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy i naciowy oraz ziemniaki pokroić na małe kawałki.
- Posiekać na drobne paseczki cebulę i por.
- Wrzucić do garnka marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy i naciowy, cebulę oraz por.
- Zalać warzywa bulionem i "dosmaczyć" pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym.
- Gotować warzywa w bulionie ok. 5 minut.
- Pęczak dodać do zupy i gotować około 10 minut.
- Do zupy dodać ziemniaki i gotować kolejne 10 minut.
- Spróbować i dosolić do smaku.
- Podawać zupę posypaną natką pietruszki lub koperkiem z ewentualną "wkładką mięsną" z mięsa, na którym gotował się bulion.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Jeśli bulion jest bardzo mocny, część jego ilości można zastąpić wodą.
- Ilość soli zależy od słoności bulionu.
- Przepis na kurczak z kaszy jęczmiennej perłowej znaleźć można TUTAJ.
Pysznościowa taka zupka ;)
OdpowiedzUsuńbardzo pysznościowa :) smak dzieciństwa...
UsuńNa pęczaku jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu rodzinnym właśnie na pęczaku najczęsciej gotowany był krupnik :)
Usuńuwielbiam krupnik i pokochałam ostatnio pęczak :) oj pysznie u Ciebie było :)
OdpowiedzUsuńpęczak jest idealny do wszystkiego ;) szkoda, że TeŻet nie podziela mych poglądów :(
UsuńZawsze był krupnik, a teraz na pęczku+ pozostałe dodatki bez zmian- ma być gęsty/kleisty, i w miarę pikantny !
OdpowiedzUsuńa grzybki?
OdpowiedzUsuń