W zaszły weekend zrobiłam nam kulebiak z kapustą i grzybami i podałam jako dodatek do barszczu czerwonego. Danie to tak zasmakowało nam i naszemu Gościowi, że w ten weekend postanowiłam zrobić "powtórkę z rozrywki", ale tym razem z nadzieniem mięsnym i podałam kulebiak jako samodzielne danie obiadowe.
* KULEBIAK Z MIĘSEM *
INFO
- posiłek: obiad, śniadanie, kolacja, impreza
- gatunek: kulebiak, ciasto drożdżowe, dodatek
- mięso: tak
- ilość porcji: 6 dużych lub 12 małych
- kalorie w całości: ok. 3900 kcal
- czas przygotowania farszu: 1 godz.
- czas przygotowania ciasta: 1,5 godziny
- czas rośnięcia kulebiaka: 30 minut
- czas pieczenia: 30 minut
SKŁADNIKI
A. Farsz- schab środkowy wieprzowy 600 g
- pieczarki 300 g
- seler naciowy 4 łodygi
- papryka 200 g (0,75 szt. dużej)
- mozzarella 200 g (2 szt.)
- cebula 160 g (1 szt. duża)
- pomidory suszone w oliwie 50 g
- oliwki czarne w zalewie 10 szt.
- czosnek 4 ząbki
- olej 10 g
- przyprawa typu kebab/gyros, sól
- mąka 440 g
- mleko 2 % 190 ml
- jajko 1 szt. + 1 szt. do posmarowania
- masło 50 g
- drożdże świeże 20 g
- cukier 1 łyżka stołowa
- sól 1 łyżeczka
- olej
PRZYGOTOWANIE
A. Farsz- Schab pokroić na wąskie paseczki.
- Mięso obtoczyć w przyprawie kebab/gyros.
- Pieczarki oczyścić i pokroić w średnią kostkę.
- Cebulę, seler naciowy i oliwki pokroić w drobną kostkę.
- Paprykę pokroić w średnią kostkę.
- Pomidory pokroić w paseczki.
- Mozzarellę pokroić na plasterki.
- Czosnek obrać.
- Rozgrzać na patelni olej i obsmażyć na nim mięso. Usmażone mięso przełożyć do miski.
- Na pozostałym oleju zeszklić cebulę. Dorzucić ją do mięsa.
- Na patelnię wrzucić pieczarki, posolić i smażyć aż zaczną się zarumieniać. Wrzucić je do mięsa.
- Na patelnię wrzucić seler naciowy, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Warzywa podlać wodą i dusić około 20 minut.
- Po tym czasie odparować nadmiar wody z woka.
- Dorzucić warzywa z patelni do miski.
- Do miski z farszem dodać pokrojone oliwki i pomidory.
- Całość dobrze wymieszać.
- Odstawić do ostygnięcia.
- Masło rozpuścić w garnuszku i lekko przestudzić.
- Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku. Dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut.
- Do miski przesiać mąkę i dodać do niej sól.
- Do mąki wbić jajko, wlać roztopione masło oraz mleko z cukrem i drożdżami.
- Wyrobić dobrze ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
- Jajko rozbełtać w miseczce.
- Ciasto rozwałkować na placek w kształcie prostokąta o wymiarach około 60 cm x 35 cm.
- Nałożyć farsz na ciasto, zostawiając trochę miejsca wzdłuż jednego z dłuższych boków.
- Na farsz wyłożyć plasterki mozzarelli.
- Zawijać ciasto jak roladę, wzdłuż dłuższego boku, zaczynając od tego, który pokryty jest farszem.
- Pusty bok ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem i zlepić rulon.
- Rozbełtanym jajkiem posmarować również końce rulonu i zalepić je tak, aby farsz nie wypadał.
- Rulon zawinąć w ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Rozgrzać prodiż i posmarować go olejem aby ciasto nie przykleiło się do ścianek.
- Delikatnie ułożyć rulon ciasta w prodiżu w postać okręgu.
- Posmarować ciasto resztką rozbełtanego jajka.
- Piec kulebiaka 30 minut.
- Podawać gorący jako samodzielne danie na obiad, kolację lub śniadanie.
* SMACZNEGO *
bogate wnętrze kulebiaka z mięsem ;) |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Przygotowując farsz należy pamiętać o odparowaniu nadmiaru wody, aby nie rozmoczyć ciasta.
- Farsz przy nakładaniu na ciasto może być ciepły, ale nie powinien być gorący.
- Zamiast dużego kulebiaka można upiec bułeczki. Wystarczy podzielić ciasto na małe kawałki, zawinąć w nie farsz i wypiekać osobno.
- Pieczarki można zastąpić grzybami leśnymi.
- Przepis na kulebiak z kapustą i grzybami znajduje się TUTAJ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz