niedziela, 10 lutego 2013

Kulebiak z mięsem

W zaszły weekend zrobiłam nam kulebiak z kapustą i grzybami i podałam jako dodatek do barszczu czerwonego. Danie to tak zasmakowało nam i naszemu Gościowi, że w ten weekend postanowiłam zrobić "powtórkę z rozrywki", ale tym razem z nadzieniem mięsnym i podałam kulebiak jako samodzielne danie obiadowe.
* KULEBIAK Z MIĘSEM *
INFO
  • posiłek: obiad, śniadanie, kolacja, impreza
  • gatunek: kulebiak, ciasto drożdżowe, dodatek
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 6 dużych lub 12 małych
  • kalorie w całości: ok. 3900 kcal
  • czas przygotowania farszu: 1 godz.
  • czas przygotowania ciasta: 1,5 godziny
  • czas rośnięcia kulebiaka: 30 minut
  • czas pieczenia: 30 minut
SKŁADNIKI

     A. Farsz
  • schab środkowy wieprzowy 600 g
  • pieczarki 300 g
  • seler naciowy 4 łodygi
  • papryka 200 g (0,75 szt. dużej)
  • mozzarella 200 g (2 szt.)
  • cebula 160 g (1 szt. duża)
  • pomidory suszone w oliwie 50 g
  • oliwki czarne w zalewie 10 szt.
  • czosnek 4 ząbki
  • olej 10 g
  • przyprawa typu kebab/gyros, sól
    B. Ciasto
  • mąka 440 g
  • mleko 2 % 190 ml
  • jajko 1 szt. + 1 szt. do posmarowania
  • masło 50 g
  • drożdże świeże 20 g
  • cukier 1 łyżka stołowa
  • sól 1 łyżeczka
  • olej
PRZYGOTOWANIE

    A. Farsz
  1. Schab pokroić na wąskie paseczki.
  2. Mięso obtoczyć w przyprawie kebab/gyros.
  3. Pieczarki oczyścić i pokroić w średnią kostkę.
  4. Cebulę, seler naciowy i oliwki pokroić w drobną kostkę.
  5. Paprykę pokroić w średnią kostkę.
  6. Pomidory pokroić w paseczki.
  7. Mozzarellę pokroić na plasterki.
  8. Czosnek obrać.
  9. Rozgrzać na patelni olej i obsmażyć na nim mięso. Usmażone mięso przełożyć do miski.
  10. Na pozostałym oleju zeszklić cebulę. Dorzucić ją do mięsa.
  11. Na patelnię wrzucić pieczarki, posolić i smażyć aż zaczną się zarumieniać. Wrzucić je do mięsa.
  12. Na patelnię wrzucić seler naciowy, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  13. Warzywa podlać wodą i dusić około 20 minut.
  14. Po tym czasie odparować nadmiar wody z woka.
  15. Dorzucić warzywa z patelni do miski.
  16. Do miski z farszem dodać pokrojone oliwki i pomidory.
  17. Całość dobrze wymieszać.
  18. Odstawić do ostygnięcia.
   B. Ciasto
  1. Masło rozpuścić w garnuszku i lekko przestudzić.
  2. Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku. Dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut.
  3. Do miski przesiać mąkę i dodać do niej sól.
  4. Do mąki wbić jajko, wlać roztopione masło oraz mleko z cukrem i drożdżami.
  5. Wyrobić dobrze ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
   C. Kulebiak
  1. Jajko rozbełtać w miseczce.
  2. Ciasto rozwałkować na placek w kształcie prostokąta o wymiarach około 60 cm x 35 cm.
  3. Nałożyć farsz na ciasto, zostawiając trochę miejsca wzdłuż jednego z dłuższych boków.
  4. Na farsz wyłożyć plasterki mozzarelli.
  5. Zawijać ciasto jak roladę, wzdłuż dłuższego boku, zaczynając od tego, który pokryty jest farszem.
  6. Pusty bok ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem i zlepić rulon.
  7. Rozbełtanym jajkiem posmarować również końce rulonu i zalepić je tak, aby farsz nie wypadał.
  8. Rulon zawinąć w ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
  9. Rozgrzać prodiż i posmarować go olejem aby ciasto nie przykleiło się do ścianek.
  10. Delikatnie ułożyć rulon ciasta w prodiżu w postać okręgu.
  11. Posmarować ciasto resztką rozbełtanego jajka.
  12. Piec kulebiaka 30 minut.
  13. Podawać gorący jako samodzielne danie na obiad, kolację lub śniadanie.
* SMACZNEGO *
bogate wnętrze kulebiaka z mięsem ;)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Przygotowując farsz należy pamiętać o odparowaniu nadmiaru wody, aby nie rozmoczyć ciasta.
  2. Farsz przy nakładaniu na ciasto może być ciepły, ale nie powinien być gorący.
  3. Zamiast dużego kulebiaka można upiec bułeczki. Wystarczy podzielić ciasto na małe kawałki, zawinąć w nie farsz i wypiekać osobno.
  4. Pieczarki można zastąpić grzybami leśnymi.
  5. Przepis na kulebiak z kapustą i grzybami znajduje się TUTAJ.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz