click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

niedziela, 3 lutego 2013

Kulebiak z kapustą i grzybami

Dzisiaj przepis nasz, tradycyjny, słowiański. Kulebiak to ciasto (najczęściej drożdżowe) z nadzieniem mięsnym, rybnym, grzybowym, warzywnym... Do wyboru do koloru :)
Ja zdecydowałam się na wersję z kapustą i grzybami. Farsz ten już pojawiał się kilkukrotnie w Notatniku Kuchennym (linki do przepisów można znaleźć pod przepisem, w pomocniczych informacjach, w punkcie 5). Potrzebowałam jeszcze tylko przepis na ciasto drożdżowe. Po przegrzebaniu swoich wszystkich książek kucharskich z daniami kuchni polskiej i rosyjskiej zdecydowałam się na wersję ciasta z książki "Лучшие рецепты русской кухни" (strona 253), której autorkami są Е. А. Каминская, Ю. А. Матюхина. 

Oryginalny przepis to kulebiak z wieprzowiną, ale ja ściągnęłam z niego tylko recepturę ciasta.
oryginalne proporcje składników na ciasto i składniki na farsz z wieprzowiną
Co prawda wykonanie kulebiaka zajmuje trochę czasu, ale warto się postarać, bo smak jest cudowny :)
* KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI *
kulebiak  upieczony w prodiżu
INFO
  • posiłek: obiad, śniadanie, kolacja, impreza
  • gatunek: kulebiak, ciasto drożdżowe, dodatek
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 6 dużych lub 12 małych
  • kalorie w całości: ok. 2700 kcal
  • czas przygotowania farszu: 2 godz.
  • czas przygotowania ciasta: 1,5 godziny
  • czas rośnięcia kulebiaka: 30 minut
  • czas pieczenia: 30 minut
SKŁADNIKI

     A. Farsz
  • kapusta kwaszona 450 g
  • pieczarki 630 g (18 sztuk dużych)
  • cebula 200 g (1 szt. duża)
  • czosnek 4 ząbki
  • olej 20 g
  • sól, pieprz czarny mielony, szałwia, majeranek, kminek
    B. Ciasto
  • mąka 440 g
  • mleko 2 % 190 ml
  • jajko 1 szt. + 1 szt. do posmarowania
  • masło 50 g
  • drożdże świeże 20 g
  • cukier 1 łyżka stołowa
  • sól 1 łyżeczka
  • olej
PRZYGOTOWANIE

    A. Farsz
  1. Pieczarki oczyścić i pokroić w średnią kostkę.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  3. Kiszoną kapustę poszatkować.
  4. Czosnek obrać.
  5. Szałwię i majeranek drobno posiekać.
  6. Rozgrzać na patelni olej i zeszklić cebulę z pieprzem i kminkiem.
  7. Do woka wrzucić pieczarki, dobrze wymieszać.
  8. Dusić grzyby przez około 20 min.
  9. Dorzucić do woka kapustę, posiekaną szałwię i majeranek, wymieszać i podlać wodą.
  10. Dusić kapustę pod przykryciem około 1,5 godziny od czasu do czasu mieszając.
  11. W razie konieczności dolewać wodę.
  12. Po tym czasie odparować nadmiar wody z woka.
  13. Spróbować i dodać ewentualnie sól oraz/lub pieprz w razie potrzeby.
  14. Odstawić do ostygnięcia.
   B. Ciasto
  1. Masło rozpuścić w garnuszku i lekko przestudzić.
  2. Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku. Dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut.
  3. Do miski przesiać mąkę i dodać do niej sól.
  4. Do mąki wbić jajko, wlać roztopione masło oraz mleko z cukrem i drożdżami.
  5. Wyrobić dobrze ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
   C. Kulebiak
  1. Jajko rozbełtać w miseczce.
  2. Ciasto rozwałkować na placek w kształcie prostokąta o wymiarach około 60 cm x 35 cm.
  3. Nałożyć farsz na ciasto, zostawiając trochę miejsca wzdłuż jednego z dłuższych boków.
  4. Zawijać ciasto jak roladę, wzdłuż dłuższego boku, zaczynając od tego, który pokryty jest farszem.
  5. Pusty bok ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem i zlepić rulon.
  6. Rozbełtanym jajkiem posmarować również końce rulonu i zalepić je tak, aby farsz nie wypadał.
  7. Rulon zawinąć w ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
  8. Rozgrzać prodiż i posmarować go olejem aby ciasto nie przykleiło się do ścianek.
  9. Delikatnie ułożyć rulon ciasta w prodiżu w postać okręgu.
  10. Posmarować ciasto resztką rozbełtanego jajka.
  11. Piec kulebiaka 30 minut.
  12. Podawać gorący z barszczem czerwonym albo jako samodzielne danie na kolację lub śniadanie.
* SMACZNEGO *
piękny wygląd i bogate wnętrze kulebiaka
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Przygotowując farsz należy pamiętać o odparowaniu nadmiaru wody, aby nie rozmoczyć ciasta.
  2. Farsz przy nakładaniu na ciasto może być ciepły, ale nie powinien być gorący.
  3. Zamiast dużego kulebiaka można upiec bułeczki. Wystarczy podzielić ciasto na małe kawałki, zawinąć w nie farsz i wypiekać osobno.
  4. Pieczarki można zastąpić grzybami leśnymi.
  5. Tego typu farsz (kapusta kiszona + grzyby) pojawia się w mojej kuchni dość często. W Notatniku Kuchennym znajdziecie go w pierogach (TUTAJ), jako dodatek do makaronu (TUTAJ) i w moich ukochanych kotletach zakarpackich (TUTAJ).
propozycja podania: barszcz czerwony a do niego kulebiak z kapustą i grzybami

2 komentarze:

  1. mmmm... ale apetyczny!!! nigdy nie robiłam ale kapustę lubimy więc może niebawem zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też to był debiut ;) Ciasto jest idealne i chyba w najbliższy weekend wykorzystam je do jakiegoś słodkiego wypieku :)

      Usuń