Dzisiaj przepis nasz, tradycyjny, słowiański. Kulebiak to ciasto (najczęściej drożdżowe) z nadzieniem mięsnym, rybnym, grzybowym, warzywnym... Do wyboru do koloru :)
Ja zdecydowałam się na wersję z kapustą i grzybami. Farsz ten już pojawiał się kilkukrotnie w Notatniku Kuchennym (linki do przepisów można znaleźć pod przepisem, w pomocniczych informacjach, w punkcie 5). Potrzebowałam jeszcze tylko przepis na ciasto drożdżowe. Po przegrzebaniu swoich wszystkich książek kucharskich z daniami kuchni polskiej i rosyjskiej zdecydowałam się na wersję ciasta z książki "Лучшие рецепты русской кухни" (strona 253), której autorkami są Е. А. Каминская, Ю. А. Матюхина.
Oryginalny przepis to kulebiak z wieprzowiną, ale ja ściągnęłam z niego tylko recepturę ciasta.
Co prawda wykonanie kulebiaka zajmuje trochę czasu, ale warto się postarać, bo smak jest cudowny :)
Ja zdecydowałam się na wersję z kapustą i grzybami. Farsz ten już pojawiał się kilkukrotnie w Notatniku Kuchennym (linki do przepisów można znaleźć pod przepisem, w pomocniczych informacjach, w punkcie 5). Potrzebowałam jeszcze tylko przepis na ciasto drożdżowe. Po przegrzebaniu swoich wszystkich książek kucharskich z daniami kuchni polskiej i rosyjskiej zdecydowałam się na wersję ciasta z książki "Лучшие рецепты русской кухни" (strona 253), której autorkami są Е. А. Каминская, Ю. А. Матюхина.
Oryginalny przepis to kulebiak z wieprzowiną, ale ja ściągnęłam z niego tylko recepturę ciasta.
oryginalne proporcje składników na ciasto i składniki na farsz z wieprzowiną |
INFO
- posiłek: obiad, śniadanie, kolacja, impreza
- gatunek: kulebiak, ciasto drożdżowe, dodatek
- mięso: nie
- ilość porcji: 6 dużych lub 12 małych
- kalorie w całości: ok. 2700 kcal
- czas przygotowania farszu: 2 godz.
- czas przygotowania ciasta: 1,5 godziny
- czas rośnięcia kulebiaka: 30 minut
- czas pieczenia: 30 minut
SKŁADNIKI
A. Farsz- kapusta kwaszona 450 g
- pieczarki 630 g (18 sztuk dużych)
- cebula 200 g (1 szt. duża)
- czosnek 4 ząbki
- olej 20 g
- sól, pieprz czarny mielony, szałwia, majeranek, kminek
- mąka 440 g
- mleko 2 % 190 ml
- jajko 1 szt. + 1 szt. do posmarowania
- masło 50 g
- drożdże świeże 20 g
- cukier 1 łyżka stołowa
- sól 1 łyżeczka
- olej
PRZYGOTOWANIE
A. Farsz- Pieczarki oczyścić i pokroić w średnią kostkę.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Kiszoną kapustę poszatkować.
- Czosnek obrać.
- Szałwię i majeranek drobno posiekać.
- Rozgrzać na patelni olej i zeszklić cebulę z pieprzem i kminkiem.
- Do woka wrzucić pieczarki, dobrze wymieszać.
- Dusić grzyby przez około 20 min.
- Dorzucić do woka kapustę, posiekaną szałwię i majeranek, wymieszać i podlać wodą.
- Dusić kapustę pod przykryciem około 1,5 godziny od czasu do czasu mieszając.
- W razie konieczności dolewać wodę.
- Po tym czasie odparować nadmiar wody z woka.
- Spróbować i dodać ewentualnie sól oraz/lub pieprz w razie potrzeby.
- Odstawić do ostygnięcia.
- Masło rozpuścić w garnuszku i lekko przestudzić.
- Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku. Dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut.
- Do miski przesiać mąkę i dodać do niej sól.
- Do mąki wbić jajko, wlać roztopione masło oraz mleko z cukrem i drożdżami.
- Wyrobić dobrze ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
- Jajko rozbełtać w miseczce.
- Ciasto rozwałkować na placek w kształcie prostokąta o wymiarach około 60 cm x 35 cm.
- Nałożyć farsz na ciasto, zostawiając trochę miejsca wzdłuż jednego z dłuższych boków.
- Zawijać ciasto jak roladę, wzdłuż dłuższego boku, zaczynając od tego, który pokryty jest farszem.
- Pusty bok ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem i zlepić rulon.
- Rozbełtanym jajkiem posmarować również końce rulonu i zalepić je tak, aby farsz nie wypadał.
- Rulon zawinąć w ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Rozgrzać prodiż i posmarować go olejem aby ciasto nie przykleiło się do ścianek.
- Delikatnie ułożyć rulon ciasta w prodiżu w postać okręgu.
- Posmarować ciasto resztką rozbełtanego jajka.
- Piec kulebiaka 30 minut.
- Podawać gorący z barszczem czerwonym albo jako samodzielne danie na kolację lub śniadanie.
* SMACZNEGO *
piękny wygląd i bogate wnętrze kulebiaka |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Przygotowując farsz należy pamiętać o odparowaniu nadmiaru wody, aby nie rozmoczyć ciasta.
- Farsz przy nakładaniu na ciasto może być ciepły, ale nie powinien być gorący.
- Zamiast dużego kulebiaka można upiec bułeczki. Wystarczy podzielić ciasto na małe kawałki, zawinąć w nie farsz i wypiekać osobno.
- Pieczarki można zastąpić grzybami leśnymi.
- Tego typu farsz (kapusta kiszona + grzyby) pojawia się w mojej kuchni dość często. W Notatniku Kuchennym znajdziecie go w pierogach (TUTAJ), jako dodatek do makaronu (TUTAJ) i w moich ukochanych kotletach zakarpackich (TUTAJ).
propozycja podania: barszcz czerwony a do niego kulebiak z kapustą i grzybami |
mmmm... ale apetyczny!!! nigdy nie robiłam ale kapustę lubimy więc może niebawem zrobię :)
OdpowiedzUsuńU mnie też to był debiut ;) Ciasto jest idealne i chyba w najbliższy weekend wykorzystam je do jakiegoś słodkiego wypieku :)
Usuń