piątek, 1 lutego 2013

Focaccia z bazylią, oliwkami i suszonymi pomidorami

Naszło mnie w ostatni weekend na pieczenie. A że w domu owoców do ciasta brak, to zrobiłam kolejną wersję focacci. Tym razem z bazylią, oliwkami i suszonymi pomidorami.
* FOCACCIA Z BAZYLIĄ, OLIWKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI *
focaccia z bazylią, oliwkami i suszonymi pomidorami
INFO
  • posiłek: obiad, kolacja, impreza
  • gatunek: focaccia, pizza, pieczywo
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w cieście: ok. 1000 kcal + dodatki (około 300 kcal)
  • czas przygotowania: 30 min.
  • czas  rośnięcia: 1,5 godz.
  • czas pieczenia: 25 - 30 min.
SKŁADNIKI

    A. ciasto
  • mąka pszenna 250 g + do podsypania
  • woda 150 ml
  • drożdże suszone 7 g (1 opakowanie)
  • oliwa 2 łyżeczki + do posmarowania
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka 
  • bazylia suszona 1 łyżka
    B. dodatki 
  • suszone pomidory w oleju 65 g
  • oliwki czarne drylowane w zalewie 20 g
  • świeża bazylia kilka - kilkanaście listków
PRZYGOTOWANIE
  1. Wymieszać w misce mąkę, drożdże, cukier i sól.
  2. Do składników suchych wlać ciepłą wodę oraz olej
  3. Wyrobić ciasto.
  4. Jeśli zbyt mocno klei się do rąk, dosypać mąki.
  5. Odstawić ciasto na 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. W tym czasie pokroić oliwki w plasterki, a pomidory w paseczki.
  7. Po tym czasie uformować z ciasta placek o wymiarach prodiża i zrobić w nim zagłębienia palcami.
  8. W zagłębieniach układać listki bazylii. Na listkach bazylii ułożyć pokrojone pomidory, a wokół nich plasterki oliwek.
  9. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
  10. W tym czasie rozgrzać prodiż.
  11. Ciasto włożyć do prodiża.
  12. Piec focaccię około 25-30 min.
 * SMACZNEGO *
ujęcie na focaccię z bliska
pełen sukces! puszyste ciasto ;)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Prodiż nagrzewa się do temperatury około 200 - 220 stopni C.
  2. Ciasto na focaccię jest trochę podobne do ciasta na grubą pizzę (TUTAJ).
  3. Oliwę zwykłą można zastąpić oliwą bazyliową.
  4. Inne przepisy na focaccię: z cebulą i ziołami, z czarnuszką i miętą, z serem typu feta.

8 komentarzy:

  1. pyszności :) ja na jutro szykuje calzone :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja poproszę kawałek ;) Też miałam ochotę ostatnio zrobić calzone, ale TeŻet się zbuntował i powiedział, że woli normalną pizzę, zamiast złożonej na pół :(

      Usuń
  2. Wspaniała! urywam sobie kawałek;)
    Pyszności u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę, częstuj się, na zdrowie :D

      Usuń
  3. mniam! suszone pomidory w tego typu daniach są świetnie :) ja ostatnio robiłam tartę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kradnę pomysł połączenia szpinaku z suszonymi pomidorami ;)

      Usuń
  4. Ależ to musiało wspaniale pachnieć... Uwielbiam focaccię z oliwkami :)

    OdpowiedzUsuń