* FOCACCIA Z BAZYLIĄ, OLIWKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI *
focaccia z bazylią, oliwkami i suszonymi pomidorami |
INFO
- posiłek: obiad, kolacja, impreza
- gatunek: focaccia, pizza, pieczywo
- mięso: nie
- ilość porcji: 2
- kalorie w cieście: ok. 1000 kcal + dodatki (około 300 kcal)
- czas przygotowania: 30 min.
- czas rośnięcia: 1,5 godz.
- czas pieczenia: 25 - 30 min.
SKŁADNIKI
A. ciasto
A. ciasto
- mąka pszenna 250 g + do podsypania
- woda 150 ml
- drożdże suszone 7 g (1 opakowanie)
- oliwa 2 łyżeczki + do posmarowania
- sól 1 łyżeczka
- cukier 1 łyżeczka
- bazylia suszona 1 łyżka
- suszone pomidory w oleju 65 g
- oliwki czarne drylowane w zalewie 20 g
- świeża bazylia kilka - kilkanaście listków
PRZYGOTOWANIE
- Wymieszać w misce mąkę, drożdże, cukier i sól.
- Do składników suchych wlać ciepłą wodę oraz olej
- Wyrobić ciasto.
- Jeśli zbyt mocno klei się do rąk, dosypać mąki.
- Odstawić ciasto na 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W tym czasie pokroić oliwki w plasterki, a pomidory w paseczki.
- Po tym czasie uformować z ciasta placek o wymiarach prodiża i zrobić w nim zagłębienia palcami.
- W zagłębieniach układać listki bazylii. Na listkach bazylii ułożyć pokrojone pomidory, a wokół nich plasterki oliwek.
- Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
- W tym czasie rozgrzać prodiż.
- Ciasto włożyć do prodiża.
- Piec focaccię około 25-30 min.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Prodiż nagrzewa się do temperatury około 200 - 220 stopni C.
- Ciasto na focaccię jest trochę podobne do ciasta na grubą pizzę (TUTAJ).
- Oliwę zwykłą można zastąpić oliwą bazyliową.
- Inne przepisy na focaccię: z cebulą i ziołami, z czarnuszką i miętą, z serem typu feta.
pyszności :) ja na jutro szykuje calzone :)
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę kawałek ;) Też miałam ochotę ostatnio zrobić calzone, ale TeŻet się zbuntował i powiedział, że woli normalną pizzę, zamiast złożonej na pół :(
UsuńWspaniała! urywam sobie kawałek;)
OdpowiedzUsuńPyszności u Ciebie!
Pozdrawiam:)
Proszę, częstuj się, na zdrowie :D
Usuńmniam! suszone pomidory w tego typu daniach są świetnie :) ja ostatnio robiłam tartę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. ;)
OdpowiedzUsuńKradnę pomysł połączenia szpinaku z suszonymi pomidorami ;)
UsuńAleż to musiało wspaniale pachnieć... Uwielbiam focaccię z oliwkami :)
OdpowiedzUsuńPachniało po prostu bosko...
Usuń