click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

czwartek, 14 czerwca 2012

Focaccia z czarnuszką i miętą

Ostatnio mam ciągle ochotę na focaccię. Była już wersja z cebulą i ziołami w długi weekend, a na początku tygodnia pojawiła się na naszym stole:
* FOCACCIA Z CZARNUSZKĄ I MIĘTĄ *
focaccia z czarnuszką i miętą
INFO
  • posiłek: obiad, kolacja, impreza
  • gatunek: focaccia, pizza, pieczywo
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w cieście: ok. 1000 kcal + dodatki
  • czas przygotowania: 30 min.
  • czas  rośnięcia: 1,5 godz.
  • czas pieczenia: 25 - 30 min.
SKŁADNIKI

    A. ciasto
  • mąka pszenna 250 g + do podsypania
  • woda 150 ml
  • drożdże świeże 20 g
  • oliwa czosnkowa (TAKA) 2 łyżeczki + do posmarowania
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka 
  • czarnuszka ziarna 1 łyżka
  • mięta suszona 1 łyżka
    B. dodatki 
  • marynowane cebulki 12 szt.
  • marynowana papryczka chilli 1 szt. (TAKA)
  • świeże zioła (po 5 gałązek): mięta i oregano
  • czarnuszka ziarna
PRZYGOTOWANIE
  1. Drożdże i cukier rozpuścić w 150 ml szklanki wody (ciepłej).
  2. Wymieszać w misce mąkę, sól, ziarna czarnuszki i suszoną miętę.
  3. Do składników suchych wlać wodę z drożdżami i cukrem oraz olej
  4. Wyrobić ciasto.
  5. Jeśli zbyt mocno klei się do rąk, dosypać mąki.
  6. Odstawić ciasto na 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  7. Po tym czasie uformować z ciasta placek o wymiarach prodiża, zrobić w nim zagłębienia palcami i posmarować oliwą
  8. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
  9. W tym czasie rozgrzać prodiż i pokroić cebulki na pół, a papryczkę chilli w drobne krążki.
  10. Ciasto włożyć do prodiża.
  11. Na wierzchu ciasta ułożyć dodatki - cebulki marynowane, gałązki świeżych ziół i krążki chilli oraz posypać ziarnami czarnuszki.
  12. Piec focaccię około 25-30 min.
 * SMACZNEGO *
nie wiem dlaczego, ale widok ten kojarzy mi się z krajobrazem...
ciasto jest grube, puszyste i pełne czarnuszki i mięty, mniam!
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Prodiż nagrzewa się do temperatury około 200 - 220 stopni C.
  2. Ciasto na focaccię jest trochę podobne do ciasta na grubą pizzę (TUTAJ).
  3. Oliwę czosnkową można zastąpić zwykłą albo ziołową.
  4. Marynowaną papryczkę chilli można zastąpić świeżą.
  5. Jeśli zostawione zostaną ziarna w papryczce chilli, to focaccia będzie ciut ostrzejsza.
  6. Lubię smak czarnuszki, więc dałam jej dość dużo aby nadała wyraźny smak focacci. Jeśli ma być mniej wyczuwalna, to powinna być tylko w cieście i nie należy jej sypać na wierzch.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz