Ostatnio mam ciągle ochotę na focaccię. Była już wersja z cebulą i ziołami w długi weekend, a na początku tygodnia pojawiła się na naszym stole:
INFO
- posiłek: obiad, kolacja, impreza
- gatunek: focaccia, pizza, pieczywo
- mięso: nie
- ilość porcji: 2
- kalorie w cieście: ok. 1000 kcal + dodatki
- czas przygotowania: 30 min.
- czas rośnięcia: 1,5 godz.
- czas pieczenia: 25 - 30 min.
SKŁADNIKI
A. ciasto
- mąka pszenna 250 g + do podsypania
- woda 150 ml
- drożdże świeże 20 g
- oliwa czosnkowa (TAKA) 2 łyżeczki + do posmarowania
- sól 1 łyżeczka
- cukier 1 łyżeczka
- czarnuszka ziarna 1 łyżka
- mięta suszona 1 łyżka
B. dodatki
- marynowane cebulki 12 szt.
- marynowana papryczka chilli 1 szt. (TAKA)
- świeże zioła (po 5 gałązek): mięta i oregano
- czarnuszka ziarna
PRZYGOTOWANIE
- Drożdże i cukier rozpuścić w 150 ml szklanki wody (ciepłej).
- Wymieszać w misce mąkę, sól, ziarna czarnuszki i suszoną miętę.
- Do składników suchych wlać wodę z drożdżami i cukrem oraz olej
- Wyrobić ciasto.
- Jeśli zbyt mocno klei się do rąk, dosypać mąki.
- Odstawić ciasto na 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Po tym czasie uformować z ciasta placek o wymiarach prodiża, zrobić w nim zagłębienia palcami i posmarować oliwą
- Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
- W tym czasie rozgrzać prodiż i pokroić cebulki na pół, a papryczkę chilli w drobne krążki.
- Ciasto włożyć do prodiża.
- Na wierzchu ciasta ułożyć dodatki - cebulki marynowane, gałązki świeżych ziół i krążki chilli oraz posypać ziarnami czarnuszki.
- Piec focaccię około 25-30 min.
* SMACZNEGO *
nie wiem dlaczego, ale widok ten kojarzy mi się z krajobrazem... |
ciasto jest grube, puszyste i pełne czarnuszki i mięty, mniam! |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Prodiż nagrzewa się do temperatury około 200 - 220 stopni C.
- Ciasto na focaccię jest trochę podobne do ciasta na grubą pizzę (TUTAJ).
- Oliwę czosnkową można zastąpić zwykłą albo ziołową.
- Marynowaną papryczkę chilli można zastąpić świeżą.
- Jeśli zostawione zostaną ziarna w papryczce chilli, to focaccia będzie ciut ostrzejsza.
- Lubię smak czarnuszki, więc dałam jej dość dużo aby nadała wyraźny smak focacci. Jeśli ma być mniej wyczuwalna, to powinna być tylko w cieście i nie należy jej sypać na wierzch.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz