click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

niedziela, 17 lutego 2013

Krupnik z pęczaku

Znowu czasu mi brakuje na gotowanie :( W tygodniu jemy dania, które można przygotować na szybko, ale za to w weekendy odbijam sobie i całą sobotę "szaleję" w kuchni. W ten weekend TeŻet na drugie danie jadł gulasz wieprzowy, a ja w sobotę i niedzielę królika w wersjach: grillowany, podany na ciepłej sałacie i "po włosku" (przepisy na królika pojawią się w Notatniku Kuchennym już w najbliższych dniach). Obydwoje za to zajadaliśmy się krupnikiem z pęczaku.
* KRUPNIK Z PĘCZAKU *
krupnik z pęczaku posypany koperkiem :)
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zupa
  • mięso: tak/nie (bulion mięsny)
  • ilość porcji: 6-8
  • kalorie w całości: ??? kcal.
  • czas przygotowania: 20 min.
  • czas gotowania: 0,5 godz.
SKŁADNIKI
  • bulion drobiowy 2,5 litra
  • ziemniaki 1 szt. duża (300 g)
  • marchewka 2 szt. średnie (200 g)
  • kasza jęczmienna pęczak 150 g
  • seler naciowy 4 łodygi (130 g)
  • cebula 1 szt. (100 g)
  • pietruszka 1 szt. duża (90 g)
  • seler korzeniowy 0,5 szt. małej (80 g)
  • por 1 jasnozielona część (60 g)
  • sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy
PRZYGOTOWANIE
  1. Marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy i naciowy oraz ziemniaki pokroić na małe kawałki.
  2. Posiekać na drobne paseczki cebulę i por.
  3. Wrzucić do garnka marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy i naciowy, cebulę oraz por.
  4. Zalać warzywa bulionem i "dosmaczyć" pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym.
  5. Gotować warzywa w bulionie ok. 5 minut.
  6. Pęczak dodać do zupy i gotować około 10 minut.
  7. Do zupy dodać ziemniaki i gotować kolejne 10 minut.
  8. Spróbować i dosolić do smaku.
  9. Podawać zupę posypaną natką pietruszki lub koperkiem z ewentualną "wkładką mięsną" z mięsa, na którym gotował się bulion.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Jeśli bulion jest bardzo mocny, część  jego ilości można zastąpić wodą.
  2. Ilość soli zależy od słoności bulionu.
  3. Przepis na kurczak z kaszy jęczmiennej perłowej znaleźć można TUTAJ.

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. U mnie w domu rodzinnym właśnie na pęczaku najczęsciej gotowany był krupnik :)

      Usuń
  2. uwielbiam krupnik i pokochałam ostatnio pęczak :) oj pysznie u Ciebie było :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pęczak jest idealny do wszystkiego ;) szkoda, że TeŻet nie podziela mych poglądów :(

      Usuń
  3. Zawsze był krupnik, a teraz na pęczku+ pozostałe dodatki bez zmian- ma być gęsty/kleisty, i w miarę pikantny !

    OdpowiedzUsuń