sobota, 23 lutego 2013

Tołpyga duszona na warzywach

Dzisiejszy przepis jest trochę podobny do przepisu na królika z sałatą na ciepło. Tym razem jednak użyłam mięsa ryby. Tołpyga w tym przepisie duszona jest na warzywach, delikatna jak duszona na parze, ale przesiąknięta zapachem i smakiem cykorii, fenkuła, papryki.
* TOŁPYGA DUSZONA NA WARZYWACH *
ryż, tołpyga, warzywa
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: duszona ryba
  • mięso: tak (ryba)
  • ilość porcji: 2 ogromne lub 3-4 normalne
  • kalorie w całości: ok. 1390 kcal (w tym sama sałatka ok. 275 kcal)
  • czas przygotowania: 15 min. + minimum 2 godz. marynowania ryby
  • czas duszenia: 30 min.
SKŁADNIKI
  • tołpyga filet 850 g
     A. marynata do ryby
  • pieprz biały mielony 2 szczypty
  • sok z cytryny 20 ml
  • sól 2 szczypty
     B. duszone warzywa
  • fenkuł (koper włoski) 180 g (0,5 szt.)
  • cykoria 150 g (0,5 szt.)
  • sałata rzymska 150 g (0,5 szt.)
  • cebula 150 g (1 szt. duża)
  • seler naciowy 50 g
  • papryka 50 g (0,25 szt.)
  • czosnek 4 ząbki
  • ocet jabłkowy 15 ml
  • sos rybny 15 ml
  • piklowane chilli 1 łyżeczka
  • olej 10 g
  • cukier 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE
  1. Rybę umyć i obsuszyć.
  2. Filet z tołpygi podzielić na 7-8 części.
  3. Natrzeć rybę solą, pieprzem białym mielonym i sokiem z cytryny.
  4. Wstawić tołpygę do lodówki na minimum 2 godzin.
  5. Cebulę pokroić w piórka.
  6. Sałatę rzymską, fenkuł i cykorię pokroić w podłużne paski.
  7. Seler naciowy i paprykę pokroić w dość dużą kostkę.
  8. W woku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  9. Do cebuli dodać sałatę rzymską, cykorię, fenkuł, seler naciowy i paprykę oraz cukier i piklowane chilli. Całość wymieszać i chwilę podsmażać.
  10. Wlać do warzyw ocet jabłkowy i sos rybny. Pozwolić płynom odparować.
  11. Podlać całość wodą.
  12. Dusić warzywa pod przykryciem przez około 10 minut. W razie potrzeby dolewać wodę, aby warzywa się nie przypaliły.
  13. Po tym czasie na warzywach ułożyć kawałki tołpygi i woka przykryć.
  14. Dusić rybę na warzywach 10- 15 minut.
  15. Podawać rybę z warzywami, na których się gotowała i z ryżem.
* SMACZNEGO *
duszona na warzywach tołpyga
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Ja lubię używać do takich potraw żeliwnego woka, ale można użyć dowolnego garnka lub głębszej patelni.
  2. Zamiast tołpygi można użyć innej ryby słodkowodnej.
  3. Duszone warzywa z tego przepisu można użyć również jako dodatku do mięs smażonych, pieczonych, grillowanych, duszonych.
  4. Ilość piklowanego chilli zależy od własnego smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz