Dzisiejszy przepis jest trochę podobny do przepisu na królika z sałatą na ciepło. Tym razem jednak użyłam mięsa ryby. Tołpyga w tym przepisie duszona jest na warzywach, delikatna jak duszona na parze, ale przesiąknięta zapachem i smakiem cykorii, fenkuła, papryki.
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: duszona ryba
- mięso: tak (ryba)
- ilość porcji: 2 ogromne lub 3-4 normalne
- kalorie w całości: ok. 1390 kcal (w tym sama sałatka ok. 275 kcal)
- czas przygotowania: 15 min. + minimum 2 godz. marynowania ryby
- czas duszenia: 30 min.
SKŁADNIKI
- tołpyga filet 850 g
A. marynata do ryby
- pieprz biały mielony 2 szczypty
- sok z cytryny 20 ml
- sól 2 szczypty
B. duszone warzywa
- fenkuł (koper włoski) 180 g (0,5 szt.)
- cykoria 150 g (0,5 szt.)
- sałata rzymska 150 g (0,5 szt.)
- cebula 150 g (1 szt. duża)
- seler naciowy 50 g
- papryka 50 g (0,25 szt.)
- czosnek 4 ząbki
- ocet jabłkowy 15 ml
- sos rybny 15 ml
- piklowane chilli 1 łyżeczka
- olej 10 g
- cukier 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE
- Rybę umyć i obsuszyć.
- Filet z tołpygi podzielić na 7-8 części.
- Natrzeć rybę solą, pieprzem białym mielonym i sokiem z cytryny.
- Wstawić tołpygę do lodówki na minimum 2 godzin.
- Cebulę pokroić w piórka.
- Sałatę rzymską, fenkuł i cykorię pokroić w podłużne paski.
- Seler naciowy i paprykę pokroić w dość dużą kostkę.
- W woku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Do cebuli dodać sałatę rzymską, cykorię, fenkuł, seler naciowy i paprykę oraz cukier i piklowane chilli. Całość wymieszać i chwilę podsmażać.
- Wlać do warzyw ocet jabłkowy i sos rybny. Pozwolić płynom odparować.
- Podlać całość wodą.
- Dusić warzywa pod przykryciem przez około 10 minut. W razie potrzeby dolewać wodę, aby warzywa się nie przypaliły.
- Po tym czasie na warzywach ułożyć kawałki tołpygi i woka przykryć.
- Dusić rybę na warzywach 10- 15 minut.
- Podawać rybę z warzywami, na których się gotowała i z ryżem.
- Ja lubię używać do takich potraw żeliwnego woka, ale można użyć dowolnego garnka lub głębszej patelni.
- Zamiast tołpygi można użyć innej ryby słodkowodnej.
- Duszone warzywa z tego przepisu można użyć również jako dodatku do mięs smażonych, pieczonych, grillowanych, duszonych.
- Ilość piklowanego chilli zależy od własnego smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz