Buraki rzadko pojawiają się na naszym stole. Pewnie dlatego, że tak długo się gotują (instrukcja TUTAJ) lub pieką (instrukcja poniżej) i tak bardzo brudzą kuchnię i kucharkę ;) W sumie szkoda, bo są bardzo, ale to bardzo smaczne.
Smak barszczu ukraińskiego (TUTAJ) znają chyba wszyscy Polacy. Z buraków można też zrobić mnóstwo sałatek, np. naszą, swojską, słowiańską ćwikłę czyli buraki z chrzanem (przepis na ćwikłę w wersji rosyjskiej TUTAJ). Można je również zamarynować w occie (przepis na szybko marynowane buraczki TUTAJ, a przepis na marynowane w słoiku buraki pojawi się już niedługo). Buraki również świetnie komponują się z serem i orzechami (przepis na bożonarodzeniową przekąskę buraczaną TUTAJ) oraz z owocami (buraki w słodkiej sałatce TUTAJ).
Dzisiejszy przepis łączy własnie buraki z dodatki do nich z dwóch ostatnich sałatek, czyli ser, orzechy i suszone owoce (śliwki i żurawinę) w zupie-kremie z buraków pieczonych.
Smak barszczu ukraińskiego (TUTAJ) znają chyba wszyscy Polacy. Z buraków można też zrobić mnóstwo sałatek, np. naszą, swojską, słowiańską ćwikłę czyli buraki z chrzanem (przepis na ćwikłę w wersji rosyjskiej TUTAJ). Można je również zamarynować w occie (przepis na szybko marynowane buraczki TUTAJ, a przepis na marynowane w słoiku buraki pojawi się już niedługo). Buraki również świetnie komponują się z serem i orzechami (przepis na bożonarodzeniową przekąskę buraczaną TUTAJ) oraz z owocami (buraki w słodkiej sałatce TUTAJ).
Dzisiejszy przepis łączy własnie buraki z dodatki do nich z dwóch ostatnich sałatek, czyli ser, orzechy i suszone owoce (śliwki i żurawinę) w zupie-kremie z buraków pieczonych.
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: zupa
- mięso: nie
- ilość porcji: 4-6
- kalorie w całości: ok. ??? kcal + ser i/lub orzechy
- czas przygotowania: 15 min. + czas studzenia warzyw po pieczeniu
- czas pieczenia: 1,5 - 2,5 godz. (w zależności od wielkości buraków)
- czas gotowania: 10 min.
SKŁADNIKI
- buraki 800 g (upieczone i obrane 650 - 700 g)
- ziemniaki 250 g
- marchewka gotowana 170 g
- pietruszka gotowana 30 g
- seler gotowany 40 g
- cebula 1 szt. duża
- czosnek 1 główka
- rosół drobiowy 1 litr
- śliwki suszone 60 g
- żurawina suszona 20 g
- tymianek świeży lub suszony
- do podania:
- ser pleśniowy niebieski
- orzechy włoskie
- tymianek świeży
PRZYGOTOWANIE
- Ugotować bulion drobiowy z dużą ilością tymianku, śliwkami suszonymi i żurawiną suszoną (porady na temat rosołu znaleźć można TUTAJ).
- Buraki, ziemniaki, cebulę i czosnek umyć dokładnie, wrzucić do prodiża, skropić olejem, wymieszać i piec od 1,5 do 2 godzin, w zależności od wielkości warzyw.
- Kiedy warzywa będą upieczone, pozostawić je do ostygnięcia.
- Chłodne buraki i ziemniaki obrać ze skóry, pokroić na plasterki i wrzucić do garnka.
- Pieczoną cebulę i czosnek wycisnąć z łupinek do buraków i ziemniaków.
- Gotowaną marchewkę, seler i pietruszkę pokroić na kawałki i dorzucić do garnka.
- Do warzyw dodać suszone śliwki i żurawinę oraz tymianek.
- Zalać całość bulionem drobiowym.
- Gotować zupę około 10 minut.
- Po tym czasie zmiksować zupę blenderem.
- Ser pleśniowy niebieski pokroić na małe kawałki.
- Nałożyć krem z buraków na talerze i posypać orzechami włoskimi oraz listkami tymianku.
* SMACZNEGO *
czerwień buraków, kontrastowa biel sera, brąz orzechów i zieleń tymianku... |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Zamiast domowego rosołu można użyć kostek rosołowych kupnych, ale trzeba wtedy dodać do zupy więcej tymianku, śliwek i żurawin.
- Im buraki mniejsze, tym krócej się będą piekły.
- Ziemniaki mogą być ciut większe od buraków, bo pieką się szybciej.
- Jeżeli buraki są duże, to cebulę i czosnek należy dodać do prodiża około 1,5 godziny przed zakończeniem pieczenia.
- Aby sprawdzić czy buraki są upieczone, należy nakłuć je widelcem. Jeśli wchodzi łatwo, to znaczy, że buraki są gotowe.
- Ser pleśniowy niebieski można zastąpić białym serem pleśniowym albo serem kozim.
- Orzechy można również uprażyć na patelni przed posypaniem nimi zupy.
- Inne zupy kremy można znaleźć w Notatniku Kuchennym pod poniższymi linkami
uwielbiam buraki pod każda postacią prócz surowej :) a pieczone w szczególności :) wspaniała propozycja :)
OdpowiedzUsuń