poniedziałek, 25 lutego 2013

Krem z buraków pieczonych

Buraki rzadko pojawiają się na naszym stole. Pewnie dlatego, że tak długo się gotują (instrukcja TUTAJ) lub pieką (instrukcja poniżej) i tak bardzo brudzą kuchnię i kucharkę ;) W sumie szkoda, bo są bardzo, ale to bardzo smaczne.
Smak barszczu ukraińskiego (TUTAJ) znają chyba wszyscy Polacy. Z buraków można też zrobić mnóstwo sałatek, np. naszą, swojską, słowiańską ćwikłę czyli buraki z chrzanem (przepis na ćwikłę w wersji rosyjskiej TUTAJ). Można je również zamarynować w occie (przepis na szybko marynowane buraczki TUTAJ, a przepis na marynowane w słoiku buraki pojawi się już niedługo). Buraki również świetnie komponują się z serem i orzechami (przepis na bożonarodzeniową przekąskę buraczaną TUTAJ) oraz z owocami (buraki w słodkiej sałatce TUTAJ).
Dzisiejszy przepis łączy własnie buraki z dodatki do nich z dwóch ostatnich sałatek, czyli ser, orzechy i suszone owoce (śliwki i żurawinę) w zupie-kremie z buraków pieczonych.
* KREM Z BURAKÓW PIECZONYCH *
buraki, ser pleśniowy, tymianek i orzechy... czego chcieć więcej...
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zupa
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 4-6
  • kalorie w całości: ok. ??? kcal + ser i/lub orzechy
  • czas przygotowania: 15 min. + czas studzenia warzyw po pieczeniu
  • czas pieczenia: 1,5 - 2,5 godz. (w zależności od wielkości buraków)
  • czas gotowania: 10 min.
SKŁADNIKI
  • buraki 800 g (upieczone i obrane 650 - 700 g)
  • ziemniaki 250 g
  • marchewka gotowana 170 g
  • pietruszka gotowana 30 g
  • seler gotowany 40 g
  • cebula 1 szt. duża
  • czosnek 1 główka
  • rosół drobiowy 1 litr
  • śliwki suszone 60 g
  • żurawina suszona 20 g
  • tymianek świeży lub suszony
  • do podania:
    • ser pleśniowy niebieski
    • orzechy włoskie
    • tymianek świeży
PRZYGOTOWANIE
  1. Ugotować bulion drobiowy z dużą ilością tymianku, śliwkami suszonymi i żurawiną suszoną (porady na temat rosołu znaleźć można TUTAJ).
  2. Buraki, ziemniaki, cebulę i czosnek umyć dokładnie, wrzucić do prodiża, skropić olejem, wymieszać i piec od 1,5 do 2 godzin, w zależności od wielkości warzyw.
  3. Kiedy warzywa będą upieczone, pozostawić je do ostygnięcia.
  4. Chłodne buraki i ziemniaki obrać ze skóry, pokroić na plasterki i wrzucić do garnka.
  5. Pieczoną cebulę i czosnek wycisnąć z łupinek do buraków i ziemniaków.
  6. Gotowaną marchewkę, seler i pietruszkę pokroić na kawałki i dorzucić do garnka.
  7. Do warzyw dodać suszone śliwki i żurawinę oraz tymianek.
  8. Zalać całość bulionem drobiowym.
  9. Gotować zupę około 10 minut.
  10. Po tym czasie zmiksować zupę blenderem.
  11. Ser pleśniowy niebieski pokroić na małe kawałki.
  12. Nałożyć krem z buraków na talerze i posypać orzechami włoskimi oraz listkami tymianku.
* SMACZNEGO *
czerwień buraków, kontrastowa biel sera, brąz orzechów i zieleń tymianku...
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zamiast domowego rosołu można użyć kostek rosołowych kupnych, ale trzeba wtedy dodać do zupy więcej tymianku, śliwek i żurawin.
  2. Im buraki mniejsze, tym krócej się będą piekły.
  3. Ziemniaki mogą być ciut większe od buraków, bo pieką się szybciej.
  4. Jeżeli buraki są duże, to cebulę i czosnek należy dodać do prodiża około 1,5 godziny przed zakończeniem pieczenia.
  5. Aby sprawdzić czy buraki są upieczone, należy nakłuć je widelcem. Jeśli wchodzi łatwo, to znaczy, że buraki są gotowe.
  6. Ser pleśniowy niebieski można zastąpić białym serem pleśniowym albo serem kozim.
  7. Orzechy można również uprażyć na patelni przed posypaniem nimi zupy.
  8. Inne zupy kremy można znaleźć w Notatniku Kuchennym pod poniższymi linkami

2 komentarze:

  1. uwielbiam buraki pod każda postacią prócz surowej :) a pieczone w szczególności :) wspaniała propozycja :)

    OdpowiedzUsuń