Kolejny, drugi przepis z serii "Buraczana odyseja", o której genezie można poczytać TUTAJ. Przepis pochodzi z książki "250 рецептов новых салатов" pod redakcją Д. А. Беляевы.
* BURAKI Z CHRZANEM - ĆWIKŁA W WERSJI ROSYJSKIEJ *
INFO
- posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, kolacja
- gatunek: sałatka
- mięso: nie
- ilość porcji (moja wersja): 2
- kalorie w całości (moja wersja): 150 kcal
- czas przygotowania: 5 min. (+ czas gotowania buraków)
SKŁADNIKI
- wyższe kropki - moja wersja
- niższe kropki - książkowa wersja
- ugotowane buraki 150 g (1 średnia sztuka) - gotowanie buraków TU
- surowe buraki 200 - 250 g
- chrzan tarty 40 g (2 łyżeczki)
- chrzan tarty 1 - 2 łyżki stołowe
- ocet jabłkowy 5 ml
- sok z 0,5 cytryny
- olej 5 ml
- olej 100 g
- sól, cukier
- sól, cukier
PRZYGOTOWANIE
- Ugotowane i obrane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Dorzucić chrzan i dobrze wymieszać.
- Posolić i dodać cukier do smaku.
- Dodać olej i dobrze wymieszać.
Ćwikła niezmiennie kojarzy mi się ze Świętami. Uwielbiam i taka bardziej słodka i taka ostrzejszą a do tego pasztet... ehhh. Po prostu uwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńa ja nie przepadam za ćwikłą, wolę chrzan na święta, tak że nawet tej nie spróbowałam ;) TeŻet powiedział, że niezła jest :)
Usuń