Dzisiaj pierwszy przepis z serii "Buraczana odyseja", o której genezie można poczytać TUTAJ. Przepis pochodzi z książki "Православная кухниа для постов и раздников" Анны Сударушкины, z rozdziału dotyczącego potraw na Boże Narodzenie.
*BURACZANA PRZEKĄSKA BOŻONARODZENIOWA*
INFO
- posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, kolacja
- gatunek: sałatka
- mięso: nie
- ilość porcji (moja wersja): 4
- kalorie w całości (moja wersja): 750 - 800 kcal
- czas przygotowania: 10 min. (+ czas gotowania buraków)
SKŁADNIKI
- wyższe kropki - moja wersja
- niższe kropki - książkowa wersja
- ugotowane buraki 150 g (1 średnia sztuka) - gotowanie buraków TU
- ugotowane lub upieczone buraki 400 g
- ser żółty wędzony 75 g
- ser topiony 200 g
- pestki dyni 35 g
- orzechy włoskie lub pestki dyni 80 - 100 g
- 2 ząbki czosnku
- 6-7 ząbków czosnku
- majonez 50 g
- majonez 200 g
- sól
- sól
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
- Ugotowane i obrane buraki oraz ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać.
- Dorzucić całe pestki dyni (w oryginale - rozdrobnione orzechy włoskie lub pestki dyni) i przeciśnięty przez praskę (lub drobno pokrojony) czosnek.
- Posolić, dodać majonez i dobrze wymieszać.
- Można posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.
* SMACZNEGO *
z wyglądu trochę jak surówka z czerwonej kapusty :) |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Ser topiony łatwo zetrzeć na tarce, jeśli wcześniej poleży kilka minut w zamrażalniku.
- 2 ząbki czosnku na tą ilość innych składników dało w rezultacie BARDZO czosnkowy smak ;)
Takie zasmażane buraczki, to bym ech... :D
OdpowiedzUsuń