click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

piątek, 27 stycznia 2012

Buraczkowo mi

Dzisiaj pierwszy przepis z serii "Buraczana odyseja", o której genezie można poczytać TUTAJ. Przepis pochodzi z książki "Православная кухниа для постов и раздников" Анны  Сударушкины, z rozdziału dotyczącego potraw na Boże Narodzenie.

*BURACZANA PRZEKĄSKA BOŻONARODZENIOWA*
INFO
  • posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, kolacja
  • gatunek: sałatka
  • mięso: nie
  • ilość porcji (moja wersja): 4
  • kalorie w całości (moja wersja): 750 - 800 kcal
  • czas przygotowania: 10 min. (+ czas gotowania buraków)
SKŁADNIKI
  • wyższe kropki - moja wersja
    • niższe kropki - książkowa wersja
  • ugotowane buraki 150 g (1 średnia sztuka) - gotowanie buraków TU
    • ugotowane lub upieczone buraki 400 g
  • ser żółty wędzony 75 g
    • ser topiony 200 g
  • pestki dyni 35 g
    • orzechy włoskie lub pestki dyni 80 - 100 g
  • 2 ząbki czosnku
    • 6-7 ząbków czosnku
  • majonez 50 g
    • majonez 200 g
  • sól
    • sól
    • natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
  1. Ugotowane i obrane buraki oraz ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać.
  2. Dorzucić całe pestki dyni (w oryginale - rozdrobnione orzechy włoskie lub pestki dyni) i przeciśnięty przez praskę (lub drobno pokrojony) czosnek.
  3. Posolić, dodać majonez i dobrze wymieszać.
  4. Można posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.
* SMACZNEGO *
z wyglądu trochę jak surówka z czerwonej kapusty :) 

POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Ser topiony łatwo zetrzeć na tarce, jeśli wcześniej poleży kilka minut w zamrażalniku.
  2. 2 ząbki czosnku na tą ilość innych składników dało w rezultacie BARDZO czosnkowy smak ;)

1 komentarz: