To już trzeci przepis z serii "Buraczana odyseja", o której genezie można poczytać TUTAJ, a drugi z książki "250 рецептов новых салатов" pod redakcją Д. А. Беляевы, a raczej inspirowany tą książką. Zamieniłam bowiem dwa podstawowe składniki na te, które miałam pod ręką w spiżarni.
* SAŁATKA Z BURAKÓW, JABŁEK, MORELI (ŚLIWEK) I ŻURAWIN (RODZYNEK) *
INFO
- posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, kolacja
- gatunek: sałatka
- mięso: nie
- ilość porcji (moja wersja): 2 - 3
- kalorie w całości (moja wersja): 350 kcal
- czas przygotowania: 5 min. + czas moczenia suszu (+ czas gotowania buraków)
SKŁADNIKI
- wyższe kropki - moja wersja
- niższe kropki - książkowa wersja
- ugotowane buraki 150 g (1 średnia sztuka) - gotowanie buraków TU
- ugotowany burak 1 szt.
- jabłko 120 g (0,5 szt.)
- jabłka antonówki 2 szt.
- morele suszone 30 g (10 szt.)
- śliwki suszone 1 garść
- żurawiny suszone 20 g (1 garść)
- rodzynki 1 garść
- olej 10 ml
- olej 100 g
- sól, cukier
- sól, cukier
PRZYGOTOWANIE
- Morele/śliwki i żurawiny/rodzynki namoczyć w wodzie.
- Namoczone morele/śliwki pokroić w drobną kostkę.
- Ugotowane i obrane buraki oraz jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać.
- Do buraków i jabłek dodać pokrojone morele/śliwki i żurawiny/rodzynki. Wymieszać.
- Posolić, dodać cukier i olej. Dobrze wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz