niedziela, 29 stycznia 2012

Buraczki na słodko


To już trzeci przepis z serii "Buraczana odyseja", o której genezie można poczytać TUTAJ, a drugi z  książki "250 рецептов новых салатов" pod redakcją Д. А. Беляевы, a raczej inspirowany tą książką. Zamieniłam  bowiem dwa podstawowe składniki na te, które miałam pod ręką w spiżarni.

* SAŁATKA Z BURAKÓW, JABŁEK, MORELI (ŚLIWEK) I ŻURAWIN (RODZYNEK) *
INFO
  • posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, kolacja
  • gatunek: sałatka
  • mięso: nie
  • ilość porcji (moja wersja): 2 - 3
  • kalorie w całości (moja wersja): 350 kcal
  • czas przygotowania: 5 min. + czas moczenia suszu (+ czas gotowania buraków)
SKŁADNIKI
  • wyższe kropki - moja wersja
    • niższe kropki - książkowa wersja
  • ugotowane buraki 150 g (1 średnia sztuka) - gotowanie buraków TU
    • ugotowany burak 1 szt.
  • jabłko 120 g (0,5 szt.)
    • jabłka antonówki 2 szt.
  • morele suszone 30 g (10 szt.)
    • śliwki suszone 1 garść
  • żurawiny suszone 20 g (1 garść)
    • rodzynki 1 garść
  • olej 10 ml
    • olej 100 g
  • sól, cukier
    • sól, cukier
PRZYGOTOWANIE
  1. Morele/śliwki i żurawiny/rodzynki namoczyć w wodzie.
  2. Namoczone morele/śliwki pokroić w drobną kostkę.
  3. Ugotowane i obrane buraki oraz jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać.
  4. Do buraków i jabłek dodać pokrojone morele/śliwki i żurawiny/rodzynki.  Wymieszać.
  5. Posolić, dodać cukier i olej. Dobrze wymieszać.
* SMACZNEGO *

POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zalanie suszonych owoców gorącą wodą przyspieszy czas ich moczenia.
  2. Jeśli żurawiny/rodzynki są duże, to można je przekroić na pół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz