click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

niedziela, 29 stycznia 2012

Marynowane buraczki

Ostatni wpis z zapowiedzianej TUTAJ serii buraczkowej. Przepis powstał na podstawie propozycji TeŻeta: "buraczki bym zjadła marynowane, z cebulką" :) Pewnie tym przepisem "Ameryki nie odkryłam", ale jest smaczny i prosty.
* MARYNOWANE BURACZKI *
INFO
  • posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, kolacja
  • gatunek: sałatka
  • mięso: nie
  • ilość porcji (moja wersja): 2 - 3
  • kalorie w całości (moja wersja): 110 kcal
  • czas przygotowania: 5 min. + minimum 2 godz. marynowania (+ czas gotowania buraków)
SKŁADNIKI
  • ugotowane buraki 200 g (1 duża sztuka) - gotowanie buraków TU
  • cebula 60 g (0,5 szt.)
  • ocet jabłkowy 25 ml
  • sól, cukier
PRZYGOTOWANIE
  1. Ugotowane i obrane buraki pokroić w średniej wielkości kostkę.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  3. Buraki i cebulę wymieszać w misce.
  4. Do warzyw dodać sól, cukier i ocet. Dobrze wymieszać.
  5. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
* SMACZNEGO *

5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię buraczki, tylko wolę gdy są tarte na dużych oczkach, niż gdy są krojone w kostkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nic nie stoi na przeszkodzie, aby w tym przepisie buraczki były starte :) Zapraszam również do obejrzenia trzech poprzednich postów, tam buraczki są tarte :)

      Usuń
  2. Zrobiłam z tartymi buraczkami i było bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci smakowały. Ja do nich też wrócę w tym tygodniu :)

      Usuń