Potężne mrozy sprawiają, że mam ochotę na dania ciężkie i tłuste. Nawet do pracy na drugie śniadanie, zabieram ze sobą w pudełeczku boczek... surowy, wędzony i tłusty :)
W ten weekend na naszym stole gościła zupa, która idealnie nadaje się właśnie na taką aurę, którą mamy za oknem.
* ZIMOWA ZUPA STRĄCZKOWA *
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: zupa
- mięso: tak
- ilość porcji: 6
- kalorie w całości (moja wersja): ok. ??? kcal.
- czas przygotowania: 30 min. + 12 godzin moczenia ciecierzycy
- czas gotowania: 50 min.
SKŁADNIKI
- mięso wołowe, na którym gotował się bulion 100 g
- boczek wędzony surowy 150 g
- bulion wołowo-drobiowy 2 litry
- fasola z puszki 240 g (1 puszka)
- ciecierzyca sucha 60 g (120 g po namoczeniu)
- soczewica czerwona sucha 50 g
- ziemniaki 2 szt. (300 g)
- marchewka 1 szt. duża (150 g)
- pietruszka 1 szt. duża (150 g)
- seler 70 g
- por (część jasnozielona) 50 g
- cebula 1 szt. (130 g)
- czosnek 2 ząbki
- sól, pieprz mielony, kminek, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca biała, ziarna kolendry, anyż, majeranek
PRZYGOTOWANIE
- Ciecierzycę moczyć w zimnej wodzie minimum 12 godzin.
- Soczewicę przepłukać zimną wodą.
- Odlać fasolkę z puszki i również przepłukać zimną wodą.
- Mięso wołowe i boczek pokroić w kostkę.
- Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę.
- Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę, pora i czosnek obrać, drobno posiekać.
- W garnku podsmażyć boczek i zeszklić na nim cebulę i pora.
- Dodać do garnka mięso wołowe i namoczoną ciecierzycę.
- Wsypać przyprawy: kminek, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę, kolendrę, anyż i majeranek.
- Zalać całość bulionem.
- Gotować 30 minut na małym ogniu.
- Po tym czasie dodać do zupy ziemniaki, startą włoszczyznę i drobno posiekany czosnek.
- Gotować 10 minut na małym ogniu.
- Następnie dodać soczewicę z fasolą i gotować jeszcze 10 minut.
- Spróbować, w razie potrzeby dodać sól i pieprz mielony.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
- Zamiast suchej ciecierzycy można użyć ciecierzycy z puszki. Wtedy gotuje się zupę krócej (pomijając punkt 12), a ciecierzycę wrzuca się w punkcie 15.
- Zamiast fasoli z puszki można użyć suszonej fasoli. Wtedy trzeba ją moczyć minimum 12 godzin, wrzucić do zupy w punkcie 9 i gotować zupę dłużej (punkt 12 będzie brzmiał "gotować 1 godzinę i 40 minut na małym ogniu").
Ostatnio prawie wyłącznie na samych zupach jadę. A czego tam nie ma, he he;)
OdpowiedzUsuń