niedziela, 5 lutego 2012

Zimowa zupa strączkowa

Potężne mrozy sprawiają, że mam ochotę na dania ciężkie i tłuste. Nawet do pracy na drugie śniadanie, zabieram ze sobą w pudełeczku boczek... surowy, wędzony i tłusty :)
W ten weekend na naszym stole gościła zupa, która idealnie nadaje się właśnie na taką aurę, którą mamy za oknem.
* ZIMOWA ZUPA STRĄCZKOWA *
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zupa
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 6
  • kalorie w całości (moja wersja): ok. ??? kcal.
  • czas przygotowania: 30 min. + 12 godzin moczenia ciecierzycy
  • czas gotowania: 50 min.
SKŁADNIKI
  • mięso wołowe, na którym gotował się bulion 100 g
  • boczek wędzony surowy 150 g
  • bulion wołowo-drobiowy 2 litry
  • fasola z puszki 240 g (1 puszka)
  • ciecierzyca sucha 60 g (120 g po namoczeniu)
  • soczewica czerwona sucha 50 g
  • ziemniaki 2 szt. (300 g) 
  • marchewka 1 szt. duża (150 g)
  • pietruszka 1 szt. duża (150 g)
  • seler 70 g
  • por (część jasnozielona) 50 g
  • cebula 1 szt. (130 g)
  • czosnek 2 ząbki
  • sól, pieprz mielony, kminek, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca biała, ziarna kolendry, anyż, majeranek
PRZYGOTOWANIE
  1. Ciecierzycę moczyć w zimnej wodzie minimum 12 godzin.
  2. Soczewicę przepłukać zimną wodą.
  3. Odlać fasolkę z puszki i również przepłukać zimną wodą.
  4. Mięso wołowe i boczek pokroić w kostkę.
  5. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę.
  6. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  7. Cebulę, pora i czosnek obrać, drobno posiekać.
  8. W garnku podsmażyć boczek i zeszklić na nim  cebulę i pora.
  9. Dodać do garnka mięso wołowe i namoczoną ciecierzycę.
  10. Wsypać przyprawy: kminek, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę, kolendrę, anyż i majeranek.
  11. Zalać całość bulionem.
  12. Gotować 30 minut na małym ogniu.
  13. Po tym czasie dodać do zupy ziemniaki, startą włoszczyznę i drobno posiekany czosnek.
  14. Gotować 10 minut na małym ogniu.
  15. Następnie dodać soczewicę z fasolą i gotować jeszcze 10 minut.
  16. Spróbować, w razie potrzeby dodać sól i pieprz mielony.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zamiast suchej ciecierzycy można użyć ciecierzycy z puszki. Wtedy gotuje się zupę krócej (pomijając punkt 12), a ciecierzycę wrzuca się w punkcie 15.
  2. Zamiast fasoli z puszki można użyć suszonej fasoli. Wtedy trzeba ją moczyć minimum 12 godzin, wrzucić do zupy w punkcie 9 i gotować zupę dłużej (punkt 12 będzie brzmiał "gotować 1 godzinę i 40 minut na małym ogniu").

1 komentarz:

  1. Ostatnio prawie wyłącznie na samych zupach jadę. A czego tam nie ma, he he;)

    OdpowiedzUsuń