wtorek, 14 lutego 2012

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński pochodzi, jak sama nazwa wskazuje, z Ukrainy. Jego polska wersja dość mocno jednak odbiega od oryginalnych przepisów z różnych rejonów Ukrainy. Poniżej moja wariacja na temat tej zupy.
* BARSZCZ UKRAIŃSKI *

 INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zupa
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 6-7
  • kalorie w całości: ??? kcal
  • czas przygotowania: 30 min.
  • czas gotowania: około 60 min. + (1-2 godz. gotowania buraków - TUTAJ)
SKŁADNIKI
  • żeberka wędzone 350 g
  • boczek wędzony surowy 150 g
  • buraki 400 g (4 szt. średnie)
  • ziemniaki 350 g (2 szt. duże)
  • kapusta biała 300 g
  • fasola biała 240 g (1 puszka)
  • marchewka 2 szt. (150 g)
  • seler 0,125 szt. (50 g)
  • pietruszka 2 szt. (100 g)
  • cebula 1 szt. (100 g)
  • por 1 szt. liście ciemnozielone (50 g)
  • śmietana 18% 200 g
  • czosnek 3 ząbki
  • sól, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, kminek, majeranek
PRZYGOTOWANIE
  1. Buraki ugotować do miękkości (przepis TUTAJ), obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Cebulę i pora pokroić w piórka.
  3. Białą kapustę również pokroić w piórka.
  4. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać. Zetrzeć warzywa na tarce o grubych oczkach.
  5. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
  6. Boczek pokroić na kawałki i podsmażyć w garnku.
  7. Do boczku dorzucić pokrojoną cebulę i pora. Zeszklić je.
  8. Żeberka podzielić na porcje i wrzucić do garnka z boczkiem, cebulą i porem. Dodać kapustę.
  9. Dodać przyprawy i zalać całość zimną wodą.
  10. Gotować 40 min.
  11. Wyjąć z zupy żeberka, obrać mięso z kości, pokroić na kawałki i wrzucić z powrotem do zupy.
  12. Do zupy wrzucić ziemniaki i gotować 5 min.
  13. Do zupy dorzucić fasolę odsączoną z zalewy, starte na tarce marchewkę, pietruszkę i seler oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować jeszcze 5 min.
  14. Dodać starte buraki i zagotować.
  15. W misce zahartować śmietanę i wlać ją do zupy ciągle mieszając.
* SMACZNEGO *
barszcz ukraiński jest mało fotogeniczny, ale za to jaki ma smak!
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zamiast fasoli z puszki można użyć fasoli suchej. Trzeba ją moczyć w zimnej wodzie przez minimum 12 godzin i wrzucić ją do zupy w punkcie 8.
  2. Zahartować śmietanę - wlać do śmietany (najlepiej o temperaturze pokojowej) kilka łyżek gorącej zupy. Rozmieszać dobrze i dopiero wlać do zupy.

2 komentarze:

  1. uwielbiam barszczyk ukraiński :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię barszcz ukraiński. Wywołuje u mnie miłe wspomnienia.

    Pozdrawiam !!!

    OdpowiedzUsuń