Barszcz ukraiński pochodzi, jak sama nazwa wskazuje, z Ukrainy. Jego polska wersja dość mocno jednak odbiega od oryginalnych przepisów z różnych rejonów Ukrainy. Poniżej moja wariacja na temat tej zupy.
- posiłek: obiad
- gatunek: zupa
- mięso: tak
- ilość porcji: 6-7
- kalorie w całości: ??? kcal
- czas przygotowania: 30 min.
- czas gotowania: około 60 min. + (1-2 godz. gotowania buraków - TUTAJ)
SKŁADNIKI
- żeberka wędzone 350 g
- boczek wędzony surowy 150 g
- buraki 400 g (4 szt. średnie)
- ziemniaki 350 g (2 szt. duże)
- kapusta biała 300 g
- fasola biała 240 g (1 puszka)
- marchewka 2 szt. (150 g)
- seler 0,125 szt. (50 g)
- pietruszka 2 szt. (100 g)
- cebula 1 szt. (100 g)
- por 1 szt. liście ciemnozielone (50 g)
- śmietana 18% 200 g
- czosnek 3 ząbki
- sól, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, kminek, majeranek
PRZYGOTOWANIE
- Buraki ugotować do miękkości (przepis TUTAJ), obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę i pora pokroić w piórka.
- Białą kapustę również pokroić w piórka.
- Marchewkę, pietruszkę i selera obrać. Zetrzeć warzywa na tarce o grubych oczkach.
- Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Boczek pokroić na kawałki i podsmażyć w garnku.
- Do boczku dorzucić pokrojoną cebulę i pora. Zeszklić je.
- Żeberka podzielić na porcje i wrzucić do garnka z boczkiem, cebulą i porem. Dodać kapustę.
- Dodać przyprawy i zalać całość zimną wodą.
- Gotować 40 min.
- Wyjąć z zupy żeberka, obrać mięso z kości, pokroić na kawałki i wrzucić z powrotem do zupy.
- Do zupy wrzucić ziemniaki i gotować 5 min.
- Do zupy dorzucić fasolę odsączoną z zalewy, starte na tarce marchewkę, pietruszkę i seler oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować jeszcze 5 min.
- Dodać starte buraki i zagotować.
- W misce zahartować śmietanę i wlać ją do zupy ciągle mieszając.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Zamiast fasoli z puszki można użyć fasoli suchej. Trzeba ją moczyć w zimnej wodzie przez minimum 12 godzin i wrzucić ją do zupy w punkcie 8.
- Zahartować śmietanę - wlać do śmietany (najlepiej o temperaturze pokojowej) kilka łyżek gorącej zupy. Rozmieszać dobrze i dopiero wlać do zupy.
uwielbiam barszczyk ukraiński :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię barszcz ukraiński. Wywołuje u mnie miłe wspomnienia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam !!!