Tradycyjną surówka do obiadu jest por z jabłkiem. Dziś zrobiłam swoją wariację na ten temat...
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: surówka
- mięso: nie
- ilość porcji: 4
- kalorie w całości: ok. 380 kcal
- czas przygotowania: 10 min.
SKŁADNIKI
- por (biała część) 1 szt. (150 g)
- gruszka 1szt. (190 g)
- seler naciowy 1 łodyga (80 g)
- suszona żurawina 2 garście (40 g)
- ocet jabłkowy 5 ml
- oliwa waniliowa (TAKA) 5 ml
- pieprz kolorowy w ziarnach
- cukier, sól
PRZYGOTOWANIE
- Pora pokroić w talarki.
- Gruszkę wypestkować i pokroić w drobną kostkę.
- Łodygę selera pokroić w drobną kostkę.
- W misce wymieszać pora, gruszkę i selera.
- Do warzyw dodać suszoną żurawinę i dobrze wymieszać.
- Pieprz kolorowy utłuc w moździerzu i doprawić surówkę.
- Dodać sól i pieprz do smaku, dobrze wymieszać surówkę.
- Do surówki wlać ocet jabłkowy i oliwę waniliową.
- Surówkę dobrze wymieszać i od razu podawać.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Gruszkę można zastąpić jabłkiem ;)
- Przy braku oliwy waniliowej można dodać do surówki zwykłej oliwy i trochę ziarenek wyskrobanych z laski wanilii.
- Ilość cukru trzeba dostosować do słodkości gruszki i żurawiny.
Ps. Tak, wiem, ominęłam parę świąt:
- Dzień Pizzy - świętowaliśmy pizzą przez 2 dni przed tym świętem, więc w Dzień Pizzy mieliśmy jej powyżej uszu :)
- Walentynki - święto miłości, więc TeŻet z miłości do mnie pozwolił mi świętować z moją wielką miłością czyli językiem rosyjskim :)
- Tłusty Czwartek - sponsorowała go liczba 7 ;)
ps2. A dzisiejszy Dzień Kota bojkotuję, bo jestem "psiarą" :)
Fajne połączenie, oliwa wprawdzie nie dla mnie, ale cała reszta... mmm, kiedyś na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuń