INFO
- posiłek: kolacja, deser, przekąska, impreza
- gatunek: surówka
- mięso: nie
- ilość porcji: 2-3
- kalorie w całości: ok. 360 kcal
- czas przygotowania: 10 min.
SKŁADNIKI POLSKIE
- seler naciowy 2 łodygi (170 g)
- witaminy: C (2 razy więcej niż owoce cytrusowe), E, B-kompleks, PP; kwas foliowy, beta-karoten, fosfor, wapń, potas, cynk, magnez, żelazo
- jabłko 0,5 szt. (130 g)
- witaminy: C, P; magnez, żelazo, potas
- suszona żurawina 1 garść (20 g)
- witamin: A, C, B1, B2, żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas, jod, poliantocyjanidy (antyoksydanty, działające przeciwbakteryjnie)
- pestki dyni 10 g
- witaminy: A, B1, B2, B6, C, D, E; beta-karoten, potas, selen, cynk, wielonienasycone kwasy tłuszczowe
- pestki słonecznika 10 g
- witaminy: E, A, D, B-kompleks; cynk, wapń, żelazo, potas, wielonienasycone kwasy tłuszczowe
SKŁADNIKI EGZOTYCZNE
- grapefruit czerwony 1 szt. (190 g po wyfiletowaniu)
- witaminy: C (więcej niż cytryna czy pomarańcza), B-kompleks, E, P; likopen
- marynowany imbir do sushi 10 g
- witaminy: B1, B2, B3, B6, C; magnez, potas, miedź, wapń, żelazo, fosfor, cynk, kwas foliowy
- płatki kokosowe duże 5 g
- witaminy: B2, B6, C, E; magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor, sód, cynk, kwas foliowy
SKŁADNIKI DRESSINGU
- ocet balsamiczny 2 ml
- sód, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, mangan,
- oliwa waniliowa (TAKA) 5 ml
- witaminy: A, E, D, K; jednonienasycone kwasy tłuszczowe
PRZYGOTOWANIE
- Łodygi selera pokroić w drobną kostkę.
- Połowę jabłka wypestkować i pokroić w drobną kostkę.
- Grapefruita obrać i wyfiletować.
- Marynowany imbir bardzo drobno posiekać.
- Seler, jabłko, graperuit i marynowany imbir wymieszać w misce.
- Dodać płatki kokosowe, suszoną żurawinę, pestki z dyni i dobrze wymieszać.
- Do surówki wlać ocet balsamiczny i oliwę waniliową.
- Surówkę dobrze wymieszać i od razu podawać.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Jabłko można zastąpić gruszką ;)
- Przy braku oliwy waniliowej można dodać do surówki zwykłej oliwy i trochę ziarenek wyskrobanych z laski wanilii.
- Do sałatek i surówek wolę stosować duże płatki kokosowe ze względu na ich fakturę. Można je jednak zastąpić wiórkami kokosowymi.
fantastyczna bomba witaminowa!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam