Klasyczny przepis na sałatkę z ryżu i tuńczyka prezentowałam w październiku (TUTAJ). Dzisiaj wersja mniej kaloryczna, lekko egzotyczna i o połowę mniej kaloryczna w porównaniu do klasycznej :)
INFO
- posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja, impreza
- gatunek: sałatka
- mięso: tak (ryba)
- ilość porcji: 2 - 3 duże "drugośniadaniowe" lub kilkanaście "imprezowych"
- kalorie w całości: ok. 670 kcal
- czas przygotowania: 30 min.
- czas gotowania ryżu: 15 - 20 min.
SKŁADNIKI
- ryż 100 g (suchego)
- tuńczyk w sosie własnym 130 g po odsączeniu (1 puszka)
- papryka 40 g (0,25 szt.)
- cebula 60 g (1 szt. mała)
- seler naciowy 1 łodyga (80 g)
- mandarynka 70 g (0,5 szt. dużej lub 1 mała)
- sos rybny 5 ml
- oliwa chilli (TAKA) 10 ml
- cukier 1 łyżeczka (5 g)
- chilli z oliwy (do smaku)
- sól, kurkuma, 1 ząbek czosnku, mięta do gotowania ryżu
PRZYGOTOWANIE
- Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu w posolonej wodzie z dodatkiem kurkumy, obranego i pokrojonego ząbka czosnku oraz mięty.
- Pokroić drobno cebulę i seler naciowy.
- Paprykę pokroić w grubszą kostkę.
- Odsączyć tuńczyka z sosu.
- W misce połączyć dokładnie ryż, tuńczyka, paprykę, cebulę i seler naciowy. Dobrze wymieszać.
- Obrać mandarynkę i pokroić każdą cząstkę na 2-3 kawałki.
- Chilli wyjąć z oliwy i drobno posiekać.
- Mandarynkę rozgnieść łyżką w małej miseczce.
- Do mandarynki dodać cukier, chilli, sos rybny i oliwę chilli. Dobrze wymieszać dressing.
- Polać sałatkę dressingiem. Dokładnie wymieszać.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Kaloryczność sałatki zależy głównie od ilości ryżu w sałatce.
- Papryki można dodać większą ilość.
- Można kurkumę zamienić przyprawą curry, albo w ogóle z niej zrezygnować. Kurkuma nadaje żółty kolor ziarenkom ryżu.
- Mandarynki nie filetuję, bo albedo (biała część skórki mandarynki) tu nie przeszkadza, a jest zdrowa :)
- Z sosem rybnym nie można przesadzić; ma dość charakterystyczny smak i zapach. Można go zastąpić sosem sojowym lub po prostu solą, ale sałatka straci wtedy ciekawy posmak.
- Zamiast oliwy chilli można dać zwykłą oliwę i więcej chilli świeżego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz