click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

niedziela, 19 lutego 2012

Sałatka ryżowo-tuńczykowa wersja 2

Klasyczny przepis na sałatkę z ryżu i tuńczyka prezentowałam w październiku (TUTAJ). Dzisiaj wersja mniej kaloryczna, lekko egzotyczna i o połowę mniej kaloryczna w porównaniu do klasycznej :)

* SAŁATKA RYŻOWO-TUŃCZYKOWA-WERSJA 2 *
INFO
  • posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja, impreza
  • gatunek: sałatka
  • mięso: tak (ryba)
  • ilość porcji: 2 - 3 duże "drugośniadaniowe" lub kilkanaście "imprezowych"
  • kalorie w całości: ok. 670 kcal
  • czas przygotowania: 30 min.
  • czas gotowania ryżu: 15 - 20 min.
SKŁADNIKI
  • ryż 100 g (suchego)
  • tuńczyk w sosie własnym 130 g po odsączeniu (1 puszka)
  • papryka 40 g (0,25 szt.)
  • cebula 60 g (1 szt. mała)
  • seler naciowy 1 łodyga (80 g)
  • mandarynka 70 g (0,5 szt. dużej lub 1 mała) 
  • sos rybny 5 ml
  • oliwa chilli (TAKA) 10 ml
  • cukier 1 łyżeczka (5 g)
  • chilli z oliwy (do smaku)
  • sól, kurkuma, 1 ząbek czosnku, mięta do gotowania ryżu
PRZYGOTOWANIE
  1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu w posolonej wodzie z dodatkiem kurkumy, obranego i pokrojonego ząbka czosnku oraz mięty.
  2. Pokroić drobno cebulę i seler naciowy.
  3. Paprykę pokroić w grubszą kostkę.
  4. Odsączyć tuńczyka z sosu.
  5. W misce połączyć dokładnie ryż, tuńczyka, paprykę, cebulę i seler naciowy. Dobrze wymieszać.
  6. Obrać mandarynkę i pokroić każdą cząstkę na 2-3 kawałki.
  7. Chilli wyjąć z oliwy i drobno posiekać.
  8. Mandarynkę rozgnieść łyżką w małej miseczce.
  9. Do mandarynki dodać cukier, chilli, sos rybny i oliwę chilli. Dobrze wymieszać dressing.
  10. Polać sałatkę dressingiem. Dokładnie wymieszać.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Kaloryczność sałatki zależy głównie od ilości ryżu w sałatce.
  2. Papryki można dodać większą ilość.
  3. Można kurkumę zamienić przyprawą curry, albo w ogóle z niej zrezygnować. Kurkuma nadaje żółty kolor ziarenkom ryżu.
  4. Mandarynki nie filetuję, bo albedo (biała część skórki mandarynki) tu nie przeszkadza, a jest zdrowa :)
  5. Z sosem rybnym nie można przesadzić; ma dość charakterystyczny smak i zapach. Można go zastąpić sosem sojowym lub po prostu solą, ale sałatka straci wtedy ciekawy posmak.
  6. Zamiast oliwy chilli można dać zwykłą oliwę i więcej chilli świeżego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz