click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

poniedziałek, 27 lutego 2012

Pasta z wędzonej makreli i czerwonej soczewicy

Zazwyczaj czas na kulinarne eksperymenty mam w weekend, ale tym razem leniłam się w kuchni...
W tę sobotę byliśmy zaproszeni na uroczysty obiad do Gabrysia. Mały królewicz skończył właśnie roczek... A ja jego pierwszą w życiu, zieloną kupkę pamiętam, jakby zrobił ją wczoraj, a nie rok temu ;) Relacja z imprezy urodzinowej u Mamy Konuska, Hafiji na jej blogu Baby Under Construction/Baby In Development.
Gabrielowi życzymy 100 lat!!
Rodzicom i Dziadkom Gabrysia dziękujemy za udaną imprezkę!!
Dzisiaj prezentowana pasta powstała w zeszłym tygodniu. Przepis sponsoruje nadmiar soczewicy czerwonej ugotowanej do obiadu oraz makrela wędzona kupiona do zupełnie innego dania...
* PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI I CZERWONEJ SOCZEWICY *
INFO
  • posiłek: śniadanie, kolacja, drugie śniadanie, impreza
  • gatunek: sałatka, pasta
  • mięso: tak/ryba
  • ilość porcji: 4-5 lub kilkanaście imprezowych
  • kalorie w całości: 1350 kcal
  • czas przygotowania: 20 min. (+ 10 min. gotowania soczewicy)
SKŁADNIKI
  • makrela wędzona 1 szt. (200 g)
  • soczewica czerwona ugotowana (200 g)
  • ogórki kiszone/małosolne 2 szt. (100 g)
  • papryka 0,25 szt. (60 g)
  • cebula 1 szt. mała (50 g)
  • por biała część 1 szt. (50 g)
  • seler naciowy 1 łodyga mała (40 g)
  • majonez 2 łyżki (70 g)
  • sól, pieprz
  • sól, mięta, szałwia, czosnek do gotowania soczewicy
PRZYGOTOWANIE
  1. Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu w wodzie z solą, miętą, szałwią i czosnkiem.
  2. Ugotowaną soczewicę odsączyć i wrzucić do miski.
  3. Obrać wędzoną makrele ze skóry i  usunąć kręgosłup i ości.
  4. Rozdrobnić widelcem mięso makreli w misce z soczewicą.Wyjąć ości, jeśli jakaś została w rybie.
  5. Cebulę, por, seler naciowy, paprykę i ogórki pokroić w drobną kostkę i dorzucić do miski.
  6. Posolić, popieprzyć do smaku.
  7. Dodać majonez i dobrze wymieszać.
* SMACZNEGO *
wygląd "typowy" dla pasty z makreli, ale smak wyborny :)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Klasyczny pomysł na pastę z makreli wędzonej znajduje się TUTAJ.
  2. UWAGA NA ZAPACH!! Pachnie makrelą wędzoną ;)
  3. NIE MOŻNA zastąpić majonezu jogurtem naturalnym. Należy zapomnieć o liczeniu kalorii ;)
  4. Jedząc trzeba uważać na ości, gdyż zawsze jakieś zostają.
  5. Podawać z pieczywem lub np na łódeczkach z cykorii.

3 komentarze:

  1. ostatnio często robię domowe pasty na kanapki, była już jajeczna, z tuńczyka, a kolejna miała być właśnie z makreli, a że chcę przekonać mego lubego do soczewicy, więc myślę, że tą pastą mi się to uda, dziękuję za pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkiego najlepszego dla małego bąbla! :)

    OdpowiedzUsuń