click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

poniedziałek, 5 marca 2012

Mój blog kulinarny staje się powoli blogiem sałatkowym :)

Ostatnio w moim Notatniku Kuchennym goszczą wyłącznie sałatki. Obiady jemy (proszę naszych Mam, niech Mamy się nie martwią, że my tylko na sałatkach jedziemy ;) ), ale raczej korzystam w kuchni z wypróbowanych przepisów. Dzisiaj była i jutro też będzie pizza, co pozwoliło mi uzupełnić o fotografię cienkiego ciasta post o pizzy po domowemu 2.
Dzisiejsza sałatka znów z kuskusem. Ten kaszo-makaron występował już w Notatniku Kuchennym w połączeniu z grillowanym kurczakiem i z tuńczykiem, a dziś z samymi warzywami.
* ZIOŁOWA  SAŁATKA  Z  KUSKUSEM *
ziołowy kuskus
INFO
  • posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja, impreza
  • gatunek: sałatka
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 3-4 "śniadaniowe" lub kilkanaście "imprezowych"
  • kalorie w całości: ok. 550 kcal
  • czas przygotowania: 20 min.
SKŁADNIKI

      A. sałatka
  • kasza kuskus 70 g (suchej)
  • pomidor 1 szt. (170 g)
  • rzodkiewki 7 szt. (100 g)
  • seler naciowy 2 łodygi (100 g)
  • awokado 0,5 szt. (90 g)
  • cebula 0,5 szt. (50 g)
  • marynowany imbir do sushi 10 g 
  • marynowane papryczki chilli 2 szt. (TAKIE)
  • rosół/kostka rosołowa do ugotowania kuskusa
      B. dressing
  • ocet jabłkowy 5 ml
  • olej 5 ml
  • sól, cukier
  • świeże zioła: mięta, melisa, kolendra, bazylia
PRZYGOTOWANIE
  1. Kuskus "ugotować" w rosole według przepisu na opakowaniu w misce, w której przyrządzane będzie danie. Wzruszyć kaszę widelcem, kiedy będzie gotowa.
  2. Pokroić drobno cebulę, seler naciowy i awokado, a pomidora i rzodkiewki w grubszą kostkę.
  3. Bardzo drobno posiekać marynowany imbir i marynowane chilli.
  4. Połączyć kaszę z cebulą, selerem, awokado, pomidorem, rzodkiewkami, imbirem i chilli. Dobrze wymieszać.
  5. Do małego słoiczka wlać ocet jabłkowy i olej. Dodać cukier, sól oraz bardzo drobno posiekane świeże zioła (miętę, melisę, kolendrę i bazylię).
  6. Zakręcić słoiczek i mocno nim potrząsnąć, aby składniki dressingu się połączyły.
  7. Polać sałatkę dressingiem i dobrze wymieszać.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Dodatek tuńczyka lub grillowanego kurczaka też będzie pasował.
  2. Ostrość sałatki zależy od ostrości papryczek chilli. Jeśli są "słabe" to można dodać ich więcej, ewentualnie dodać pieprz lub paprykę w proszku.
  3. Rodzaj ziół i ich gatunki zależą od upodobań.

2 komentarze:

  1. Mniam!

    Jestem maniaczką sałatek, więc mnie to odpowiada. ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam po więcej sałatek do Notatnika Kuchennego :)

      Usuń