Ostatnio w moim Notatniku Kuchennym goszczą wyłącznie sałatki. Obiady jemy (proszę naszych Mam, niech Mamy się nie martwią, że my tylko na sałatkach jedziemy ;) ), ale raczej korzystam w kuchni z wypróbowanych przepisów. Dzisiaj była i jutro też będzie pizza, co pozwoliło mi uzupełnić o fotografię cienkiego ciasta post o pizzy po domowemu 2.
Dzisiejsza sałatka znów z kuskusem. Ten kaszo-makaron występował już w Notatniku Kuchennym w połączeniu z grillowanym kurczakiem i z tuńczykiem, a dziś z samymi warzywami.
Dzisiejsza sałatka znów z kuskusem. Ten kaszo-makaron występował już w Notatniku Kuchennym w połączeniu z grillowanym kurczakiem i z tuńczykiem, a dziś z samymi warzywami.
INFO
- posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja, impreza
- gatunek: sałatka
- mięso: nie
- ilość porcji: 3-4 "śniadaniowe" lub kilkanaście "imprezowych"
- kalorie w całości: ok. 550 kcal
- czas przygotowania: 20 min.
SKŁADNIKI
A. sałatka
- kasza kuskus 70 g (suchej)
- pomidor 1 szt. (170 g)
- rzodkiewki 7 szt. (100 g)
- seler naciowy 2 łodygi (100 g)
- awokado 0,5 szt. (90 g)
- cebula 0,5 szt. (50 g)
- marynowany imbir do sushi 10 g
- marynowane papryczki chilli 2 szt. (TAKIE)
- rosół/kostka rosołowa do ugotowania kuskusa
- ocet jabłkowy 5 ml
- olej 5 ml
- sól, cukier
- świeże zioła: mięta, melisa, kolendra, bazylia
PRZYGOTOWANIE
- Kuskus "ugotować" w rosole według przepisu na opakowaniu w misce, w której przyrządzane będzie danie. Wzruszyć kaszę widelcem, kiedy będzie gotowa.
- Pokroić drobno cebulę, seler naciowy i awokado, a pomidora i rzodkiewki w grubszą kostkę.
- Bardzo drobno posiekać marynowany imbir i marynowane chilli.
- Połączyć kaszę z cebulą, selerem, awokado, pomidorem, rzodkiewkami, imbirem i chilli. Dobrze wymieszać.
- Do małego słoiczka wlać ocet jabłkowy i olej. Dodać cukier, sól oraz bardzo drobno posiekane świeże zioła (miętę, melisę, kolendrę i bazylię).
- Zakręcić słoiczek i mocno nim potrząsnąć, aby składniki dressingu się połączyły.
- Polać sałatkę dressingiem i dobrze wymieszać.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Dodatek tuńczyka lub grillowanego kurczaka też będzie pasował.
- Ostrość sałatki zależy od ostrości papryczek chilli. Jeśli są "słabe" to można dodać ich więcej, ewentualnie dodać pieprz lub paprykę w proszku.
- Rodzaj ziół i ich gatunki zależą od upodobań.
Mniam!
OdpowiedzUsuńJestem maniaczką sałatek, więc mnie to odpowiada. ;-)
Zapraszam po więcej sałatek do Notatnika Kuchennego :)
Usuń