Od czasu do czasu natykałam się w sieci na przepisy na soczewicę z makaronem. Postanowiłam spróbować tego połączenia. Danie było niezłe, ale najlepiej podsumował je TeŻet: "mięso by się tu przydało". ;)
* SOS Z SOCZEWICĄ DO MAKARONU *
- posiłek: obiad
- gatunek: sos do makaronu
- mięso: nie
- ilość porcji: 2
- kalorie (w całości): ok. 550 kcal (+makaron)
- czas przygotowania: 10 min
- czas duszenia: 20 min.
SKŁADNIKI
- soczewica czerwona 50 g (suchej)
- pomidory 1 puszka (400 g)
- papryka 0,5 szt. (120 g)
- cebula 0,5 szt. (80 g)
- seler naciowy 60 g
- seler korzeniowy 50 g
- marchewka 30 g
- por (jasnozielona część) 30 g
- bulion 250 ml
- oliwa chilli i czosnkowa (w sumie) 15 ml (TAKIE)
- czosnek z oliwy, chilli z oliwy (STĄD)
- ewentualnie sól i pieprz mielony lub mielona papryczka chilli
- świeże zioła do posypania (natka pietruszki, bazylia, kolendra, oregano itp)
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę i pora pokroić w piórka, paprykę w grubą kostkę, a seler naciowy w drobną kostkę.
- Seler korzeniowy i marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Rozgrzać woka. Wlać do niego oliwę chilli i czosnkową. Dodać paprykę chilli i czosnek z oliwy. Chwilę podsmażać.
- Dodać do mięsa cebulę i pora. Chwilkę podsmażać, ciągle mieszając.
- Wrzucić marchewkę, seler korzeniowy i seler naciowy. Chwilkę podsmażać, ciągle mieszając.
- Wlać rosół i puszkę pomidorów. Dobrze wymieszać.
- Zakryć wok pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić ok. 10 min.
- Po tym czasie zdjąć pokrywkę, dorzucić paprykę i soczewicę.
- Dusić ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając.
- Sprawdzić smak i ewentualnie posolić i popieprzyć.
- Sos podawać z makaronem, posypany świeżymi, siekanymi ziołami.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Zamiast pomidorów z puszki można użyć świeżych pomidorów, obranych ze skórki.
- Oliwę chilli i czosnkową można zastąpić zwykłą oliwą i świeżą papryczką chilli i czosnkiem.
- Ilość soli i pieprzu mielonego zależy od słoności rosołu i ilości dodanego chilli z oliwy.
Mm smakowite danko :) mam tylko soczewicę z puszki, ale może da się to dostosować :)
OdpowiedzUsuń