click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

sobota, 10 marca 2012

Sos z soczewicą do makaronu

Od czasu do czasu natykałam się w sieci na przepisy na soczewicę z makaronem. Postanowiłam spróbować tego połączenia. Danie było niezłe, ale najlepiej podsumował je TeŻet: "mięso by się tu przydało". ;)
* SOS Z SOCZEWICĄ DO MAKARONU *
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: sos do makaronu
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2
  • kalorie (w całości): ok. 550 kcal (+makaron)
  • czas przygotowania: 10 min
  • czas duszenia: 20 min.
SKŁADNIKI
  • soczewica czerwona 50 g (suchej)
  • pomidory 1 puszka (400 g)
  • papryka 0,5 szt. (120 g)
  • cebula 0,5 szt. (80 g)
  • seler naciowy 60 g 
  • seler korzeniowy 50 g
  • marchewka 30 g
  • por (jasnozielona część) 30 g
  • bulion 250 ml
  • oliwa chilli i czosnkowa (w sumie) 15 ml (TAKIE)
  • czosnek z oliwy, chilli z oliwy (STĄD)
  • ewentualnie sól i pieprz mielony lub mielona papryczka chilli
  • świeże zioła do posypania (natka pietruszki, bazylia, kolendra, oregano itp)
PRZYGOTOWANIE
  1. Cebulę i pora pokroić w piórka, paprykę w grubą kostkę, a seler naciowy w drobną kostkę.
  2. Seler korzeniowy i marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Rozgrzać woka. Wlać do niego oliwę chilli i czosnkową. Dodać paprykę chilli i czosnek z oliwy. Chwilę podsmażać.
  4. Dodać do mięsa cebulę i pora. Chwilkę podsmażać, ciągle mieszając.
  5. Wrzucić marchewkę, seler korzeniowy i seler naciowy. Chwilkę podsmażać, ciągle mieszając.
  6. Wlać rosół i puszkę pomidorów. Dobrze wymieszać.
  7. Zakryć wok pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić ok. 10 min.
  8. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, dorzucić paprykę i soczewicę.
  9. Dusić ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając.
  10. Sprawdzić smak i ewentualnie posolić i popieprzyć.
  11. Sos podawać z makaronem, posypany świeżymi, siekanymi ziołami.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zamiast pomidorów z puszki można użyć świeżych pomidorów, obranych ze skórki.
  2. Oliwę chilli i czosnkową można zastąpić zwykłą oliwą i świeżą papryczką chilli i czosnkiem.
  3. Ilość soli i pieprzu mielonego zależy od słoności rosołu i ilości dodanego chilli z oliwy.

1 komentarz:

  1. Mm smakowite danko :) mam tylko soczewicę z puszki, ale może da się to dostosować :)

    OdpowiedzUsuń