Jest luty, zima głęboka, a za oknem -18 stopni Celsjusza i niżej. W razie nagłej potrzeby słońca i lata należy stosować poniższą miksturę magiczną. Uwarzona we własnej kuchni pozwoli na chwilę przenieść się w cieplejsze rejony świata :)
* LETNIA SAŁATKA Z KUSKUSEM I TUŃCZYKIEM *
sałatka żółta (jak słońce) z czerwoną (jak maki) papryką :) |
INFO
- posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja, impreza
- gatunek: sałatka
- mięso: tak/nie (ryba)
- ilość porcji: 3 "drugośniadaniowe" lub kilkanaście "imprezowych"
- kalorie w całości: ok. 1800 kcal
- czas przygotowania: 20 min.
SKŁADNIKI
A. sałatka
- kasza kuskus 100 g (suchej)
- tuńczyk w oleju 130 g (1 puszka)
- papryka 0,75 szt. (120 g)
- cebula 0,5 szt. (50 g)
- marynowany imbir do sushi 15 g
- rosół/kostka rosołowa do ugotowania kuskusa
- sok z cytryny 20 g (0,5 szt.)
- oliwa chilli 2 łyżeczki (10 g)
- czosnek 1 ząbek (mały)
- sól 0,5 łyżeczki
- cukier 0,5 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
- Kuskus "ugotować" w rosole według przepisu na opakowaniu w misce, w której przyrządzane będzie danie. Wzruszyć kaszę widelcem, kiedy będzie gotowa.
- Pokroić drobno cebulę i marynowany imbir, a paprykę w grubszą kostkę.
- Tuńczyka odsączyć z oleju i przepłukać wodą.
- Połączyć kaszę z tuńczykiem, cebula i papryką. Dobrze wymieszać.
- Do małego słoiczka wlać sok z cytryny i oliwę. Dodać cukier, sól oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Zakręcić słoiczek i mocno nim potrząsnąć, aby składniki dressingu się połączyły.
- Polać sałatkę dressingiem i dobrze wymieszać.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Zamiast tuńczyka w oleju można użyć tuńczyka w sosie własnym. Zmniejszy się kaloryczność sałatki.
- Ostrość dressingu zależy od ostrości oliwy chilli. Jeśli jest "słaba" to można dodać do dressingu pieprz lub paprykę w proszku.
- Pasującymi dodatkami będą również świeża, drobno posiekana mięta.
muszę tego spróbować! zapraszam na blog o gotowaniu mojego męża www.cookfighter.blogspot.com
OdpowiedzUsuń