click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

poniedziałek, 12 listopada 2012

Zupa grzybowa prawie wigilijna

Dzisiaj przepis na zupę grzybową, prawie wigilijną. "Prawie", bo poniższa wersja ugotowana została na rosole drobiowym. Prawdziwa wigilijna zupa grzybowa powinna być gotowana na wywarze wyłącznie warzywnym. Podobnie, jak w przepisie na zupę pieczarkową (TUTAJ), w mojej wersji zupy grzybowej obok grzybów główną rolę gra majeranek.
* ZUPA GRZYBOWA Z MAJERANKIEM *
zupa grzybowa z majerankiem
 INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zupa
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 5-6
  • kalorie w całości: ??? kcal
  • czas przygotowania: 10 min. + czas moczenia grzybów + czas gotowania rosołu
  • czas gotowania: około 30 - 40 min.
SKŁADNIKI
  • suszone grzyby leśne (podgrzybki, prawdziwki, koźlarze...) 50 g
  • rosół drobiowy 1,5 litra
    • przepis podstawowy TUTAJ
    • gotowany z co najmniej 2 rodzajów drobiu (np. kura i indyk), w tym jeden kawałek koniecznie z kością
    • powinien być silnie majerankowy (doprawiony suszonym lub świeżym)
    • do gotowania trzeba dorzucić kilka grzybków leśnych suszonych
  • świeży majeranek 1 garść
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny w ziarnach
PRZYGOTOWANIE
  1. Ugotować rosół drobiowy (porady TUTAJ), doprawiony suszonymi grzybkami i majerankiem suszonym lub świeżym.
  2. Suszone grzyby moczyć w 500 ml przegotowanej wody przez około 5 godzin.
  3. Grzyby gotować w wodzie, w której się moczyły, do gotowania dodając majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach przez około 30 minut.
  4. W czasie gotowania grzybów uzupełniać poziom wody w garnku, aby płynu było ok. 500 ml
  5. Wywar z grzybów wlać do rosołu przez sitko, aby zatrzymać na nim grzyby i przyprawy.
  6. Ugotowane grzyby pokroić w paseczki.
  7. Do zupy dodać pokrojone grzyby i posiekany majeranek.
  8. Gotować jeszcze 10 minut.
  9. Podawać zupę posypaną świeżym majerankiem samą, z dodatkiem śmietany lub z makaronem.
* SMACZNEGO *
gorąca, parująca zupa grzybowa...

POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Można zupę zabielić śmietaną. Będzie wtedy bardziej kaloryczna.
  2. Można użyć innego, ulubionego zioła, np. tymianku albo estragonu.
  3. Użycie bulionu warzywnego zamiast drobiowego da w rezultacie wersję wigilijną i wegetariańską.

3 komentarze:

  1. grzybowa <3
    ja już czekam do wigilii ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj jak ja dawno nie jadłem grzybowej :) W święta też nie zjem, bo u mnie nigdy nie było tradycji gotowania zupy grzybowej na wigilię.

    OdpowiedzUsuń