Dzisiaj przepis na zupę grzybową, prawie wigilijną. "Prawie", bo poniższa wersja ugotowana została na rosole drobiowym. Prawdziwa wigilijna zupa grzybowa powinna być gotowana na wywarze wyłącznie warzywnym. Podobnie, jak w przepisie na zupę pieczarkową (TUTAJ), w mojej wersji zupy grzybowej obok grzybów główną rolę gra majeranek.
- posiłek: obiad
- gatunek: zupa
- mięso: nie
- ilość porcji: 5-6
- kalorie w całości: ??? kcal
- czas przygotowania: 10 min. + czas moczenia grzybów + czas gotowania rosołu
- czas gotowania: około 30 - 40 min.
SKŁADNIKI
- suszone grzyby leśne (podgrzybki, prawdziwki, koźlarze...) 50 g
- rosół drobiowy 1,5 litra
- przepis podstawowy TUTAJ
- gotowany z co najmniej 2 rodzajów drobiu (np. kura i indyk), w tym jeden kawałek koniecznie z kością
- powinien być silnie majerankowy (doprawiony suszonym lub świeżym)
- do gotowania trzeba dorzucić kilka grzybków leśnych suszonych
- świeży majeranek 1 garść
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny w ziarnach
PRZYGOTOWANIE
- Ugotować rosół drobiowy (porady TUTAJ), doprawiony suszonymi grzybkami i majerankiem suszonym lub świeżym.
- Suszone grzyby moczyć w 500 ml przegotowanej wody przez około 5 godzin.
- Grzyby gotować w wodzie, w której się moczyły, do gotowania dodając majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach przez około 30 minut.
- W czasie gotowania grzybów uzupełniać poziom wody w garnku, aby płynu było ok. 500 ml
- Wywar z grzybów wlać do rosołu przez sitko, aby zatrzymać na nim grzyby i przyprawy.
- Ugotowane grzyby pokroić w paseczki.
- Do zupy dodać pokrojone grzyby i posiekany majeranek.
- Gotować jeszcze 10 minut.
- Podawać zupę posypaną świeżym majerankiem samą, z dodatkiem śmietany lub z makaronem.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Można zupę zabielić śmietaną. Będzie wtedy bardziej kaloryczna.
- Można użyć innego, ulubionego zioła, np. tymianku albo estragonu.
- Użycie bulionu warzywnego zamiast drobiowego da w rezultacie wersję wigilijną i wegetariańską.
grzybowa <3
OdpowiedzUsuńja już czekam do wigilii ;)
ja też :)
UsuńOj jak ja dawno nie jadłem grzybowej :) W święta też nie zjem, bo u mnie nigdy nie było tradycji gotowania zupy grzybowej na wigilię.
OdpowiedzUsuń