czwartek, 15 listopada 2012

Jabłka duszone z cynamonem i wanilią

W zeszłym tygodniu prezentowałam przepis na żurawinę z gruszką duszone z miodem (TUTAJ). Z kolei w ostatni weekend udusiłam nam jabłka z cynamonem i wanilią.
* JABŁKA DUSZONE Z CYNAMONEM I WANILIĄ *
duszone jabłka z wanilią i cynamonem. Uwielbiam te małe ziarenka wanilii, które wyglądają na jabłkach jak piegi :)
INFO
  • posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, kolacja, deser
  • gatunek: dodatek, sos, nadzienie
  • mięso: nie
  • ilość porcji: w zależności do czego jest używane (650 g)
  • kalorie (w całości): w zależności od gatunku jabłek i ilości cukru
  • czas przygotowania: 5 min.
  • czas duszenia: 50-60 min.
SKŁADNIKI
  • jabłka 750 g
  • cukier brązowy do smaku
  • laska wanilii
  • kawałek kory cynamonu
  • woda 500 ml
PRZYGOTOWANIE
  1. Jabłka umyć, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka o grubym dnie.
  2. Korę cynamonu przełamać na 2-3 części.
  3. Laskę wanilii przekroić na pół, przeciągając po niej nożem wyjąć ziarenka.
  4. Ziarenka wanilii i przekrojoną laskę wanilii oraz korę cynamonu wrzucić do jabłek.
  5. Do jabłek wlać wodę, dodać cukier i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 min, co jakiś czas mieszając.
  6. Po tym czasie zdjąć z garnka pokrywkę i dusić jeszcze 30 - 40 minut do odparowania całego płynu i uzyskania pożądanej konsystencji.
  7. Ciepłe owoce spróbować i ewentualnie dodać do nich cukier do smaku.
  8. Całość dobrze wymieszać.
  9. Podawać na ciepło lub na zimno jako:
  • dżem do chleba,
  • nadzienie do naleśników, pierogów, bułeczek, ciastek...
* SMACZNEGO *
z prawej duszone jabłka, z lewej ciasteczka z nimi 
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Nie należy obierać jabłek, gdyż skórka zawiera najwięcej pektyn, które delikatnie żelują duszone jabłka.
  2. Duszone jabłka przechowuję razem z laską wanilii i kora cynamonu, z którymi je dusiłam, aby dodawały jabłkom smaku także w trakcie przechowywania.
  3. Przechowywać w lodówce, w wysterylizowanym naczyniu do około 1 tygodnia, a po pasteryzacji do 6 miesięcy.

4 komentarze:

  1. mmm aromatycznie... musiało pachnieć tymi jabłuszkami w całym domu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pachniało :) Uwielbiam zapach cynamonu i wanilii...

      Usuń