wtorek, 6 listopada 2012

Żurawina i gruszka duszone z miodem

Sezon na żurawinę mamy w pełni, więc póki jest świeża na straganach, to próbuję wykorzystać ją ile się tylko da. W ten weekend zrobiłam bułeczki drożdżowe z nadzieniem żurawinowo-gruszkowym z dodatkiem miodu (przepis już w tym tygodniu). Dzisiaj przepis na samo nadzienie do tych bułeczek, jako że może ono również zostać użyte jako słodki dżem do chleba albo jako dodatek do wytrawnego obiadu (u nas jako dodatek do grillowanego schabu). Po zapasteryzowaniu w słoiku można przechowywać poniższą żurawinę z gruszką przez kilka miesięcy.
* ŻURAWINA I GRUSZKA DUSZONE Z MIODEM *
żurawina, gruszka i miód - idealne połączenie :)
INFO
  • posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, kolacja, deser
  • gatunek: dodatek, sos, nadzienie
  • mięso: nie
  • ilość porcji: w zależności do czego jest używane (350 - 400 g)
  • kalorie (w całości): ok. 370 kcal.
  • czas przygotowania: 5 min.
  • czas duszenia: 20-30 min.
SKŁADNIKI
  • żurawina świeża 250 g
  • gruszka świeża 250 g
  • miód 50 g
  • woda 150 ml
PRZYGOTOWANIE
  1. Żurawinę umyć i wrzucić do garnka z grubym dnem.
  2. Gruszkę pokroić w kostkę i dorzucić do żurawiny.
  3. Do owoców wlać wodę i dusić pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  4. Dusić przez ok. 20 - 30 min. aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  5. Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i pozwolić owocom ostygnąć do temperatury około 40 stopni Celsjusza.
  6. Do ciepłych owoców dodać miód i dobrze wymieszać.
  7. Podawać na ciepło lub na zimno jako:
    • dodatek do mięs,
schab grillowany z brokułami gotowanymi na parze oraz duszonymi żurawiną i gruszką
    • dżem do chleba,
    • nadzienie do naleśników, pierogów, bułeczek...
nadzienie z duszonej żurawiny i gruszki w bułeczce drożdżowej (przepis TUTAJ)
* SMACZNEGO *
zbliżenie na duszone owoce
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Miód należy dodać do ostudzonych owoców, gdyż wysoka temperatura (wyższa od ok. 40 stopni Celsjusza) "zabija" dużo składników odżywczych w miodzie.
  2. Ja dodałam tym razem miód z kwiatów pomarańczy, gdyż taki znalazłam w szafce, ale można dodać dowolny smak. Osobiście "czuję", że najlepszy efekt smakowy byłby z miodem gryczanym ;)
  3. Można zmniejszyć lub zwiększyć ilość miodu w zależności od własnych upodobań smakowych.
Przepis dodany do akcji:
Wielkie Święto Żurawiny 2012

9 komentarzy:

  1. Ale mi smaka narobiłaś! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie! bardzo lubię takie dodatki do mięs, serów itp.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z serem camembert jadłam tą żurawinę w pracy. Wszyscy w pracy chcieli mi z talerzyka podebrać kęs :D

      Usuń
  3. to musi być przepysznie słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. słodkie i kwaśne jednocześnie :)

      Usuń
  4. Świetny pomysł. Wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszny pomysł! Bardzo mi się podoba.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń