Naszło mnie w piątek na bliny... Poprzednim razem taką zachciewajkę miałam w lipcu i wtedy opublikowałam przepis na bliny gryczane, który znaleźć można
TUTAJ. Tym razem postanowiłam wypróbować kolejny przepis z tej samej książki, z której korzystałam przy blinach gryczanych, tj. "Православная кухниа для постов и раздников" Анны Сударушкины, ale na bliny gryczano-pszenne.
|
oryginalny przepis z książki ze str. 50. |
* BLINY GRYCZANO-PSZENNE *
|
bliny gryczano-pszenne po usmażeniu, przed nałożeniem dodatków |
INFO
- posiłek: obiad, kolacja
- gatunek: placki
- mięso: nie (w dodatkach może być ryba)
- ilość porcji: 3
- kalorie w całości: różnie, w zależności od kaloryczności mleka i ilości tłuszczu, który zostanie wchłonięty podczas smażenia, ale niemniej dość dużo ;)
- czas przygotowania: 15 min. + 3 godziny czekania
- czas smażenia: w zależności od wielkości patelni
SKŁADNIKI
- mąka gryczana 1 szklanka (155 g)
- mąka pszenna 1 szklanka (140 g)
- mleko 3,2 % 1 szklanka (250 ml)
- świeże drożdże 35 g
- jajka 3 szt. XXL
- śmietana 18% 1 szklanka (250 ml)
- sól
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
- Mleko zagotować i lekko ostudzić tak, aby nadal było ciepłe, ale nie gorące.
- Wlać połowę mleka do miski, dodać drożdże i dobrze je rozpuścić w płynie.
- Mąkę pszenną przesiać na drobnym sicie do miski z mlekiem i drożdżami.
- Całość dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
- W tym czasie oddzielić białka od żółtek.
- Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę.
- Żółtka, śmietanę i pozostałą połowę mleka dobrze wymieszać.
- Do miski z zaczynem przesiać mąkę gryczaną i wlać mieszaninę żółtek, śmietany i mleka.
- Całość dobrze wymieszać.
- Do ciasta powoli dodawać pianę z białek i delikatnie mieszać.
- Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę
- CIASTA NIE WOLNO WIĘCEJ MIESZAĆ!
- Rozgrzać dobrze patelnię.
- Łyżką nakładać na patelnię ciasto i smażyć do zezłocenia z obu stron.
- Podawać gorące z dowolnymi dodatkami.
* SMACZNEGO *
|
bliny z korzennymi śledziami i cebulką (z przodu), z łososiem, śmietaną, marynowanym ogórkiem i cebulką (z tyłu, po prawej) i ze śledziami marynowanymi z suszonymi pomidorami i cebulką (z tyłu, po lewej) |
|
puszyste bliny gryczano-pszenne |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Ciasta nie wolno mieszać, kiedy już urośnie. Wymieszanie, spowoduje opadnięcie ciasta i bliny nie będą puszyste.
- Dowolne dodatki to (w różnych konfiguracjach):
|
wybrane z listy poniżej |
- nabiał: śmietana, masło prawdziwe (82 % tłuszczu)...
- ryby: wędzony łosoś, śledź marynowany, śledź w oleju, kawior, gotowane ryby, wędzone ryby...
- warzywa: ogórek kiszony, ogórek małosolny, korniszon, cebula...
- zielenina: koperek, szczypiorek, natka pietruszki...
- przyprawy: pieprz grubo mielony, sól...
- słodkości: dżemy, powidła, marmolady...
- alkohol: wódka (wyłącznie, wódka, jak dla mnie)
|
śmietana i masło, koperek i szczypiorek, ogórki małosolne, łosoś wędzony i śledź marynowany w occie z pieprzem grubomielonym |
|
blin z powidłami śliwkowymi... mniam! |
nigdy blinów nie miałam okazji jeść a wyglądają przepysznie! kiedyś słyszałam o takich z kawiorem... i mi się zamarzyły... ehhh...
OdpowiedzUsuńbliny z kawiorem i kwaśną śmietaną to klasyka klasyk :) Tylko ta cena prawdziwego, dobrego kawioru jest powalająca...
UsuńOstatnio na nic nie mam chęci, nic mi nie smakuje. Oglądając zdjęcia już wiem co zjem - bliny :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wypróbowania przepisu :)
UsuńNigdy nie jadłam, ale może się skuszę na jakieś rosyjskie danie :)
OdpowiedzUsuńskoro nigdy nie jadłaś nic z kuchni rosyjskiej, to szybciutko nadrabiaj zaległości, bo warto! :)
Usuńco ciekawe najlepsze bliny jakie jadłam smaży kolega Johny, który poza nimi niewiele potrafi zrobić... ale placuszki wychodzą mu bajecznie a podawał je ze śledziem doprawionym cynamonem, ze śmietaną i szczypiorkiem - bajka!
OdpowiedzUsuńfajny pomysł! Lubię takie nietypowe połączenia! Następnym razem spróbuję ze śledziem i cynamonem :D Dziękuje Ci Pyzo za pomysł!
Usuń