click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

piątek, 2 listopada 2012

Potrawka z gotowanego mięsa z powidłami, czyli jak zagospodarować resztki

Wczoraj znów gotowałam rosół, a potem zmieniłam go w pomidorówkę. Zawsze jednak zostaje trochę mięsa i warzyw, na których gotował się rosół. Dzisiejszy post zawiera przepis, w którym wykorzystałam wołowinę i indycze mięso z rosołu oraz zapasy z lodówki i spiżarni. Przepis ten powstawał na bieżąco, w miarę gotowania i wyszedł "przesmaczny" :D
* POTRAWKA Z GOTOWANEGO MIĘSA Z POWIDŁAMI *
podpłomyk z nałożoną na wierzch potrawką :)
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: gulasz
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w całości: ok. 700 kcal (+ podpłomyki/kasza/kuskus/makaron)
  • czas przygotowania: 10 min.
  • czas duszenia: ok. 15 min.
SKŁADNIKI
  • gotowane mięso indycze 100 g (bez kości)
  • gotowane mięso wołowe (szponder) 50 g (bez kości)
  • cebula 1 szt. (120 g)
  • por 1 szt. biała i/lub środkowa część (50 g)
  • żurawina suszona 20 g
  • podgrzybek gotowany 1 szt. 15 g
  • powidła śliwkowe 60 g (4 łyżeczki)
  • koncentrat pomidorowy 30% 80 g
  • czosnek 2 ząbki (10 g)
  • olej 5 ml
  • świeży rozmaryn
  • sól, pieprz zielony w ziarnach
  • podpłomyki do podania (przepis STĄD)
PRZYGOTOWANIE
  1. Oba gatunki gotowanego mięsa drobno pokroić.
  2. Cebulę i pora pokroić w piórka, ząbki czosnku obrać i drobno pokroić.
  3. Gotowanego podgrzybka oraz rozmaryn drobno posiekać.
  4. W moździerzu rozgnieść ziarna zielonego pieprzu.
  5. W woku rozgrzać olej i usmażyć kawałki mięsa aż do zezłocenia.
  6. Do mięsa dorzucić cebulę, czosnek i por.
  7. Smażyć, mieszając do zeszklenia cebuli.
  8. Do woka wrzucić podgrzybka, żurawinę, rozmaryn, sól i pieprz zielony. Całość wymieszać.
  9. Dodać powidła i koncentrat pomidorowy. Dobrze wymieszać
  10. Dolać niewielką ilość wody.
  11. Wok przykryć, postawić na najmniejszy ogień i dusić 10 minut.
  12. Pod koniec duszenia spróbować i ewentualnie doprawić powidłami i/lub solą do smaku.
  13. Podawać z podpłomykami, kaszą gryczaną, kuskusem, makronem...
* SMACZNEGO *
jak każda potrawka, tak i ta nie prezentuje się wizualnie atrakcyjnie (powyższe ujęcie - potrawka w woku), ale za to smak ma boski :)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Można użyć dowolnego, gotowanego mięsa, poza piersią z kurczaka.
  2. Z podgrzybka można zrezygnować. Mi został z gotowania rosołu, więc wylądował z mięsem w tej potrawce.
  3. Zamiast żurawiny pasowałyby tutaj suszone lub świeże śliwki.
  4. Powidła śliwkowe można zastąpić żurawinowymi.
  5. Pieprz zielony można zastąpić czarnym lub czerwonym pieprzem.
  6. Koncentrat pomidorowy można zastąpić pomidorami obranymi ze skórki i drobno posiekanymi. Należy wtedy odparować nadmiar wody z pomidorów.
  7. Podobny przepis na gulasz z kurczaka z harissą znajduje się TUTAJ.

4 komentarze:

  1. wierze w "boskość" tego smaku! w końcu jak powidła, mięsko, grzybki połączone razem mogą smakować inaczej?!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł aby nie marnować jedzenia. Stras
    znie tego nie lubię.

    OdpowiedzUsuń