INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: gulasz
- mięso: tak
- ilość porcji: 2
- kalorie w całości: ok. 700 kcal (+ podpłomyki/kasza/kuskus/makaron)
- czas przygotowania: 10 min.
- czas duszenia: ok. 15 min.
SKŁADNIKI
- gotowane mięso indycze 100 g (bez kości)
- gotowane mięso wołowe (szponder) 50 g (bez kości)
- cebula 1 szt. (120 g)
- por 1 szt. biała i/lub środkowa część (50 g)
- żurawina suszona 20 g
- podgrzybek gotowany 1 szt. 15 g
- powidła śliwkowe 60 g (4 łyżeczki)
- koncentrat pomidorowy 30% 80 g
- czosnek 2 ząbki (10 g)
- olej 5 ml
- świeży rozmaryn
- sól, pieprz zielony w ziarnach
- podpłomyki do podania (przepis STĄD)
PRZYGOTOWANIE
- Oba gatunki gotowanego mięsa drobno pokroić.
- Cebulę i pora pokroić w piórka, ząbki czosnku obrać i drobno pokroić.
- Gotowanego podgrzybka oraz rozmaryn drobno posiekać.
- W moździerzu rozgnieść ziarna zielonego pieprzu.
- W woku rozgrzać olej i usmażyć kawałki mięsa aż do zezłocenia.
- Do mięsa dorzucić cebulę, czosnek i por.
- Smażyć, mieszając do zeszklenia cebuli.
- Do woka wrzucić podgrzybka, żurawinę, rozmaryn, sól i pieprz zielony. Całość wymieszać.
- Dodać powidła i koncentrat pomidorowy. Dobrze wymieszać
- Dolać niewielką ilość wody.
- Wok przykryć, postawić na najmniejszy ogień i dusić 10 minut.
- Pod koniec duszenia spróbować i ewentualnie doprawić powidłami i/lub solą do smaku.
- Podawać z podpłomykami, kaszą gryczaną, kuskusem, makronem...
* SMACZNEGO *
jak każda potrawka, tak i ta nie prezentuje się wizualnie atrakcyjnie (powyższe ujęcie - potrawka w woku), ale za to smak ma boski :) |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Można użyć dowolnego, gotowanego mięsa, poza piersią z kurczaka.
- Z podgrzybka można zrezygnować. Mi został z gotowania rosołu, więc wylądował z mięsem w tej potrawce.
- Zamiast żurawiny pasowałyby tutaj suszone lub świeże śliwki.
- Powidła śliwkowe można zastąpić żurawinowymi.
- Pieprz zielony można zastąpić czarnym lub czerwonym pieprzem.
- Koncentrat pomidorowy można zastąpić pomidorami obranymi ze skórki i drobno posiekanymi. Należy wtedy odparować nadmiar wody z pomidorów.
- Podobny przepis na gulasz z kurczaka z harissą znajduje się TUTAJ.
Na pewno była pyszna :)
OdpowiedzUsuńoj była :)
Usuńwierze w "boskość" tego smaku! w końcu jak powidła, mięsko, grzybki połączone razem mogą smakować inaczej?!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł aby nie marnować jedzenia. Stras
OdpowiedzUsuńznie tego nie lubię.