poniedziałek, 24 września 2012

Treściwsza pomidorówka czyli danie o wielu zastosowaniach

Zupa pomidorowa gości na naszym stole bardzo często. Zawsze jednak w postaci klasycznej, lekkiej zupy. Tak lekkiej, że nawet nie zabielam jej śmietaną. W sobotę jednak miałam "wenę twórczą" i potrzebowałam pomysłu na zagospodarowanie warzyw pozostałych z gotowania rosołu. W naszej kuchni powstała więc treściwa, gęsta pomidorówka z lekką nutką słodkiej papryki i ostrością papryczki chilli. Można ją również bardzo łatwo przerobić na pomidorowy sos do makaronu.
* GĘSTA POMIDORÓWKA Z PAPRYKĄ *
zupa pomidorowa
 INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zupa
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 4 - 5
  • kalorie w całości: 550 - 600 kcal
  • czas przygotowania: 5 min. + czas gotowania rosołu
  • czas gotowania: około 20 min.
SKŁADNIKI
  • pomidory 500 g
  • koncentrat pomidorowy 30% 250 g
  • papryka czerwona 1 szt.
  • papryczka chilli 1 szt.
  • rosół drobiowy 1,5 litra
    • przepis podstawowy TUTAJ
    • gotowany z co najmniej 2 rodzajów drobiu (np. kura i indyk), w tym jeden kawałek koniecznie z kością
    • do gotowania rosołu trzeba dorzucić paprykę czerwoną opieczoną nad ogniem i świeżą papryczkę chilli
  • warzywa gotowane z rosołu:
    • marchewka gotowana 250 g
    • pietruszka gotowana 50 g
    • seler korzeniowy gotowany 50 g
    • papryka pieczona gotowana 0,5 szt.
    • papryczka chilli gotowana 1 szt.
  • sól, cukier, mielona papryka słodka, mielona papryka chilli
PRZYGOTOWANIE
  1. Ugotować rosół drobiowy (porady TUTAJ), doprawiony papryką czerwoną opieczoną nad ogniem i papryczką chilli.
  2. Wyjąć z rosołu marchewkę, pietruszkę, seler, paprykę czerwoną i papryczkę chilli. Warzywa (poza paprykami) pokroić w grubą kostkę.
  3. Świeże pomidory należy obrać ze skóry i posiekać w grubą kostkę.
  4. Świeżą paprykę słodką i papryczkę chilli również posiekać w grubą kostkę.
  5. Do garnka wlać koncentrat oraz wsypać pokrojone pomidory, gotowane warzywa oraz świeżą paprykę i papryczkę chilli.
  6. Wlać rosół do warzyw i gotować 20 min.
  7. Po tym czasie przetrzeć zupę przez gęste sito.
  8. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku solą, cukrem, mieloną słodką papryką lub mieloną papryczką chilli.
  9. Podawać z ryżem lub makaronem, posypaną świeżą papryką, papryczką chilli, dowolną zieleniną i/lub z dodatkiem śmietany.
* SMACZNEGO *
gęsta pomidorówka z makaronem, papryką słodką i chilli oraz mięta i sałata rzymską
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Można zupę zabielić śmietaną. Będzie wtedy bardziej kaloryczna.
  2. Ilość papryczki chilli zależy od tego, jaką ostrość zupy chcemy osiągnąć.
  3. Świeże pomidory można zastąpić pomidorami z puszki.
  4. Jeśli zupę po przetarciu przez sito podda się dalszemu gotowaniu, to można uzyskać gęsty, mocno pomidorowy sos do makaronu.  
  5. Można zamiast przecierania przez sito użyć blendera, ale wtedy należy przed gotowaniem zdjąć skórę z papryki czerwonej i papryczki chilli.

6 komentarzy:

  1. Fajna zupa, można się takim talerzem spokojnie najeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka syta :) nigdy nie jadłam takiej zupki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zapraszam do "pobrania" przepisu i przygotowania takiej pomidorówki :)

      Usuń
  3. Bardzo podobna, taka "treściwsza" pomidorówka, właśnie mi się gotuje, więc trafilam w tema :) Twoja wyglada na gęstą i pyszna!
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie taka była: gęsta i pyszna! :)

      Usuń