Zupa pomidorowa gości na naszym stole bardzo często. Zawsze jednak w postaci klasycznej, lekkiej zupy. Tak lekkiej, że nawet nie zabielam jej śmietaną. W sobotę jednak miałam "wenę twórczą" i potrzebowałam pomysłu na zagospodarowanie warzyw pozostałych z gotowania rosołu. W naszej kuchni powstała więc treściwa, gęsta pomidorówka z lekką nutką słodkiej papryki i ostrością papryczki chilli. Można ją również bardzo łatwo przerobić na pomidorowy sos do makaronu.
- posiłek: obiad
- gatunek: zupa
- mięso: nie
- ilość porcji: 4 - 5
- kalorie w całości: 550 - 600 kcal
- czas przygotowania: 5 min. + czas gotowania rosołu
- czas gotowania: około 20 min.
SKŁADNIKI
- pomidory 500 g
- koncentrat pomidorowy 30% 250 g
- papryka czerwona 1 szt.
- papryczka chilli 1 szt.
- rosół drobiowy 1,5 litra
- przepis podstawowy TUTAJ
- gotowany z co najmniej 2 rodzajów drobiu (np. kura i indyk), w tym jeden kawałek koniecznie z kością
- do gotowania rosołu trzeba dorzucić paprykę czerwoną opieczoną nad ogniem i świeżą papryczkę chilli
- warzywa gotowane z rosołu:
- marchewka gotowana 250 g
- pietruszka gotowana 50 g
- seler korzeniowy gotowany 50 g
- papryka pieczona gotowana 0,5 szt.
- papryczka chilli gotowana 1 szt.
- sól, cukier, mielona papryka słodka, mielona papryka chilli
PRZYGOTOWANIE
- Ugotować rosół drobiowy (porady TUTAJ), doprawiony papryką czerwoną opieczoną nad ogniem i papryczką chilli.
- Wyjąć z rosołu marchewkę, pietruszkę, seler, paprykę czerwoną i papryczkę chilli. Warzywa (poza paprykami) pokroić w grubą kostkę.
- Świeże pomidory należy obrać ze skóry i posiekać w grubą kostkę.
- Świeżą paprykę słodką i papryczkę chilli również posiekać w grubą kostkę.
- Do garnka wlać koncentrat oraz wsypać pokrojone pomidory, gotowane warzywa oraz świeżą paprykę i papryczkę chilli.
- Wlać rosół do warzyw i gotować 20 min.
- Po tym czasie przetrzeć zupę przez gęste sito.
- Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku solą, cukrem, mieloną słodką papryką lub mieloną papryczką chilli.
- Podawać z ryżem lub makaronem, posypaną świeżą papryką, papryczką chilli, dowolną zieleniną i/lub z dodatkiem śmietany.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Można zupę zabielić śmietaną. Będzie wtedy bardziej kaloryczna.
- Ilość papryczki chilli zależy od tego, jaką ostrość zupy chcemy osiągnąć.
- Świeże pomidory można zastąpić pomidorami z puszki.
- Jeśli zupę po przetarciu przez sito podda się dalszemu gotowaniu, to można uzyskać gęsty, mocno pomidorowy sos do makaronu.
- Można zamiast przecierania przez sito użyć blendera, ale wtedy należy przed gotowaniem zdjąć skórę z papryki czerwonej i papryczki chilli.
Mniami :)
OdpowiedzUsuńFajna zupa, można się takim talerzem spokojnie najeść :)
OdpowiedzUsuńJaka syta :) nigdy nie jadłam takiej zupki :)
OdpowiedzUsuńto zapraszam do "pobrania" przepisu i przygotowania takiej pomidorówki :)
UsuńBardzo podobna, taka "treściwsza" pomidorówka, właśnie mi się gotuje, więc trafilam w tema :) Twoja wyglada na gęstą i pyszna!
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
Dokładnie taka była: gęsta i pyszna! :)
Usuń