W ostatni weekend w lodówce znalazłam resztkę cukinii, kawałek papryki, kilka liści sałaty rzymskiej a na balkonie świeżą miętę i udało mi się wyczarować smaczną jarzynkę do obiadu.
- posiłek: obiad
- gatunek: sałatka na ciepło
- mięso: nie
- ilość porcji: 2 (jako sałatka)
- kalorie w całości: ok. 250 kcal
- czas przygotowania: 5 min
- czas gotowania: ok. 20 min
SKŁADNIKI
- cukinia 500 g
- pomidor 150 g (1 szt.)
- cebula 120 g (1 szt.)
- sałata rzymska 80 g (5 liści)
- papryka czerwona 70 g (0,25 szt.)
- czosnek 3 ząbki
- papryczka chilli 5 g
- olej 5 ml
- mięta 0,5 garści
- sól, cukier, pieprz kolorowy ziarnisty
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę pokroić w piórka.
- Cukinię i paprykę pokroić w dużą kostkę.
- Pomidor obrać ze skóry i pokroić na duże kawałki.
- Sałatę rzymską posiekać na paski.
- Czosnek i papryczkę chilli drobno posiekać.
- Pieprz kolorowy rozgnieść w moździerzu.
- Rozgrzać w woku olej z rozgniecionym pieprzem i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem.
- Do woka wrzucić cukinię oraz miętę i papryczkę chilli.
- Lekko zalać cukinię wodą i dusić pod przykryciem ok. 10 minut do miękkości cukinii.
- Po tym czasie do cukinii dorzucić pomidora, sałatę rzymską i paprykę czerwoną. Całość wymieszać.
- Dusić całość pod przykryciem jeszcze ok. 5 - 10 min.
- Spróbować i dodać sól oraz/lub cukier oraz/lub pieprz w razie potrzeby.
- Duszone warzywa przełożyć do miski i gorące podawać na stół.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Przy braku świeżych ziół można je zastąpić suszonymi.
- Danie równie dobrze smakuje następnego dnia po odgrzaniu :)
- Przepis podstawowy na duszoną cukinię można znaleźć TUTAJ.
Uwielbiam takie dania:)
OdpowiedzUsuń