Lato. Cukinia na straganach kusi różnymi rozmiarami, kolorami i przystępną ceną. Aby nie było nudno, do duszenia wybrałam trzy kolory cukinii:
Można oczywiście użyć jednokolorowej cukinii; tej, która akurat jest "pod ręką" :)
Poniższy przepis należy do gatunku podstawowych. My zjedliśmy duszoną cukinię jako ciepłą sałatkę do drugiego dania, a dwa dni później resztę sałatki przerobiłam na sos do makaronu (przepis TUTAJ).
zieloną, żółtą i białą. |
Poniższy przepis należy do gatunku podstawowych. My zjedliśmy duszoną cukinię jako ciepłą sałatkę do drugiego dania, a dwa dni później resztę sałatki przerobiłam na sos do makaronu (przepis TUTAJ).
- posiłek: obiad
- gatunek: sałatka na ciepło
- mięso: nie
- ilość porcji: 3 (jako sałatka), 4 - 5 jako podstawa do sosu
- kalorie w całości: około 400 - 450 kcal
- czas przygotowania: 5 min
- czas gotowania: 20 min
SKŁADNIKI
- cukinia 1200 g w sumie
- biała 1 szt duża (550 g)
- żółta 1 szt. (350 g)
- zielona 1 szt. (300 g)
- cebula 250 g (2 szt. duże)
- zupa pomidorowa 250 ml
- olej 10 ml
- zioła: tymianek, mięta, bazylia 2 garści w sumie
- sól, cukier, pieprz czarny mielony
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę pokroić w piórka.
- Cukinię pokroić w dużą kostkę.
- Drobno posiekać tymianek, miętę i bazylię.
- Rozgrzać w woku olej i zeszklić cebulę.
- Do woka wrzucić cukinię oraz połowę tymianku, mięty i bazylii.
- Zalać warzywa zupą pomidorową. Wszystko wymieszać.
- Dusić warzywa pod przykryciem około 15 minut od czasu do czasu mieszając.
- W razie konieczności dolewać zupę pomidorową.
- Spróbować i dodać sól oraz/lub cukier oraz/lub pieprz w razie potrzeby.
- Duszoną cukinię przełożyć do miski.
- Do cukinii dodać pozostałą połowę posiekanych ziół, dobrze wymieszać i podawać gorące na stół.
* SMACZNEGO *
kostka zielonej cukinia pośrodku, obok niej kostka żółtej, a pod zieloną kostka białej cukinii. Całość zabarwiona pomidorówką na kolor pomarańczowy ;) |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Przy braku świeżych ziół można je zastąpić suszonymi (chociaż latem to tak jakby grzech ;) ).
- Cukinia równie dobrze smakuje następnego dnia po odgrzaniu :)
- Można użyć cukinii w 1 kolorze, ale ładniej wygląda w wersji trójkolorowej.
- Zupę pomidorową można zastąpić:
- rosołem (100 ml) i 2 dużymi pomidorami obranymi ze skóry,
- rosołem (250 ml) i koncentratem pomidorowym (70 g).
- Kaloryczność zależy od tego, jak bardzo tłustej pomidorówki użyjemy do cukinii.
- Ilość soli, cukru i pieprzu zależy w głównej mierze od smaku (słoności, słodkości, ostrości) zupy pomidorowej.
- Cukinia duszona może stanowić podstawę sosu do makaronu, np. TAKIEGO.
Myślę, że Konusek chętnie by zjadł takie cukinie :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że Rodzice Konuska też ;)
UsuńIdealny przepis na lato!
OdpowiedzUsuńTrzeba się najeść cukinii, póki jest na nią sezon :)
UsuńW moim ogródku sezon na cukinię w pełni :) więc poszukuję nowych sposobów na ich przyrządzanie. Było leczo, smażone plastry w panierce, no i oczywiście moja faworytka - cukinia z grilla - pychotka. Ostatnio robiłam wg tego przepisu: http://www.zgrilla.pl/cukinia-faszerowana-z-grilla/ Była obłędna. Dzisiaj wypróbuję duszonej, na pewno będzie pyszna :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że Ci duszona cukinia również posmakowała, bo to naprawdę super warzywko :)
Usuń